Zware fietsongevallen, covid en hartfalen: ruim 400 Belgen overleden op vakantie in 2022
Uitvaartspecialist DELA spoort toeristen aan tot waakzaamheid op vakantie in 2023
15 februari 2023
Ruim 400 Belgen zijn het afgelopen jaar overleden op vakantie in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van uitvaartspecialist DELA. Opvallend zijn een verdubbeling van het aantal fietsongevallen, een blijvende impact van covid en het hoge aantal gevallen van hartfalen. “Avontuurlijk toerisme, zoals fietsen en hiken, wint duidelijk aan populariteit en dat houdt risico’s in voor onervaren Belgen”, luidt het. DELA spoort toeristen aan om zeker te genieten van een welverdiende vakantie, maar om toch ook waakzaam te zijn en zich goed voor te bereiden.
De Belgen hebben hun reislust teruggevonden en dat weerspiegelt zich jammer genoeg ook in het aantal overlijdens op vakantie. Dat stelt uitvaartspecialist DELA vast op basis van het aantal gerepatrieerde Belgen het voorbije jaar. In 2022 bracht haar repatriëringscentrum op Brussels Airport voor het eerst sinds 2019 opnieuw zo’n 400 overleden Belgische toeristen terug naar ons land. Dat is een stijging van 30% ten opzichte van de coronajaren 2020 en 2021. Gelukkig blijft het gaan om een zeer kleine minderheid van de miljoenen Belgen die elk jaar op vakantie vertrekken.
“We repatriëren vandaag evenveel Belgische toeristen als voor corona. In 90% van de gevallen gaat het om een natuurlijk overlijden. Hartfalen is de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door ongevallen zoals een ongelukkige val tijdens een bergwandeling. Het is wel zo dat we merken dat het avontuurlijk toerisme aan populariteit wint. Voor onervaren mensen kan dat risico’s inhouden.”
Greta Plas, manager repatriëringscentrum DELA
Dodelijke fietsongevallen op vakantie maal twee
Vakantietrends vertalen zich ook in de overlijdenscijfers in het buitenland. Fietsvakanties zitten duidelijk in de lift. DELA stelt helaas vast dat er vandaag twee keer zoveel Belgische toeristen door een fietsongeval omkomen in vergelijking met enkele jaren geleden. Hoewel het om een miniem aandeel (1%) gaat van het totaal aantal buitenlandse overlijdens, verdient de evolutie wel de nodige aandacht. Maar de uitvaartspecialist stelt ook twee positieve evoluties vast.
“De populariteit van de skihelm onder de skiërs werpt zijn vruchten af. Minder Belgische toeristen kwamen in 2022 om op de skipiste. En ook met de sterftes als gevolg van een covid-besmetting op vakantie gaat het de goede kant uit. Corona maakt weliswaar nog altijd 5% uit van het aantal repatriëringen. Dat was de voorbije twee jaar ruim 10%.”
Greta Plas van DELA
Meeste repatriëringen vanuit Spanje en Frankrijk
In tegenstelling tot wat we doorgaans denken, overlijden er niet zo veel Belgen op exotische bestemmingen of aan uitheemse ziektes. 8 op de 10 Belgen die in het buitenland overlijden, laten het leven op vakantie in West-Europa, met Spanje en Frankrijk op kop. Opvallende nieuwkomer in 2022 is IJsland.
“Er zijn weinig verschuivingen als we kijken naar de landen waar Belgen overlijden. Sinds jaar en dag repatriëren we vooral landgenoten uit Spanje (25%) en Frankrijk (20%). Die twee landen maken bijna de helft van al onze repatriëringen uit. We stellen wel een bijzondere trend vast. Voor het eerst hebben we Belgen vanuit IJsland moeten repatriëren.”
Greta Plas van DELA
Landen waar meeste Belgische toeristen overleden in 2022
1. Spanje | 25% |
2. Frankrijk | 20% |
3. Nederland | 6% |
4. Turkije | 4,5% |
5. Portugal | 4% |
6. Italië | 4% |
7. Luxemburg | 4% |
8. Duitsland | 4% |
9. Tunesië | 4% |
10. Oostenrijk, Griekenland, Congo | 2% |
Nog altijd overleden Belgen onverzekerd op reis
DELA spoort Belgen met reisplannen in 2023 aan om zeker te genieten van een welverdiende rust, maar om toch ook waakzaam te blijven bij avontuurlijke uitstappen of zware inspanningen. Voldoende uitgerust aan de vakantie beginnen en je goed voorbereiden is aangeraden. En dat in de brede zin: in 2022 waren er nog steeds Belgen die niet verzekerd waren om gerepatrieerd te worden.
“Elk jaar worden we geconfronteerd met familiale drama’s wanneer blijkt dat de overleden persoon zonder verzekering reisde. Dan wordt een repatriëring meteen heel wat complexer op financieel vlak. Belgen staan niet stil bij het feit dat ze net zoals thuis ook in het buitenland plots kunnen overlijden. Check voor je op vakantie vertrekt altijd of je reisverzekering je verzekert op je reisbestemming. De verzekerde bestemmingen wijzigen wel eens.”
Greta Plas
Afgelopen jaar bracht DELA via haar repatriëringscentrum in Zaventem niet alleen Belgische toeristen vanuit het buitenland terug naar ons land. De uitvaartspecialist repatrieerde eenzelfde aantal overledenen van België naar het buitenland. In totaal verzorgde DELA in 2022 850 repatriëringen.
Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELA Fonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.