Van stenen troostplek naar groene oase: één op de twee Belgen wil meer natuur op begraafplaats

Slechts een derde van onze landgenoten gaat nog naar begraafplaats om overledene te eren

Lange rijen van stenen graven met elkaar verbonden via verharde paadjes: de meeste begraafplaatsen in ons land zijn de voorbije 100 jaar amper veranderd. Die grijze aanblik houdt steeds meer mensen weg van het kerkhof: slechts een derde gaat nog naar een begraafplaats om overleden familieleden te eren. Ruim de helft van de Belgen wil van de stenen troostplekken liever groene oases maken en vraagt de stad of gemeente om meer natuur te integreren. Een vijfde van de Belgen vindt ook dat begraafplaatsen toegankelijker en kindvriendelijker moeten worden. Dat alles blijkt uit een bevraging in opdracht van DELA bij meer dan 2.000 Belgen. 

November is traditioneel de maand waarin families een bezoekje brengen aan het kerkhof om overleden familieleden en vrienden te herdenken. Al doen we dat steeds minder, zo blijkt. Amper 36% van de bevraagden gaat nog regelmatig naar het graf van een geliefde om hem/haar te eren, toont de bevraging van DELA.

Groene oase

De grijze aanblik van heel wat begraafplaatsen - met veel stenen en beton - maakt de plekken somber, mistroostig en bijgevolg weinig uitnodigend om er vaak te komen. Als het van de Belg afhangt, mogen steden en gemeenten het kerkhof gerust een groene facelift geven. 52% wil dat er op begraafplaatsen meer ruimte komt voor natuur. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook erg waardevol voor de rouwbeleving. 

“Net zoals we tijdens het sporten of tijdens een wandeling de natuur in trekken op zoek naar een mentale opkikker, kan ook meer groen op begraafplaatsen zorgen voor troost en kalmte. In plaats van de traditionele, grijze invulling van kerkhoven, zien mensen liever meer groene landschapselementen terugkomen op de rustplaats van een overledene. Een kerkhof omtoveren tot een groene oase hoeft niet noodzakelijk veel moeite te kosten. Herdenkingsweides met bloembollen, koesterplaatsen met planten die vlinders en bijen aantrekken, en bomen waar je naamplaatjes van overledenen kan hangen : het zijn maar enkele voorbeelden van groene elementen die je eenvoudig kan aanbrengen. Die nieuwe landschapselementen zorgen bovendien voor extra ruimte om in alle rust te kunnen rouwen.” – Marysia Kluppels, woordvoerder van DELA.

Struikelblokken

Tot slot zijn er ook nog andere opvallende elementen die bijdragen tot de tanende populariteit van een kerkhofbezoek in ons land. Een vijfde van de Belgen vindt bijvoorbeeld dat begraafplaatsen toegankelijker en ook kindvriendelijker kunnen.

“Een begraafplaats is bij uitstek de locatie waar hele families samenkomen om hun geliefden te herdenken. Daarom is het belangrijk dat steden en gemeenten ervoor zorgen dat elke begraafplaats vlot bereikbaar en toegankelijk is. Geen trappen of hellingen die voor mensen in een rolstoel ondoenbaar zijn, voldoende parking bij de ingang: het zijn maar enkele voorbeelden die de toegankelijkheid van begraafplaatsen verbeteren. Om de begraafplaatsen ook meer op kindermaat te maken, mogen gemeentebesturen gerust out of the box denken. Spelen is voor jonge kinderen een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Ze wisselen intens verdriet onverwacht af met spel, en omgekeerd. Daarom kan het interessant zijn om zelfs op een begraafplaats voldoende elementen te voorzien waardoor kinderen hun rouw op een speelse manier kunnen beleven. Denk bijvoorbeeld aan een brievenbus waar kinderen een kaartje, brief of tekening voor hun overleden familielid kunnen achterlaten, zoals nu al op sommige begraafplaatsen het geval is.” - Marysia Kluppels, woordvoerder van DELA.

***

Over de cijfers 

Deze cijfers komen uit een bevraging uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville op vraag van uitvaartspecialist DELA. De bevraging liep van 24 augustus 2023 tot en met 14 september 2023 en werd afgenomen bij 2.050 Belgen. De bevraging is afgenomen bij een representatief staal van de Belgische bevolking.

Arno Creve

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Over DELA

DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELA Fonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met