SBS De Lettertuin geeft startschot voor bouw van gloednieuw schoolgebouw
3 april 2025
In Ninove hebben vanmiddag de leerlingen, leerkrachten en directie van de stedelijke basisschool (SBS) De Lettertuin het startschot gegeven voor de bouw van een gloednieuw schoolgebouw. Dat deden ze samen met tal van genodigden, waaronder de schepen van onderwijs Ilse Malfroot. Samen knipten ze symbolisch een wapeningsstaaf door en begroeven ze een tijdscapsule. Veel groen, verbinding en onderwijs op maat staan centraal in het ontwerp van de nieuwe school. Als alles volgens plan verloopt, kan op 1 september 2026 het nieuwe schoolgebouw de deuren openen.

De stedelijke basisschool aan de Seringenstraat, Esdoornstraat en Groeneweg biedt zowel kleuter- als basisonderwijs aan. De oude infrastructuur voldeed niet meer aan de hedendaagse normen en behoeften. In afwachting van een nieuw schoolgebouw op de site, verblijven de kinderen van De Lettertuin tijdelijk in een modulaire school in de Kaatsweg. Intussen heeft aannemer Democo de oude schoolgebouwen afgebroken en kan op de vertrouwde terreinen aan de opbouw van een nieuwe thuis gestart worden.
“Vanaf het schooljaar 2026-2027 kunnen leerlingen naar een school gaan die aan alle noden beantwoordt op het vlak van comfort, veiligheid, duurzaamheid en onderwijs op maat. Het wordt een compact schoolgebouw met uitnodigende en ruime klassen, een mooi inkomplein, een voortuintje én veel groen waar de kinderen naar hartenlust kunnen ravotten. De Lettertuin heeft straks alles in huis om kinderen in een aangename, leergierige en warme omgeving te laten opgroeien.”
Ilse Malfroot, schepen van onderwijs van Ninove
Concreet komt er op de benedenverdieping een inkom met onthaal, een secretariaat, een EHBO-lokaal en een zorglokaal voor de kleuters. Daarnaast is er ook ruimte voor een keukenzone, een refter met plaats voor 200 kinderen en een grote turnzaal van 300 vierkante meter. De administratie krijgt een nieuw onderkomen op de eerste verdieping, waar zich ook de klassen van de 1ste graad bevinden. Op de tweede verdieping komen tot slot de klassen van de 2de en 3de graad.
Innovatief
De Lettertuin wordt bovendien een innovatieve school, met flexibele klaslokalen. Op expliciete vraag van de school zal er gewerkt worden met akoestische schuifdeuren tussen twee klassen, waardoor bijvoorbeeld dubbele klassen kunnen ontstaan. Zo stimuleert het schoolgebouw meer interactie tussen de leerlingen.
“Deze nieuwbouw betekent een belangrijke investering in het onderwijs in onze stad. Het is belangrijk om voldoende kwaliteitsvolle en aangename leerplekken te voorzien. De Lettertuin is een perfect voorbeeld van hoe dat op een doordachte en efficiënte manier kan. Bovendien wordt dit een school waarvan niet alleen leerkrachten, leerlingen en hun ouders bijzonder tevreden zullen zijn. Ook voor de buurt wordt dit een verademing. Rondom het gebouw komt er veel groen, waar ook buurtbewoners van kunnen genieten. Bovendien kan De Lettertuin ook de rol van buurthuis opnemen voor de wijk Groeneweg.”
Joeri Van den Driessche, directeur school SBS De Lettertuin
Buitenleven
De Lettertuin doet haar naam alle eer aan door maar liefst 3.250 vierkante meter aan buitenspeelruimtes te voorzien in verschillende vormen en afwerkingen, of zo’n 75% van het totale schoolterrein. Niet alleen zijn er aparte speelplaatsen voor de leerlingen van de lagere school en kleuterschool. De Lettertuin krijgt letterlijk op verschillende plekken tuintjes: een voortuin met picknickbanken, een moestuin om te tuinieren en zelfs speciaal aangelegde kleutertuintjes. Bovendien kunnen de kinderen zich amuseren in een speelbosje en een groene speelheuvel. Voetballertjes en basketballers kunnen dan weer terecht op een apart speelveldje. Opvallend: in de Lettertuin is zelfs een dierenverblijf voor geitjes en kippen voorzien. Een verbindend pad rijgt de verschillende plekjes vlot aan elkaar.
"We streven naar ‘brede scholen’, want een school is meer dan alleen een lesruimte. Ik wil investeren in leerlingen; een school moet dus een fijne plek zijn, waar kinderen zich goed voelen en alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen en te leren. De school stelt haar ruimtes ook open voor speelpleinwerking, buurtinitiatieven en verenigingen. Vandaag staan scholen maandenlang leeg, maar door deze ruimtes tijdens vakanties een zinvolle invulling te geven, investeren we ook in betrokken ouders."
Ilse Malfroot, schepen van onderwijs van Ninove
Vlaamse schoolinfrastructuur ontzorgd
Het ontwerp, de bouw, financiering en het onderhoud van het nieuwe schoolgebouw neemt Aurora Scholen voor z’n rekening. Dat consortium bestaat uit de investeerders EPICo en Rebel, samen met aannemers Democo en Van Roey. Aurora Scholen wil de broodnodige heropwaardering van de schoolinfrastructuur in Vlaanderen een boost geven en inrichtende machten, ouderraden en scholenraden ontzorgen.
“Scholen hebben een bijzonder belangrijke plek in onze samenleving. We zijn dan ook ontzettend trots om een project met grote maatschappelijke impact te kunnen bouwen. Dat we via ons consortium ook het onderhoud van het schoolgebouw voor een periode van 30 jaar meenemen, is een extra troef en zorgt voor gemoedsrust bij de school en de stad. Over schade, onderhoud of de financiering ervan hoeft de scholenraad of de ouderraad niet langer wakker te liggen. Zij kunnen zich voortaan voluit focussen op de schoolwerking en het pedagogische concept.”
Jochen Willen, algemeen directeur van aannemer Democo
