Ruim helft van de Belgen denkt al na over eigen begrafenis

Uitvaartspecialist DELA bevraagt Belgen over laatste afscheid

  • Ruim 4 op de 10 hebben idee van de grote lijnen 
  • Bijna 1 op de 10 heeft zaken al op papier gezet, van muziek tot locatie
  • Ook jongeren, tussen 18 en 34 jaar, vormen zich al in grote lijnen een beeld van eigen uitvaart
  • Bijna een derde stond al voor onaangename financiële verrassingen na uitvaart van een dierbare

Ruim vier op de tien Belgen hebben al in grote lijnen een idee over hun eigen afscheid. En dan zijn het heus niet alleen 70+’ers. Ook de helft van de 18- tot 34-jarigen heeft een idee over hun laatste afscheid. Dat blijkt uit een bevraging in opdracht van uitvaartspecialist DELA bij meer dan 2.000 Belgen. Maar zo goed we zelf al een idee hebben over dit afscheid, zo slecht regelen we de praktische zaken voor onze nabestaanden: vier op de tien landgenoten treffen zelfs helemaal geen voorbereidingen, met vaak alle emotionele en financiële gevolgen van dien.

Nadenken over de dood is nog altijd niet onze favoriete bezigheid, maar we zijn er wel al meer mee bezig dan tien jaar geleden. Ruim de helft van de Belgen (55%) denkt al wel eens na over de eigen begrafenis en vier op de tien heeft vandaag in grote lijnen al een redelijk goed beeld van hoe zijn laatste reis er moet uitzien. Maar de stap om die wensen concreet vast te leggen of kenbaar te maken, blijkt nog groot: 40% praat erover met vrienden of familie en slechts een kleine 10% legt die lijnen ook vast op papier.

“Tien jaar geleden verdrong de helft van de Belgen nog de gedachte aan z’n eigen begrafenis. Vandaag denkt nog amper één op de drie bewust nooit na over de dood. Maar daar stopt de positieve evolutie helaas. Praten over onze wensen met familie of vrienden doen we nog wel. Die wensen concreet maken is een ander paar mouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ruim vier op de tien Belgen die voor de eerste keer een begrafenis moeten regelen, dit extra moeilijk vinden omdat ze de wensen van de overledene niet of nauwelijks kennen.” ​
Marysia Kluppels, woordvoerster uitvaartspecialist DELA

Vier op de tien regelt praktische details niet 

Als we regelingen treffen rond ons afscheid, beperken die zich tot hoe we ons eigen levenseinde of erfenis zien. Daarbij gaat het dan om een verklaring voor orgaandonatie (13%), een testament bij de notaris (11%) of een handgeschreven testament (11%). Nadenken over het kostenplaatje van onze uitvaart of iets financieel voor onze nabestaanden voorbereiden doen we in België nog altijd liever niet. 

“Eén op de zes Belgen geeft aan bewust voldoende geld opzij te hebben voor z’n uitvaart of sloot een uitvaartverzekering af. Dat is een positieve evolutie, maar evolueert niet mee met het verlangen om onze nabestaanden niet te willen opzadelen met de kosten van onze uitvaart (66%).”
Marysia Kluppels van uitvaartspecialist DELA

1 op de 20 Belgen moet lenen voor begrafenis 

Twee derde van de Belgen geeft aan hun nabestaanden niet te willen opzadelen met de factuur van hun begrafenis. Maar de realiteit staat ver van die wens. Een kwart van wie een uitvaart zou moeten regelen in ons land, geeft aan financiële moeilijkheden te ondervinden om ze te betalen. Meer nog: maar liefst één op de tien Belgen geeft aan de begrafenisfactuur niet te kunnen betalen mocht er binnenkort een familielid sterven.

“Een standaard uitvaart kost vandaag gemiddeld tussen de 5.000 en 7.000 euro. Ongeveer de helft van de Belgen schat de kost van een uitvaart nog altijd te laag in. Daar ligt voor een groot stuk de verklaring waarom de Belg nog steeds weinig financiële voorbereidingen treft en nabestaanden regelmatig met de handen in het haar zitten als de begrafenisfactuur in de bus valt. Als uitvaartspecialist willen we mensen informeren over de kostprijs zodat ze zich bewust worden van de kosten die er ooit op hen af kunnen komen. Zo vermijden we dat nabestaanden voor financiële verrassingen komen te staan of zelfs moeten lenen om de begrafenis van een dierbare te betalen, zoals één op de twintig vandaag aangeeft.” ​
Marysia Kluppels van DELA ​ 

***

Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 85 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook een 70-tal hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan een 30-tal consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELAfonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met