Ruim 500 overleden Belgen gerepatrieerd vanuit buitenland in 2024
Meeste overlijdens in Spanje. Overwinteren en actieve vakanties liggen aan basis.
9 maart 2025

Afgelopen jaar werden ruim 500 overleden Belgen vanuit het buitenland terug naar België gerepatrieerd. Dat blijkt uit cijfers van uitvaartspecialist DELA, dat 80% van alle repatriëringen in België organiseert. De cijfers liggen in lijn met de voorbije jaren. Wel opvallend: het hoogste aantal Belgen overlijdt in Spanje, goed voor zo’n 20% van alle repatriëringen in 2024. “Almaar meer Belgen overwinteren in het buitenland en houden er zo lang mogelijk een actief en sportief leven op na,” klinkt het.
Spanje blijft voor Belgen de populairste vakantiebestemming en dat weerspiegelt zich jammer genoeg ook in het aantal overlijdens in het zuiderse land. Vorig jaar repatrieerde uitvaartspecialist DELA via haar repatriëringscentrum op Brussels Airport een 100-tal mensen uit Spanje. Frankrijk volgt met 16% van de repatriëringen. Ook vanuit Luxemburg werden dit jaar meer overledenen terug naar huis gebracht in vergelijking met andere jaren.
Een overzicht van de landen van waaruit DELA de meeste repatriëringen voert:
- Spanje
- Frankrijk
- Luxemburg
- Italië
- Nederland
- Duitsland
- Griekenland
- Thailand
- Turkije
- Marokko
“Het aantal Belgen dat in het buitenland overlijdt is gelukkig een zeer kleine minderheid ten opzichte van de miljoenen Belgen die elk jaar op vakantie vertrekken. Dat in Spanje de meeste Belgen overlijden hoeft niet te verbazen. Het land blijft immers nog steeds de geliefkoosde vakantiebestemming voor het merendeel van de Belgen. Velen hebben er zelfs een tweede verblijf. Ook voor Luxemburg is een logische verklaring te vinden. Het Groothertogdom ligt net over de grens en is dus ideaal voor een korte citytrip of wandeluitstapjes. Bovendien werken veel Belgen in Luxemburg.”
Greta Plas, manager repatriëringscentrum DELA
Overwinteren
Dat een groot deel van de buitenlandse overlijdens in Spanje plaatsvindt, valt te verklaren door een trend bij de oudere generatie. Zeker in de wintermaanden ruilen steeds meer gepensioneerden ons land maar al te graag in voor een warmere bestemming, met Spanje op kop. DELA schat dat het bij zo’n 75% van de repatriëringen in de wintermaanden over 65 plussers gaat.
“Als we mensen repatriëren gaat het in het grootste deel van de gevallen over een natuurlijk overlijden. Denk daarbij aan lichamelijke aandoeningen, zoals hartfalen. Afscheid nemen van een dierbare komt vaak onverwacht en gaat gepaard met veel verdriet en tal van vragen waarop we niet voorbereid zijn. Bij een overlijden in het buitenland worden deze vragen nog complexer en zorgen procedures rondom repatriëring en buitenlandse wetgeving voor bijkomende uitdagingen. We hopen dat het voor niemand nodig zal zijn, maar raden toch aan om goed verzekerd op reis te vertrekken.”
Greta Plas, manager repatriëringscentrum DELA
Ook jongere generatie
In de zomermaanden merkt DELA dat er vaak mensen met een jongere leeftijd worden gerepatrieerd. In die maanden reizen dan ook vooral ouders van schoolgaande kinderen. Ook hier gaat het vaak over overlijdens met een natuurlijke oorzaak, al gebeuren er in deze periode ook meer ongelukken. De belangrijkste verklaring daarvoor ligt onder andere in de zin voor sport en avontuur tijdens een vakantie. Een tendens die trouwens over alle generaties heen aan populariteit wint.
“Meer en meer vakantiereizigers willen avonturen beleven en geven de voorkeur aan activiteiten zoals fietsen, hiken of bergbekimmen. We sporen iedereen aan om te genieten van die welverdiende vakantie, al geven we graag één advies: informeer je en bereid je steeds goed voor.”
Greta Plas, manager repatriëringscentrum DELA
Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 85 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook een 70-tal hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan een 30-tal consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELAfonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.
