10de editie van 'De Week van het Geld' - Jongeren willen nog meer leren over geld

Jongeren tussen 18 en 25 jaar zouden op school graag nog meer leren over geldzaken. Vooral cryptomunten interesseren de jonge generatie, maar ook belastingen, budgetbeheer en beleggen staan hoog op het verlanglijstje. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij 1.000 jongeren van 18 tot 25 jaar dat de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) uitvoerde in het kader van de tiende verjaardag van De Week van het Geld. De FSMA blijft de komende jaren via Wikifin, haar programma voor financiële educatie, specifieke initiatieven voor deze jonge doelgroep lanceren.

Vragende partij om bij te leren over geld

Geldzaken komen al aan bod op school. Toch hadden jongeren er op school graag meer over geleerd, onder andere over cryptomunten (27 % van de jongeren), belastingen (26 %), budgetbeheer (26 %) en beleggen (25 %).

Jongeren zijn geïnteresseerd in geldzaken en ze praten er bijna allemaal over

Geld is geen taboe bij jongeren. De meeste jongeren (81 %) vinden het interessant om over geld te praten. Bijna alle jongeren van 18 tot 25 jaar (96 %) praten over geld, en 1 op 3 (34 %) doet dat zelfs dagelijks. 

Alledaagse onderwerpen komen het meeste aan bod

Onderwerpen zoals loon (38 % van de jongeren), zakgeld (31 %), sparen (27 %), betaalmiddelen (25 %) en budgetbeheer (24 %) worden het meest besproken bij jongeren. Ze praten het minst over erven (6 %), schulden (8 %), pensioenen (8 %), lenen (10 %) en verzekeringen (11 %). 

Ouders zijn de belangrijkste gesprekspartner en hebben de grootste invloed

2 op 3 jongeren (66 %) praten met hun ouders over geld; 58 % van de jongeren met vrienden en 38 % met andere familieleden. De jongste groep jongeren (18-20 jaar) praat meer met de ouders over geld (70 %). Ouders zijn niet alleen de favoriete gesprekspartners voor geldzaken, ze hebben ook de grootste invloed op de financiële beslissingen van jongeren. Naarmate ze ouder worden en behoefte hebben aan meer specifieke expertise, wordt meer met professionals - zoals bankier, beleggingsadviseur, boekhouder, overheidsinstelling, verzekeringsmakelaar, notaris - over geld gepraat. Dat is vooral het geval bij jongeren van 24-25 jaar.

Cryptomunten: weinig kennis, vooral besproken met vrienden

Wanneer jongeren over cryptomunten praten, bespreken ze dit meestal met vrienden (40 %). Verder zeggen jongeren dat ze van alle geldzaken het minste kennis hebben over cryptomunten (38 % zegt er geen kennis over te hebben). Ze zeggen ook dat ze er het minst over hebben geleerd op school, maar wel graag meer over hadden geleerd.

Verschillende kanalen bij zoektocht naar informatie

Jongeren zoeken hun financiële info vooral online, via websites van banken en Google. AI gebruiken ze ook, maar daar hebben ze minder vertrouwen in. (F)influencers spelen ook een rol bij hun financiële beslissingen: bij 3 op 10 jongeren hadden (f)influencers impact bij 1 of meer beleggingen of financiële beslissingen.

Wikifin, als betrouwbare en onafhankelijke bron voor alle info over geldzaken, is door meer dan 1 op 4 jongeren gekend. Daarmee is de bekendheid van Wikifin fors toegenomen ten opzichte van de meting in 2015, toen 14 procent Wikifin kende.

Minstens enige financiële kennis bij de helft van de jongeren

53 % van de jongeren zegt minstens enige financiële kennis te hebben: 2% van de jongeren geeft aan uitgebreide kennis te hebben, 16 % voldoende kennis, 36 % enige kennis, 35% weinig kennis en 12% helemaal geen kennis. De jongeren zeggen vooral kennis te hebben over alledaagse onderwerpen zoals zakgeld, betaalmiddelen, loon, levensduurte en budgetbeheer. Dat zijn ook de onderwerpen waarover ze het vaakst praten en op school het meest geleerd hebben.

Record voor De Week van het Geld

De resultaten tonen dat initiatieven zoals De Week van het Geld werken, maar ook nodig zijn. De jaarlijkse themaweek vindt dit jaar plaats van 17 tot 23 maart en is aan zijn tiende editie toe. De Week van het Geld wordt georganiseerd door Wikifin, het programma voor financiële educatie van de FSMA. Daarmee maakt het geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar en schenkt het extra aandacht aan het belang van financiële educatie. 

Deze jubileumeditie vestigt een record met meer dan 170 000 deelnemende leerlingen, een stijging van 45 000 ten opzichte van vorig jaar. Gedurende de hele week nemen leerlingen van het lager en secundair onderwijs deel aan verschillende activiteiten rond het thema geld.

FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais: ‘Dit onderzoek bevestigt het belang van financiële educatie, waar de FSMA al meer dan tien jaar op inzet. Het is duidelijk dat jongeren willen bijleren over geld. Via Wikifin wil de FSMA er zijn waar het voor de jongeren nuttig is: online, in de klas en via het Wikifin Lab. De 6 miljoen websitebezoeken per jaar en 29 000 leerlingen in het Wikifin Lab tonen duidelijk dat hier nood aan is en dat het aanbod gesmaakt wordt. Meer dan 1 op 4 jongeren kent Wikifin inmiddels, een forse stijging ten opzichte van 2015 (14 %). De komende jaren blijft de FSMA sterk inzetten op financiële educatie. Deze nu al succesvolle tiende editie van De Week van het Geld zet dit extra in de kijker.’

Jim Lannoo

Woordvoerder/Adjunct-directeur Communicatie en Financiële Educatie, FSMA

 

 

 

Foto's: Jakob Hallaert

 

Contacteer ons

Joost Freys

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Arno Creve

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Joachim Deman

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met