Drie hartverwarmende projecten uit Vlaams-Brabant maken kans op 1.000 euro om buurt te verbeteren
Meer dan 200 lokale vzw’s, verenigingen, scholen en buurtorganisaties beantwoorden oproep vdk bank om wereld een betere plaats te maken
21 januari 2025
Een buitenchillruimte voor jeugdhuis den Tube in Leuven, verse soep voor de schoolgaande jeugd uit Diest en een pluktuin aan de Dijle in Sint-Joris-Weert. Dat zijn de drie Vlaams-Brabantse kanshebbers om de zesde editie van de wedstrijd ‘Start iets moois’ van vdk bank te winnen. Met het sociale initiatief heeft de bank onlangs vzw’s, verenigingen, scholen en buurtorganisaties opgeroepen om warme ideeën die van ieders buurt een mooiere plek maken, in te dienen. Die oproep is de voorbije weken massaal beantwoord: de bank heeft meer dan 200 hartverwarmende projecten uit alle hoeken van het land ontvangen. Tien projecten maken kans op 1.000 euro steun om hun idee te realiseren en van de wereld een betere plaats te maken. Daaronder ook nog drie projecten uit Brussel, eentje uit Antwerpen, Luik, Oost- en West-Vlaanderen.
Regentonnen om regenwater te recupereren ten voordele van stadswater, een radio-atelier met jongeren of een kabouterpad op een klimaatspeelplaats. Het zijn enkele van de tien initiatieven die de jury uit de maar liefst 230 inzendingen koos en die kans maken om in 2025 met extra steun van vdk bank van hun buurt een warmere plaats te kunnen maken. De drie projecten die de komende tien dagen de meeste stemmen van het publiek weten te verzamelen, kronen zich ook officieel tot winnaar van de wedstrijd ‘Start iets moois’ van vdk bank.
“Elk jaar dienen er meer vzw’s, verenigingen, scholen en buurtorganisaties mooie en warme projecten in. De jury zag meer dan tien prachtige initiatieven die de moeite waard zijn om uit te werken. Helaas kunnen we onze schouders maar onder drie lokale acties zetten. Maar laat niemand zich tegenhouden om te blijven nadenken en initiatieven te nemen. Elk idee kan de start van iets moois zijn voor de buurt en onze planeet. Het is nu aan het publiek om te bepalen welke drie projecten een financieel ruggensteuntje krijgen om hun idee in 2025 uit te werken.”
Leen Van den Neste, CEO van vdk bank
Sociaal, economisch en ecologisch relevant
De tien projecten die de shortlist haalden, vervullen stuk voor stuk een sociale rol, maar zijn tegelijk ook ecologisch en economisch relevant. Naast drie Vlaams-Brabantse kanshebbers, maken nog drie Brusselse projecten met een warm, sociaal en lokaal karakter kans om de wedstrijd ‘Start iets moois’ van vdk bank te winnen. In de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Luik maakt er telkens één project nog kans om te winnen.
Het publiek kan tot woensdag 29 januari zijn stem uitbrengen via de website vdk.be/startietsmoois. vdk bank maakt de drie winnaars van de wedstrijd ‘Start iets moois’ bekend op maandag 3 februari.
***
De 10 kanshebbers per provincie
Vlaams-Brabant (3)
‘t Lampeke in Leuven - Buitenchillruimte voor jeugdhuis den Tube
Vrachtschip wordt buitenchillruimte –Jeugdhuis den Tube van buurtwerk ’t Lampeke heeft al sinds 1988 een oud vrachtschip in Leuven. Jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen komen er samen om te chillen of toffe activiteiten te doen. Op de boot is individuele ondersteuning en groepswerk/thematische projecten voorzien, begeleid door twee jongerenwerkers. De focus ligt op vrije tijd, cultuur, sport en studiebegeleiding. Mentaal welzijn en verbinding met de samenleving staan centraal. Het dek van dit vrachtschip heeft momenteel een 'leeg' terras dat perfect zou zijn om om te toveren tot buitenchillruimte die het hele jaar door bruikbaar is. Er zal gewerkt worden met recup-materiaal en de jongeren (12-16 jaar) steken zelf de handen uit de mouwen. Een mooi voorbeeld van eigenaarschap.
Kwartiermakerij uit Diest - Verse soep voor schoolgaande jeugdMet door lokale boeren via regeneratieve landbouw gekweekte groenten, met behulp van mensen uit kansengroepen van de volkskeuken, wil vzw Kwartiermakerij de schoolgaande kinderen van Diest 4x per week van soep voorzien. Zo krijgen de kleuter- en lagere scholen & de eerste graad van het secundair onderwijs een voedzame en lekkere aanvulling op de dagelijkse (soms te lege) brooddoos.
Pluktuin aan de Dijle in Sint-Joris-Weert
Delphine, Saar & Annabel willen een bloemenpluktuin voor de wijde omgeving van St Joris Weert lanceren. Ze willen de huidige bloementuin een nieuw elan geven en meer lokale verankering creëren: niet enkel abonnementen aanbieden, maar ook een leer- en luisterplek maken van de tuin. Buurtbewoners, scholen, senioren en andere groepen kunnen komen leren over ecologische bloemen, biodiversiteit, bloemschikken etc. Je kan vrijwilligen en de handen in de aarde komen steken, er komt plaats voor workshops, een stilteplekje voor meditatie, een bankje om een pauze te nemen bij het wandelen, en ook andere creatieve ideeën kunnen hier hun plekje vinden. Ze willen mensen aanmoedigen om zelf ook meer ecologisch te tuinieren, lokale bloemen aan te kopen en te zien welke meerwaarde dit alles heeft voor de natuur, het milieu, en ook de mens.
Brussel (3)
City to Ocean - Regentonnen om regenwater te recupereren ten voordele van stadswater
Regenwater is een waardevolle grondstof die niet in de riolering thuishoort. Met het project 'Koppel jouw dak af!' wil vzw City to Ocean regentonnen installeren bij particulieren in de regio Brussel. Dit stelt mensen in staat om regenwater thuis te hergebruiken, wat leidt tot minder gebruik van stadswater en tegelijkertijd bijdraagt aan een betere waterkwaliteit in onze waterlopen. Zo makkelijk is het om zelf positieve impact te maken! Met de prijs kunnen ze 3 regentonnen van 276 liter installeren bij Brusselaars & een social mediacampagne voeren met een handige instructie- en informatievideo.
JJCycles - Dagelijks fietsgebruik bevorderen in de hoofdstad
JJCycles is een Brusselse non-profitorganisatie die zich richt op het promoten van fietsgebruik als vervoermiddel, vrijetijdsbesteding en competitie. Hun missie is om fietsen toegankelijk te maken voor iedereen en duurzame mobiliteit in de hoofdstad te bevorderen. Dat doen ze door fietsherstelling en -renovatie, ondersteuning aan amateurwielrenners, en het organiseren van praktische workshops, evenementen en sensibiliseringscampagnes om mensen aan te moedigen de fiets dagelijks te gebruiken. JJCycles gelooft dat elke keer trappen kan bijdragen aan een groenere en dynamischere toekomst voor Brussel en roept op tot samenwerking om deze verandering te bewerkstelligen.
Maison de Jeunes - Radio-atelier met jongeren in de MarollenMariana organiseert radioworkshops met jongeren uit de Marollen en wil hen leren hoe ze audiorecorders moeten gebruiken door middel van micro-trottoirs, interviews en veldopnames buiten het Maison de Jeunes. De radioworkshop is een moment van creatieve expressie en stimulatie van kritisch denken voor de deelnemers. Met de prijs kunnen ze recorders aankopen die heel wat mogelijk zullen maken, zowel voor de workshop zelf als voor de jongeren. Ze raken vertrouwd met radio maken en vergroten hun zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Antwerpen (1)
Chams - Vrouwen met migratieachtergrond wekken bloembakken tot leven in Borgerhout
Op een drukke plek in Borgerhout – op de hoek van de stenenbrug – staan 11 grote bloembakken. De bakken hebben potgrond, maar er groeit niets. Het project daarrond is stilgezet. Chams is een organisatie van vrouwen met een migratieachtergrond. Zij willen de bloembakken tot leven wekken, zodat het een mooie publieke plek wordt met bloemen en kruiden voor de buurt.
Oost-Vlaanderen (1)
CAR Impuls - Gentse uitleenbare speltassen om jongeren met ontwikkelings- en gedragsproblemen samen te laten spelen
Het centrum voor ambulante revalidatie Impuls in Gent staat in voor multidisciplinair onderzoek en behandeling van kinderen en jongeren van 18 maanden tot 19 jaar, met uiteenlopende problematieken op vlak van ontwikkeling en gedrag: ADHD, ASS, complexe ontwikkelingsstoornissen, verstandelijke beperking, gedrags- en emotionele problemen. Elk kind / jongere is hier welkom en wordt ondersteund om zo lang en goed mogelijk in diens natuurlijk milieu (huis, school, hobby’s) te kunnen blijven. Dit jaar wordt volop ingezet op het belang van spel. Met uitleenbare speltassen willen ze de zorggebruikers en hun omgeving aanzetten om meer (samen) te spelen. Ze leren op een laagdrempelige manier nieuw spelmateriaal kennen, verruimen hun leefwereld, stimuleren tal van ontwikkelingsvaardigheden, maken opnieuw meer tijd om samen te spelen. Het bevordert de fysieke en geestelijke gezondheid en is op die manier een poort naar gezonde ontwikkeling, creativiteit en veerkracht.
West-Vlaanderen (1)
Biekorfje - Educatief kabouterpad op klimaatspeelplaats in Kortrijk (Aalbeke)
De Biekorfjeschool is volop aan het wroeten om een innovatieve klimaatspeelplaats te maken die niet alleen plezier biedt voor kinderen, maar ook bijdraagt aan een groenere en duurzamere toekomst. Ze willen een speelomgeving creëren die de verbeelding van de kinderen prikkelt en hen tegelijk bewust maakt van de natuur en het klimaat. Niet alleen hun eigen leerlingen kunnen hier terecht, maar ook gezinnen, verenigingen en andere scholen in de regio. Daarom willen ze een speciaal kabouterpad aanleggen met educatieve materialen, duurzame speeltuigen en interactieve elementen; een pad waar kinderen op een speelse en leerzame manier opdrachten kunnen uitvoeren en zoekactiviteiten kunnen doen. Het kabouterpad zal hen niet alleen uitdagen om actief deel te nemen aan het spel, maar hen ook bewust maken van de natuur en de waarde van een groen klimaat.
Luik (1)
Emma - Wandelpad doorheen verleden, heden en toekomst van Pepinster
Pepinster was een van de steden die het zwaarst werd getroffen door de overstromingen. Als onderdeel van het heropbouwproces willen de buurtbewoners hun zegje doen over de toekomst van hun omgeving. Samen gaan ze een wandelpad bouwen dat gemarkeerd wordt door verschillende foto's die getuigen van het verleden, het heden en de gewenste toekomst van de stad. Er zullen ook QR-codes worden geïnstalleerd zodat je getuigenissen van “old-timers”, anekdotes, etc. kan horen. In de lente/zomer organiseren ze een begeleide wandeling om de resultaten van het werk te tonen. De wandeling eindigt met een gezellig aperitief. Dit intergenerationele project zal het bewustzijn van het publiek vergroten, de openbare ruimte terug inrichten en zal individuele verhalen vertellen en vooroordelen doorbreken.
***
Over vdk bank
vdk bank is een ethische, duurzame bank in volle expansie. Al sinds 1926 kunnen individuen en gezinnen met een hart voor hun omgeving bij de bank ethisch verantwoord bankieren.
Intussen telt de bank 61 buurtkantoren verspreid over Vlaanderen en Brussel, want vdk bank blijft inzetten op persoonlijk advies. Sinds 1 april 2023 is vdk bank ook in Brussel en Wallonië actief. De bank heeft momenteel ongeveer 148.000 klanten in heel België.Voor meer info: www.vdk.be