Burgemeester Verzele plaatst eerste muur van meest klimaatvriendelijke woonbuurt van Kruishoutem

Boringen geothermisch warmtenet volop aan de gang

Op de site van het voormalige woonzorgcentrum Sint-Petrus draait de bouw van de meest klimaatvriendelijke woonbuurt van Kruishoutem stilaan op volle toeren. Sinds enkele weken zijn de boringen voor het allereerste residentiële BEO-veld – een geothermisch warmtenet – van de gemeente begonnen. Vanmorgen is met een kraan de symbolische eerste muur van ‘Kruishove’ geplaatst. En dat onder het waakzame oog van burgemeester Joop Verzele en een delegatie van het schepencollege. 

Vlnr.: burgemeester Joop Verzele, John Bontinck (Bontinck Architecture), Bart Vanderdonckt (Steenoven), Andy Vandewalle (Danilith), Kurt Vanmarcke (Danilith), Michiel Delmulle (Danilith), Schepen Gerrit Depaepe, Schepen Bernard della Faille d’Huysse
Vlnr.: burgemeester Joop Verzele, John Bontinck (Bontinck Architecture), Bart Vanderdonckt (Steenoven), Andy Vandewalle (Danilith), Kurt Vanmarcke (Danilith), Michiel Delmulle (Danilith), Schepen Gerrit Depaepe, Schepen Bernard della Faille d’Huysse

Begin dit jaar zijn ontwikkelaars Steenoven-Danilith gestart met de eerste werken op de site aan de Brouwerijstraat. Inmiddels is ook de vloerplaat van het eerste gebouw gestort. ​ Meteen het signaal voor een eerste steenlegging, al gaat het in dit geval om een heuse eerste muurzetting. De gebouwen van ‘Kruishove’ worden immers grotendeels opgebouwd met gevel- en dakelementen die op voorhand worden gemaakt, in de ateliers van Danilith in Wortegem-Petegem. Vanmorgen werd de eerste volledige muur naar de site gebracht en vervolgens met een kraan op de juiste plek neergezet. Dat gebeurde onder het deskundige oog van burgemeester Joop Verzele en een delegatie van het schepencollege.

“‘Kruishove’ is een perfect voorbeeld van hoe je op een efficiënte manier een site kan herbestemmen en meer kwalitatieve woonruimte kan creëren voor gezinnen en alleenstaanden in Kruisem. En dat bovendien op een klimaatvriendelijke manier. De woonbuurt wordt dan ook voorzien van het eerste residentiële BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) van onze gemeente, een geothermisch warmtenet, waarmee de appartementen volledig gasvrij worden verwarmd.”
Joop Verzele, burgemeester van Kruisem

Concreet wordt op de site straks gebruikgemaakt van grondwarmte om de appartementen via warmtepompen te verwarmen in koude periodes én passief te verkoelen tijdens de zomermaanden. De eerste geothermische boringen zijn trouwens ook van start gegaan. 

Vijf gebouwen

Voor het project ‘Kruishove’ slaan ontwikkelaars Steenoven-Danilith de handen in elkaar met het gerenommeerde Gentse architectenbureau Bontinck, samen goed voor 230 jaar ervaring. In totaal zal dit team vijf gebouwen neerzetten. 

Het eerste is nu dus al in opbouw en biedt straks ruimte aan 22 assistentiewoningen. Ook de werken aan het tweede gebouw zijn intussen volop aan de gang: de kelder is al uitgegraven en de paalfunderingen worden nog deze maand geplaatst. Dit gebouw telt straks 21 appartementen, met één, twee of drie slaapkamers, verdeeld over drie verdiepingen. De bewoonbare oppervlakte van de appartementen varieert van 75,5 tot 124,1 vierkante meter. 

De drie andere gebouwen worden in een latere fase neergezet. Het gaat om een complex met 12 appartementen met twee of drie slaapkamers, een woonblok met negen één- en twee-slaapkamer appartementen en een complex met 18 appartementen.

Steenoven en Danilith voorzien ook een semi-ondergrondse parking voor wagens en fietsen. 

Bijzonder bouwproces

Opvallend aan ‘Kruishove’ is nog dat het hoofdzakelijk volgens een geautomatiseerd bouwproces wordt gerealiseerd. Niet op de werf, maar in ateliers wordt het grootste gedeelte van de gebouwen geproduceerd. Dat werkt gemakkelijk en snel (het maken van één buitenmuur heeft een doorlooptijd van slechts zeven dagen), én zo wordt elk risico op schade of tijdverlies door bijvoorbeeld slecht weer vermeden. 

“Eerst maken we de gevelelementen met handgevormde bakstenen. Daarna is het schrijnwerk aan de beurt, dat naadloos aansluit op de muren. Vervolgens wordt er op de bakstenen beton en isolatie aangebracht en de nodige voorzieningen en uitsparingen voor de elektrische installatie en sanitaire leidingen. Een betonlaag vormt ten slotte de binnenschil van de buitenmuur. Daarna worden dorpels in blauwe hardsteen geplaatst en de muren gevoegd. Het resultaat zijn hoogkwalitatieve, sterke muren die volledig beantwoorden aan de hedendaagse energienormen. Wanneer het schrijnwerk van isolerend glas is voorzien, volgt nog een strenge eindcontrole en worden de gevels getransporteerd naar Kruisem. Op de werf zelf worden de gebouwen dan verder afgewerkt.”
Kürt Vanmarcke, CEO van Danilith

Groene oase

De site wordt straks ook maximaal onthard door groenzones en paden aan te leggen en nieuwe bomen en struiken te planten. De groene oase zal publiek toegankelijk zijn.

“‘Kruishove’ ligt echt op een toplocatie. Het is er landelijk wonen, maar toch met alle mogelijke diensten dichtbij: van bakker, horeca en supermarkten tot huisarts en school. En er is ook een goede aansluiting naar de E17. Dat dit bij de Kruisemnaars in de smaak valt, is wel duidelijk. Al een kwart van de appartementen is verkocht, net als 80% van de assistentiewoningen. Komende zaterdag verwachten we nog vele geïnteresseerden op ons infomoment op de site.”
Bart Vanderdonckt, co-CEO van Steenoven

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in de lente van 2026 hun intrek nemen. De eerste bewoners van de assistentiewoningen worden al verwacht tegen het voorjaar van 2025.

Meer informatie over het project vind je hier: https://www.kruishove.be

Sofie Beernaert

Project Developer, Steenoven

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met