Burgemeester De Knyf steekt samen met de toekomstige bewoners eerste spade in de grond op het terrein van gloednieuwe woonbuurt ‘Eilandpark’

Nog voor de start van de werken hebben er al 21 gezinnen een nieuwe thuis gekocht

Burgemeester Tim De Knyf en enkele toekomstige bewoners hebben vanmiddag samen de symbolische eerste spade in de grond gestoken van de gloednieuwe woonbuurt ‘Eilandpark’ in Sint-Lievens-Houtem. Meteen het officiële startschot voor de start van de werken op de site. Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners in het najaar van 2025 er hun intrek. Uit de succesvolle verkoop blijkt dat ​ er in de gemeente duidelijk nood is aan meer kwaliteitsvolle en klimaatvriendelijke woningen. “Nog voor één steen is gelegd, zijn al 21 woningen verkocht. Bijna allemaal aan gezinnen uit Sint-Lievens-Houtem en de directe omgeving”, luidt het bij projectontwikkelaars Alheembouw-Steenoven.

Vlnr.: Lieven Latoir (Oud-burgemeester Sint-Lievens-Houtem), Louis Vercaemst (Ontwikkelaar Steenoven), Bart Vanderdonckt (CEO Steenoven), Tim De Knyf (Burgemeester Sint-Lievens-Houtem), Bart Wallays (algemeen directeur SOLVA).
Vlnr.: Lieven Latoir (Oud-burgemeester Sint-Lievens-Houtem), Louis Vercaemst (Ontwikkelaar Steenoven), Bart Vanderdonckt (CEO Steenoven), Tim De Knyf (Burgemeester Sint-Lievens-Houtem), Bart Wallays (algemeen directeur SOLVA).

Op de site van ‘Eilandpark’, aan de Doelstraat in Sint-Lievens-Houtem, is er al veel ​ bedrijvigheid. Arbeiders zijn er gestart met de werken van de nieuwe woonbuurt, die 26 appartementen, 11 woningen en een commerciële ruimte zal tellen. Burgemeester Tim De Knyf trok vanmiddag zijn laarzen aan om er zelf de eerste spade in de grond te steken, samen met enkele toekomstige bewoners en vertegenwoordigers van het intergemeentelijk samenwerkingsverband SOLVA en projectontwikkelaars Alheembouw – Steenoven.

“We zijn zeer blij dat hier een aantal nieuwe woongelegenheden komen. Dat geeft niet alleen de kans aan jonge gezinnen om naar Sint-Lievens-Houtem te komen of er te blijven. Het geeft bovendien Houtemnaars van wie de kinderen het huis uit zijn de mogelijkheid om een kwaliteitsvolle woonst dichtbij het centrum te betrekken, waardoor hun woning dan ook weer vrijkomt. Alles bij elkaar geeft dit project extra zuurstof aan onze gemeente en de lokale economie.”
Tim De Knyf, burgemeester van Sint-Lievens-Houtem

‘Eilandpark’ komt op een van de terreinen van de voormalige fabriekssite van weverij Établissements Saey te liggen. De voorbije jaren onderging deze site één van de grootste herontwikkelingen uit de recente geschiedenis van Sint-Lievens-Houtem. De fabrieksgebouwen werden afgebroken en er kwam met ‘De Fabriek’ een nieuw cultuur – en sportcentrum. Maar daar blijft het dus niet bij. De gemeente en het intergemeentelijk samenwerkingsverband SOLVA vonden met projectontwikkelaars Alheembouw-Steenoven uit Roeselare een private partner om dit residentieel gedeelte toe te voegen. De projectontwikkelaars konden beide partners overtuigen dankzij hun groene plannen op de site. 

Klimaatvriendelijk

Concreet worden twee woonvelden gebouwd, die toepasselijk Hout en Heem heten. De moderne appartementen en woningen die er komen zullen verwarmd worden met hernieuwbare energie, afkomstig van zonnepanelen en warmtepompen, en elke woonst heeft ook vloerverwarming. Dankzij efficiënte isolatie, kwalitatieve materialen en enkele slimme keuzes van architect B2Ai zullen de woningen uiterst energiezuinig zijn. ​ ​ ​ ​ ​ 

“We hebben de huizen en appartementen niet alleen erg energiezuinig gemaakt, maar zijn nog een stapje verder gegaan. Zo hebben we ook aan het waterbeheer gedacht. Groendaken zullen dienen als buffer. En de parkvoeg bevat een regentuin, waardoor overtollig regenwater kan opgevangen worden in een beplante buffer. Zowel de één– als meergezinswoningen hebben een regenput van 5.000 tot 20.000 liter, zodat regenwater maximaal gerecupereerd kan worden voor bijvoorbeeld toiletten of het sproeien van de tuin. ‘Eilandpark’ is dankzij z’n groene karakter en energiezuinige appartementen en woningen met voorsprong de meest duurzame woonbuurt van Sint-Lievens-Houtem.” ​
Louis Vercaemst, Project Developer bij Steenoven

Daarnaast miste de oude fabriekssite nog veel groen. Samen met landschapsarchitect Denis Dujardin wordt daarom maar liefst 1.500 vierkante meter extra beplanting voorzien. 

Bouwstijl met knipoog naar verleden

Hoewel het uitzicht van ‘Eilandpark’ modern zal aanvoelen, blijft er toch een duidelijke knipoog naar het verleden. 

“We kozen voor een een bouwstijl die duidelijk herinnert aan het textielverleden. Denk maar aan de rode gevelsteen en stalen elementen. Daardoor ontstaat een ietwat industriële, maar toch elegante look. De tuinmuur, die de woonvelden met elkaar verbindt, refereert aan de fabrieksmuur van weleer. Belangrijk is ook dat we veel belang hebben gehecht aan de leefkwaliteit. De gebouwen zijn doordacht ingepland en houden rekening met diverse factoren zoals oriëntatie, lichtinval, schaduw, privacy en de relatie met het Eilandbos. Het marktplein ligt op wandelafstand.”
Bart Vanderdonckt, CEO van Steenoven

Als alles vlot verloopt, mag ‘Eilandpark’ zijn eerste bewoners in de herfst van 2025 ontvangen. Momenteel zijn er nog een aantal appartementen, woningen en een commerciële ruimte beschikbaar. 

Meer info over het project vind je terug op www.eilandpark.be .

Louis Vercaemst

Project Developer, Steenoven

Joost Freys

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact