Bouw grootste zonnepark van West-Vlaanderen gaat van start

EnergyVision voorziet Luchthaven Oostende-Brugge en eerste Oostendse gezinnen vanaf september van groene stroom

  • Meer dan 60 voetbalvelden met ultragrote zonnepanelen
  • Jaarlijkse productie van 37.000 MWh vanaf voorjaar 2026
  • Investering van 35 miljoen euro
  • Oostendenaars kunnen mee investeren in duurzame energie
  • Ambitieus project in crisisjaar voor installateurs van zonnepanelen 

Op de luchthaven van Oostende-Brugge heeft burgemeester Bart Tommelein vanochtend symbolisch het startschot gegeven voor de bouw van het grootste zonnepark van West-Vlaanderen. Meteen ook het tweede grootste van ons land. Energiebedrijf EnergyVision plaatst naast de landingsbaan de komende maanden in totaal 60.000 zonnepanelen die vanaf september de luchthaven én Oostendse gezinnen van de eerste groene stroom zullen voorzien. Tegen het voorjaar van 2026 zullen alle zonnepanelen geplaatst en aangesloten zijn en kunnen in totaal 10.000 gezinnen ‘groene stroom van ‘t zeetje’ krijgen. Bijzonder is dat de Oostendenaars ook een centje kunnen verdienen aan het project door mee te investeren via burgerparticipatie.

Vlnr. Schepen van Energie Silke Beiren, luchthavenwoordvoerder Tom Rutsaert, CEO van EnergyVision Maarten Michielssens en burgemeester Bart Tommelein.
Vlnr. Schepen van Energie Silke Beiren, luchthavenwoordvoerder Tom Rutsaert, CEO van EnergyVision Maarten Michielssens en burgemeester Bart Tommelein.

Net nu de sector van zonnepanelen een crisisjaar doormaakt in België en onze buurlanden, duwt EnergyVision het gaspedaal stevig in. De komende twee jaar plant het energiebedrijf vele tientallen megawatts aan zonnepanelen. Bijna 37 MWp is alvast voorzien op Luchthaven Oostende-Brugge. Daar bouwt EnergyVision de komende maanden het grootste zonnepark van West-Vlaanderen, goed voor een totale oppervlakte van 303.864 vierkante meter, oftewel meer dan 60 voetbalvelden groot. De productie van de zonne-energie daar betekent op jaarbasis een besparing van goed 10.100 ton CO2. 

“Zopas is de bouw van het zonnepark op onze luchthavensite van start gegaan. Tegen het voorjaar van 2026, wanneer alle zonnepanelen geplaatst en aangesloten zijn, zal er jaarlijks voor ruim 37.000 MWh aan elektriciteit worden geproduceerd. De opgewekte energie zal in eerste instantie gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening van de volledige luchthavensite. Dankzij dit project kan de luchthaven werken op 100% groene stroom. Dit is een belangrijke stap in onze doelstelling om tegen 2030 30% minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 net zero te bereiken. De overige elektriciteit gaat naar liefst 10.000 gezinnen in onze directe omgeving. Voor ons is het absoluut belangrijk om ook onze buren van stroom uit eigen regio te laten profiteren. Als alles goed gaat, kunnen de eerste gezinnen al vanaf september van groene stroom genieten. In het najaar zullen er dan ook voldoende zonnepanelen op de luchthaven operationeel zijn om al 10 MWp aan stroom op te wekken.” ​
Eric Dumas, CEO van Luchthaven Oostende-Brugge

Batterijen

De locatie van het nieuwe zonnepark is volgens EnergyVision alvast ideaal. Het merendeel van de grond langs de landingsbaan is onbruikbaar voor andere zaken en aan de kust kan je profiteren van de beste zonne-instraling van het land. Zo zorgen hogere windsnelheden aan de kust bijvoorbeeld voor minder bewolking, en dus meer zonuren. De ‘instraling’ – de hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak bereikt – is daardoor zo’n 10 procent hoger dan in bijvoorbeeld Limburg.

Momenteel is er in West-Vlaanderen maar een beperkt aansluitvermogen beschikbaar voor zonneparken, maar het energiebedrijf heeft dankzij een slimme configuratie wel een oplossing voorzien.

“Zolang Ventilus er niet komt, zijn er beperkte aansluitmogelijkheden op het elektriciteitsnet, maar via grote, performante batterijen passen we daar een mouw aan. Dankzij een grootschalige batterijcapaciteit zorgen we ervoor dat we méér zonnepanelen kunnen leggen dan het huidige aansluitvermogen momenteel zou aankunnen. Overproductie wordt dus zonder problemen tijdelijk opgeslagen in de batterijen. Wanneer de zon niet meer schijnt, wordt die opgeslagen energie dan op het net gebracht en aan de klanten verdeeld. Met andere woorden: ook wanneer de zon een tijdje niet schijnt, kunnen de Oostendenaars toch van zonne-energie genieten.”
Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision

Burgerparticipatie

Het project op de luchthaven zorgt niet alleen voor een fikse vergroening van het stroomaanbod in Oostende. De Oostendenaars krijgen ook de kans om er zelf een centje aan te verdienen. Via www.stroomvantzeetje.be kunnen gezinnen zich vanaf vandaag niet alleen inschrijven om opgewekte elektriciteit aan te kopen tegen vaste prijzen, ze kunnen er ook kiezen om mee te investeren. 

“Concreet hebben we een platform opgestart voor burgerparticipatie. Dat wil eenvoudig zeggen dat wanneer een Oostendenaar graag mee wil investeren in de installatie, hij dat ook kan. En dat onder de vorm van een lening over acht jaar met een bruto intrestvoet van 5% voor roerende voorheffing. Met een minimuminleg van 250 euro zorgen we ervoor dat een zo breed mogelijk publiek op een alternatieve en bewuste manier een stukje spaarcenten kan laten renderen. Met dit initiatief hopen we om goedkope, groene, lokale stroom weer een stuk bereikbaarder en haalbaarder te maken voor iedereen.”
Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision

Voortouw nemen

Oostends burgemeester Bart Tommelein juicht het project toe en gaf vanochtend symbolisch het startschot voor de bouw van het zonnepanelenpark. 

“Het is niet toevallig dat in Oostende het grootste zonnepark van West-Vlaanderen, en meteen ook het grootste van de voorbije jaren in ons land, wordt gebouwd. Onze stad neemt al jaren mee het voortouw in de broodnodige transitie naar duurzame energie. Zo zijn we onder meer dé offshore wind hub van het zuidelijk deel van de Noordzee en wordt straks voor onze kust ook het prinses Elisabeth energie-eiland gebouwd - het allereerste artificiële energie-eiland ter wereld. Uniek aan dit project op de luchthaven is dat de Oostendenaars rechtstreeks kunnen genieten én deel uitmaken van een duurzaam verhaal. Willen we van de energietransitie een succes maken, dan moeten we burgers zoveel als mogelijk betrekken en hen ook de kans bieden om mee aan de kar te trekken.”
Bart Tommelein, burgemeester van Oostende

Maarten Michielssens

CEO, EnergyVision

Tom Rutsaert

Woordvoerder, Luchthaven Oostende-Brugge

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact