Bewoners, familieleden en begeleiders van vzw Kompas huldigen unieke ‘troosttuin’ in Sint-Kruis-Winkel in
DELA Fonds steunt project rond aangepast rouwen voor mensen met een beperking
18 april 2024
Vergeet-mij-nietjes, nestkastjes om een briefje naar een overleden geliefde in te stoppen en hangmatten in het groen om tot rust te komen: het zijn maar enkele opvallende elementen van de nieuwe troosttuin voor mensen met een beperking in Sint-Kruis-Winkel. De tuin ligt in de schaduw van het Zusters Jozefienenklooster en is zopas ingehuldigd door de bewoners en begeleiders van Kompas, een vzw waar mensen met een beperking begeleid samenwonen. De troosttuin werd met de steun van het DELA Fonds zo ingericht dat de bewoners er in alle rust en op eigen tempo kunnen rouwen of stilstaan bij het verlies van een geliefde.
Mensen met een beperking tot rust laten komen om het verlies van een geliefde te verwerken: dat is het belangrijkste doel van de nieuwe troosttuin in Sint-Kruis-Winkel. De tuin werd aangelegd door de vzw Kompas Moervaart, waar 45 mensen met een beperking in leefgroepen van 4 tot 6 personen begeleid samenwonen. De realisatie van de troosttuin werd gefinancierd door het DELA Fonds, waarmee uitvaartspecialist DELA projecten steunt die afscheid nemen draaglijker maken. Verschillende bewoners, familie en begeleiders huldigden de tuin vandaag voor het eerst feestelijk in.
“Als samenleving staan we er nog te weinig bij stil dat ook mensen met een beperking rouwen, elk op hun eigen unieke manier. Naar de begraafplaats gaan of een opgebaard overleden familielid groeten, is voor hen soms al een stapje te ver. Daarom zijn initiatieven zoals hier bij vzw Kompas heel belangrijk om hen ook in alle rust de kans te geven afscheid te nemen. Bovendien toont deze tuin dat een herdenkingsplaats geen droevige plaats hoeft te zijn. Integendeel: door het vele groen is het juist een fijne en gezellige plaats om te vertoeven. Rouwen draait niet alleen om gemis, maar ook om het koesteren van de mooie herinneringen aan een persoon die je moet missen.” - Lien Verfaillie, DELA.
Vergeet-mij-nietjes
Het ontwerp en de uitwerking van de tuin was bij vzw Kompas in handen van Vanessa Haerens, die er het eindwerk van haar stage aan wijdde en er nu vast in dienst is als begeleidster.
“De mensen die bij ons begeleid wonen, hebben 24 op 24 uur nood aan ondersteuning. Dat betekent dat ze ook niet zomaar buiten kunnen lopen als ze daar nood aan hebben. Daarom had ik het idee om - letterlijk in onze achtertuin - een troostplek te creëren waar begeleiders en bewoners samen tot rust kunnen komen.” – Vanessa Haerens.
De voormalige rozentuin in de schaduw van het Zusters Jozefienenklooster was de voorbije jaren helemaal verwilderd. Nu is het een kleurrijke rust- en beleefplaats geworden die de bewoners zelf mee hebben vormgeven. Bij de start van de lente hebben de begeleiders samen met de bewoners al de eerste plantjes verpot, en tijdens de inhuldiging gingen ze samen ook aan de slag om vergeet-mij-nietjes te planten in de verschillende bloembakken in de tuin. In de groene omgeving kunnen de bewoners samen met hun begeleiders ook tot rust komen en herinneringen ophalen op bankjes of in hangmatten. Daarnaast is er ook allerhande knutselmateriaal voorhanden om een kunstwerkje te maken voor hun overleden vrienden en familieleden, en zijn er nestkastjes waar ze briefjes kunnen achterlaten.
“Onze bewoners vinden er een veilige buitenomgeving die zowel dienst doet als rustplaats, waar ze kunnen stilstaan bij een verlies of slecht nieuws, maar ook als kleurrijke belevingstuin waar ze de handen uit de mouwen kunnen steken. We merken bijvoorbeeld dat mensen met een beperking soms zeer praktische vragen kunnen stellen na een overlijden: wie zal nu in die kamer slapen en mag ik dat voorwerp van mijn overleden medebewoners hebben? Als begeleiders gaan we deze vragen niet uit de weg, en met de nieuwe troosttuin hebben we nu ook een fysieke plaats waar we over deze zaken met onze bewoners kunnen spreken buiten de muren van ons gebouw.” - Greet Demey, Kwaliteitscoördinator Kompas en gespecialiseerd in rouw bij mensen met een beperking.
***
Over vzw Kompas
Bij vzw Kompas ondersteunen we mensen met een beperking op vlak van wonen, werken, vrije tijd en leren. Zo zijn er verschillende woonvormen mogelijk. We begeleiden mensen met een beperking in heel wat regio’s in Oost-Vlaanderen bij zelfstandig wonen, daarnaast bieden we groepswonen aan op 6 locaties in en rond Gent en je kan ook een korte periode komen logeren. We hechten veel belang aan individuele begeleiding op maat en bieden dit aan op alle sites.
Over DELA en DELA Fonds
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 85 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook een 70-tal hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan een 30-tal consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELAfonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.
https://www.dela.be/nl/over-dela/cooperatie/dela-fonds/dela-fonds-projecten