Antwerpen maakt officieel deel uit van virtueel museum van Vlaanderen

Augmented reality beleving aan Museum Plantin-Moretus brengt verhalen over boekdrukkunst virtueel tot leven

Antwerpen maakt nu officieel deel uit van het grootste virtuele museum van Vlaanderen. Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud heeft daarvoor zonet de vijfde en laatste ‘vierkante meter geschiedenis’ van FAAM, het virtuele museum van Vlaanderen, onthuld. Het gaat om een tegel die binnenkort op de Vrijdagmarkt komt, met daarop een QR-code. Die leidt bezoekers naar de FAAM-app, waar ze via augmented reality de verhalen over de boekdrukkunst uit het Museum Plantin-Moretus virtueel tot leven zien komen. Daarnaast laat de museumapp je ook nog een 75-tal minder bekende verhalen uit de Antwerpse geschiedenis ontdekken in de Scheldestad.

Na het verhaal van Vlaanderen en de Vlaamse Canon, is er sinds 12 maart ook een virtueel museum van Vlaanderen, dat FAAM werd gedoopt. Het museum bestaat grotendeels uit belevingen die je via de FAAM-app kan ontdekken, maar krijgt daarnaast ook vijf fysieke tegels, verspreid over de provincies. Zo kreeg vandaag de provincie Antwerpen zijn ‘vierkante meter geschiedenis’. Deze vijfde en laatste tegel komt binnenkort op de Vrijdagmarkt in Antwerpen terecht, naast het Museum Plantin-Moretus.

“We zijn heel tevreden dat de Antwerpse FAAM-tegel bij ons museum komt te liggen. Want de keuze voor het Museum Plantin-Moretus benadrukt hoe belangrijk de boekdrukkunst is geweest in onze geschiedenis – niet alleen voor onze stad en onze provincie, maar voor het hele land. De QR-code op de tegel leidt je naar de app van het virtuele museum, waar je vervolgens twee augmented reality belevingen over de boekdrukkunst uit het museum te zien krijgt. Zo zal je onder andere Christoffel Plantin en Jan Moretus tot leven zien komen vanuit hun portretten – die trouwens door Rubens werden geschilderd.”
Iris Kockelbergh, directrice van Museum Plantin-Moretus

(lees verder onder de video)

Het doel van FAAM is om Vlaanderen de komende jaren tot één groot, uitgestrekt museum om te toveren, met alle verhalen die de regio rijk is. Zo kunnen jong en oud, met behulp van moderne technologie, de levendige culturele geschiedenis ontdekken.

“Het virtueel museum heeft voor ieder wat wils: van bekende stukken geschiedenis, zoals de Red Star Line, tot minder bekende en verrassende verhalen, zoals de mammoet van Dendermonde. De ene keer werkt het met augmented reality, waarbij het lijkt alsof een figuur recht voor je ogen het verhaal vertelt, de andere keer gaat het om een uitdaging of een game, of om animaties en verhalen vol beelden van ons erfgoed. Bovendien wijst de app je – naast de eigen verhalen en belevingen – ook de weg naar honderden erfgoedplekken en -evenementen. De bedoeling is dus om te laten zien dat geschiedenis en erfgoed niet alleen achter de muren van musea of in de kelders van archieven zitten, maar eigenlijk overal te vinden zijn, tot vlak aan je voordeur.”
Bart Temmerman, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

75-tal Antwerpse erfgoedbelevingen

De augmented reality belevingen over de boekdrukkunst aan het Museum Plantin-Moretus zijn maar twee van de 76 verhalen uit de Antwerpse geschiedenis die je in het centrum van de stad kan ontdekken. Via de FAAM-app kan je op een kaart zien waar ze zich precies bevinden.

“Er zijn dus nog tal van andere plaatsen waar je Antwerpse erfgoed- en geschiedenisverhalen kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de voormalige motorfiets- en autofabriek Minerva in de Karel Oomsstraat, het Rubenshuis aan de Wapper of de Sint-Pauluskerk die op een onfortuinlijke nacht in 1968 in brand stond. En dat is nog maar een fractie van de tientallen FAAM-belevingen in onze stad.” ​
Nabilla Ait Daoud, Antwerps Schepen van Cultuur

Om de inhoud van FAAM samen te stellen, bouwde het Departement Cultuur, Jeugd en Media verder op voorstellen vanuit de erfgoedsector. De input komt dus onder andere vanuit musea, archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoeddiensten van steden en gemeenten. Het museum verwijst zo al naar meer dan 500 fysieke en digitale erfgoedplekken over heel Vlaanderen. De bedoeling van FAAM is om de komende jaren, in samenwerking met erfgoedpartners, doorlopend verhalen te blijven toevoegen – en zo op termijn het grootste virtuele museum ter wereld te worden.

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met