Agressie langs de zijlijn: Voetbal Vlaanderen vraagt engagement van 300.000 voetbalouders via charter
12 augustus 2024
Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen lanceert Voetbal Vlaanderen een gedragscode voor ouders van jeugdspelers. Daarmee wil de sportfederatie hen uitdrukkelijk wijzen op hun plichten als verantwoordelijke supporters. “Vorig seizoen nam het aantal meldingen van fysieke en verbale agressie op onze voetbalvelden met nog eens 5% toe, een jammere evolutie die we een halt willen toeroepen”, aldus algemeen directeur Philippe Rosier. “We sporen alle ouders aan om een voorbeeld te nemen aan de positieve ingesteldheid waarmee kinderen een wedstrijd spelen. Liefst negen op de tien Vlaamse jeugdploegen kregen vorig seizoen een (zeer) positieve fairplayscore van hun tegenstanders.”
Vanaf eind augustus staan elk weekend opnieuw zonen en dochters van zo’n 300.000 voetbalouders over heel Vlaanderen aan de aftrap van jeugdwedstrijden. Dat nieuwe voetbalseizoen moet sportiever en leuker dan ooit worden. Daarom schakelt Voetbal Vlaanderen een versnelling hoger in de strijd tegen onsportief gedrag met een gedragscode voor ouders.
“De gedragscode is een warme oproep aan álle voetbalouders om samen een aangename en sportieve sfeer te creëren rond het veld. Om de boodschap kracht bij te zetten, kan iedereen online een charter met de gedragscode ondertekenen en zo ook andere ouders bewust maken. Het charter is een positief engagement dat ouders meteen ook laat beseffen dat ongepast gedrag langs de zijlijn absoluut niet getolereerd wordt. Meer nog, verbale en fysieke agressie kunnen leiden tot sancties, zoals geldboetes, en kunnen bij ernstige feiten zelfs een juridisch staartje krijgen. Laat ons er samen voor zorgen dat het nooit zo ver moet komen en dat voetbal bovenal voor elk kind een plezier is en blijft.”
Philippe Rosier, Algemeen Directeur bij Voetbal Vlaanderen
Meer dan 7.000 disciplinaire zaken
Tijdens het seizoen ‘23-’24 behandelde het Disciplinair Comité van Voetbal Vlaanderen 7.181 gevallen van verbale of fysieke agressie tijdens wedstrijden. Dat zijn er zo’n 5% meer dan het seizoen daarvoor. Die werden bovendien strenger bestraft.
“Het stijgend aantal meldingen is toe te schrijven aan de groeiende bekendheid van ons meldpunt. We stellen vast dat het vandaag lang niet meer alleen het slachtoffer van agressie is dat het incident meldt. Steeds vaker kaarten getuigen een geval aan. Maar die incidenten moeten omlaag vanaf dit seizoen. Daar zal de verdubbeling van de strafmaat van vorig seizoen bij helpen, maar ook ons fairplayklassement en de nieuwe gedragscode voor voetbalouders.”
Philippe Rosier van Voetbal Vlaanderen
Ouders wakker schudden
Voetbal Vlaanderen geeft nog aan dat iedereen inmiddels een voorbeeld kan nemen aan de ingesteldheid van de jeugdspelers zélf. Vorig seizoen introduceerde de sportfederatie het fairplayklassement in de jeugdreeksen, waarbij tegenstanders elkaar een score kunnen geven. Met groot succes. Voetbal Vlaanderen zag de fair play bij de jeugdspelers doorheen het seizoen sterk toenemen: de eerste seizoenshelft behaalden 6 op de 10 ploegen een fairplayscore van meer dan 90%, tegen het einde van het seizoen was dit al voor 7 op de 10 ploegen zo. Voetbal Vlaanderen verwacht dat dit aantal dit seizoen nog verder toeneemt, aangezien meer dan negen op de tien jeugdploegen inmiddels al een positieve fairplayscore van 80 tot 90% haalt. Met het charter wil de sportfederatie nu een soortgelijk effect creëren bij de ouders.
“Waar het fairplayklassement jeugdspelers vorig seizoen heeft wakker geschud om zich sportiever te gedragen, moet de gedragscode de fair play bij voetbalouders vanaf dit seizoen aanwakkeren. Zij hebben een sleutelrol om de incidenten langs de zijlijn te doen dalen. Hun aanmoedigingen starten vanuit goede intenties, maar hebben soms een averechts effect. Het charter brengt de vijf elementen van een warme voetbalmama en -papa nog eens in herinnering: supporteren draait om positief aanmoedigen, kinderen niet onder druk zetten en hen fouten laten maken, trainers en scheidsrechters hun werk laten doen en bovenal je kind plezier laten beleven aan het voetbalspelletje.”
Philippe Rosier
Het charter kadert in het grootschalige actieplan #doedegijdatthuisook? waarmee Voetbal Vlaanderen agressie op en naast de voetbalvelden omlaag wil krijgen. Ouders die het charter willen ondertekenen kunnen dat doen via onderstaande link www.voetbalvlaanderen.be/projecten/de-zijlijn/charter-de-zijlijn