13 nieuwe ‘rouwzorgvrijwilligers’ studeren af bij vzw Coda Rouwzorg
Opleiding met steun van DELA Fonds: “Meer nood aan rouwondersteuning en rouwbegeleiding”
13 juni 2024
Wuustwezel - 13 geëngageerden hebben de opleiding tot ‘rouwzorgvrijwilliger’ bij vzw Coda Rouwzorg in Wuustwezel tot een goed einde gebracht. Ervaringsdeskundigen, mensen met een bijzondere affiniteit voor rouw en verlies en professionals uit de zorg, het onderwijs, de socioculturele sector en de psychologie hebben zich via de cursus bijgeschoold om mensen tijdens hun rouwproces beter te kunnen bijstaan. De opleiding richt zich dit jaar voor het eerst ook op ondersteuning van kinderen en jongvolwassenen en komt tot stand met steun van het DELA Fonds. “Nu het taboe op rouwen stilaan vermindert in onze samenleving, wordt de vraag naar rouwondersteuning en rouwbegeleiding sterker merkbaar”, luidt het bij DELA en Coda Rouwzorg.
De 7-daagse opleiding van Coda Rouwzorg is een mix van theorie, praktijk, training en zelfreflectie. Het intensieve traject geeft de rouwvrijwilligers in spe inzicht in hoe een rouwproces er precies uitziet en biedt hen concrete handvatten om mensen in rouw te ondersteunen en te helpen. 13 kandidaten hebben de opleiding in juni tot een goed einde gebracht en zijn klaar om te starten als rouwzorgvrijwilliger. Wie denkt dat vrijwilligerswerk in de rouwzorg enkel is weggelegd voor mensen van pensioenleeftijd vergist zich, want meer dan de helft van deze groep bestaat uit beroepsactieve mensen. Onder hen voor het eerst ook een twintiger.
Wie geconfronteerd wordt met een verlies, en een niet-gecompliceerd rouwproces doormaakt, heeft in eerste instantie geen psycholoog of psychotherapeut nodig. Een luisterend oor, steun en aandacht zijn cruciaal. Omdat onze rouwzorgvrijwilligers met mensen werken die zich in een uiterst kwetsbare periode van hun leven bevinden, vinden we het belangrijk dat zij de nodige knowhow en skills meekrijgen om mensen daarin op een juiste manier te kunnen ondersteunen. Door vrijwilligers volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en studies op te leiden tot rouwzorgbegeleider en door hen training te geven in communicatievaardigheden en -technieken, kunnen we nog meer rouwenden op een gepaste wijze bijstaan. En dat gedurende een lange periode, want er kleeft geen termijn op een rouwproces. - Susi Auth, psychologe en coördinator Coda Rouwzorg vzw
Steun van DELA Fonds
Uitvaartspecialist DELA merkt dat er meer ruimte komt voor de erkenning van rouw in onze maatschappij. Net omdat de thematiek beter bespreekbaar wordt, stijgt ook de vraag naar rouwzorg en rouwbegeleiding, waardoor er ook nood is aan meer vrijwilligers. Daarom geeft het DELA Fonds, dat vanuit DELA’s coöperatief gedachtengoed projecten ondersteunt die dat moeilijke moment van afscheid nemen draaglijker maken, financiële steun aan Coda Rouwzorg om hun opleidingen te verdiepen en uit te breiden. Zo richt de opleiding zich dit jaar voor het eerst ook specifiek op de ondersteuning van kinderen en jongvolwassenen.
Er is een rouwrevolutie in Vlaanderen bezig. Mensen durven openlijker met elkaar praten wanneer ze een dierbare verloren hebben. Er is meer vraag naar lotgenotencontact en rouwbegeleiding, zowel individueel als in groep. Coda Rouwzorg voorziet hierin in een uitgebreid aanbod, gaande van infosessies, praatcafés en lotgenotenwandelingen, tot individuele begeleidingen en groepsbegeleidingen. Daarom ondersteunen we hen graag financieel om nog meer vrijwilligers te kunnen opleiden. Zij kunnen dan mensen bijstaan wanneer ze geconfronteerd worden met verlies. - Marysia Kluppels, woordvoerster DELA
Nu de opleiding dit jaar is afgerond, staan de 13 kersverse rouwvrijwilligers te popelen om aan de slag te gaan in het begeleidingsaanbod van Coda Rouwzorg. Graag willen ze er zijn voor mensen die nood hebben aan ondersteuning en een luisterend oor tijdens hun rouwproces.
Het is de zesde keer dat Coda Rouwzorg deze opleiding inricht. Sinds 2004 hebben ze in totaal al 66 rouwzorgvrijwilligers opgeleid. Vandaag telt de ploeg 36 rouwzorgvrijwilligers. Ongeveer een vierde van de huidige ploeg is al langer dan vijf jaar actief.
***
Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELA Fonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.
Over Coda
Coda vzw is een uniek palliatief centrum gelegen in Wuustwezel, in het hart van de Noorderkempen. Coda vzw biedt palliatieve zorg en ondersteuning aan in de breedste zin van het woord. Van zorg en ondersteuning van personen met een ongeneeslijke aandoening bij het begin van hun ziekte tot rouwzorginitiatieven voor nabestaanden en alles wat hiertussen zit.
Coda Rouwzorg maakt integraal deel uit van dit continuüm, maar ze zijn er niet enkel voor nabestaanden van patiënten die door Coda begeleid zijn geweest. Iedere rouwende binnen de regio Voor- en Noorderkempen kan gebruikmaken van het aanbod.
Coda Rouwzorg bestaat uit een groep getrainde en gemotiveerde rouwzorgvrijwilligers, onder leiding van een psycholoog en rouwzorgverantwoordelijke. Via een waaier aan rouwzorginitiatieven, individueel of in groep, willen ze rouwenden ondersteunen en reiken ze verschillende manieren aan om met rouw op weg te gaan.
De initiatieven:
- 3-maandelijkse informatieve lezing over rouw: “En hoe nu verder…?”
- Individuele rouwbegeleiding
- Gesloten gespreksgroep voor lotgenoten
- Maandelijkse wandelingen: “Tochtgenoten in rouw”
- Maandelijks praatcafé rouw & verlies: “Kaffee Coda”
- (Groot)oudercoaching
- Creatieve rouwgroepen voor kinderen en voor jongvolwassenen (najaar 2024) en jongeren (najaar 2025) i.s.m. Missing You vzw