Vlaamse overheid lanceert Museum van Vlaanderen: één groot virtueel museum van Oostduinkerke tot Genk

Combinatie van tech en cultuur maakt het rijke aanbod aan erfgoed- en geschiedenisverhalen van Vlaanderen vlot toegankelijk voor jong en oud

Na het Verhaal van Vlaanderen en de Canon van Vlaanderen, lanceert de Vlaamse overheid het Museum van Vlaanderen: één groot virtueel belevingsplatform dat zich uitstrekt van Oostduinkerke tot Genk. Het museum werd “FAAM” gedoopt en moet op termijn uitgroeien tot het grootste virtuele museum ter wereld. Om die ambities waar te maken, trekt de Vlaamse overheid volop de kaart van technologie, om jong en oud op een interactieve manier het rijke aanbod aan Vlaamse geschiedenis- en erfgoedverhalen te laten ontdekken. “We hebben bewust geen nieuw stenen museum gebouwd, maar het allereerste virtuele museum van Europa dat dankzij de laatste technologische snufjes meegroeit met zijn bezoekers. Daarmee tonen we dat Vlaanderen een echte trendsetter is op vlak van cultuurbeleving”, aldus de Vlaamse minister van Cultuur.

Deze voormiddag opende de Vlaamse minister van Cultuur officieel de virtuele deuren van ​ FAAM (Flanders All Around Museum), het platform dat heel Vlaanderen tot één groot museum omtovert. Dat deed hij met de onthulling van de eerste zogeheten “vierkante meter geschiedenis”: een tegel met een QR-code die een stukje geschiedenis tot leven wekt via de app van FAAM.

“Vlaanderen wordt de komende jaren één uitgestrekt museum dat steeds verder zal groeien, met alle verhalen die onze regio rijk is. FAAM laat jong en oud, met behulp van moderne technologie, kennismaken met onze levendige culturele geschiedenis. We hebben dus bewust geen nieuw stenen museum gebouwd, maar het allereerste virtuele museum van Europa dat dankzij de laatste technologische snufjes meegroeit met zijn bezoekers. Daarmee tonen we dat Vlaanderen een echte trendsetter is op vlak van cultuurbeleving. Er zal voor ieder wat wils zijn: gaande van gekende verhalen, zoals de Guldensporenslag, tot minder gekende en verrassende verhalen, zoals de mammoet van Dendermonde. Bovendien wijst de app je – naast de eigen verhalen en belevingen – ook de weg naar honderden erfgoedplekken en -evenementen. Op die manier wil dit ‘Museum van Vlaanderen’ het je zo gemakkelijk mogelijk maken om ons veelzijdige erfgoedaanbod te ontdekken.”
Vlaamse minister van Cultuur

Erfgoed ontdekken vanaf je voordeur

Elke Vlaamse provincie krijgt dit jaar zo’n “vierkante meter geschiedenis” tegel met een lokaal verhaal, maar dat is slechts een fractie van wat het museum te bieden heeft. Via de FAAM-app krijg je een waaier aan verhalen voorgeschoteld in verschillende vormen, die je met een handige kaart van Vlaanderen overal kan gaan spotten, van West-Vlaanderen tot Limburg.

“De ene keer werkt het met augmented reality, waarbij het lijkt alsof een figuur recht voor je ogen het verhaal vertelt, de andere keer gaat het om een uitdaging of een game, of om animaties en verhalen vol beelden van ons erfgoed. We willen vanuit herkenbare alledaagse thema's een stukje geschiedenis vertellen en zo het erfgoed dat erbij hoort in de kijker zetten. De bedoeling is dus om te laten zien dat geschiedenis en erfgoed niet alleen achter de muren van musea of in de kelders van archieven zitten, maar eigenlijk overal te vinden zijn – tot vlak aan je voordeur.”
Bart Temmerman, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Dendermondse mammoet

De eerste “vierkante meter geschiedenis” tegel die vandaag onthuld werd, kreeg een plaatsje in Oost-Vlaanderen. Hij komt op de Grote Markt van Dendermonde te liggen, vlak voor het Stadsmuseum Vleeshuis. In dat museum vind je namelijk één van de archeologische schatten van Vlaanderen: niet het wereldberoemde Ros Beiaard, maar het skelet van een wolharige mammoet.

“Voor het verhaal achter het skelet moeten we terug naar 1968. Toen vond de 16-jarige Hugo De Potter een bot in een zandgroeve vlakbij Dendermonde. Bij zijn biologieleraar kwam hij te weten dat het mogelijks om de wervel van een mammoet kon gaan. Na twee jaar af-en-aan rijden met botten op zijn fiets, stond zijn garage helemaal vol, en verhuisde zijn collectie naar het Koninklijk Belgisch Instituut voorNatuurwetenschappen. Enkele jaren later kon hij daar zelf aan de slag gaan en overtuigde hij hen om de mammoet in zijn thuisstad op te stellen, hier in het Vleesmuseum.”
Carolien Van Hecke, directeur stedelijke musea Dendermonde

Voor de eerste 150 belevingen die FAAM vandaag lanceert, bouwde het Departement Cultuur, Jeugd en Media verder op voorstellen vanuit de erfgoedsector. De input komt dus onder andere vanuit musea, archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoeddiensten van steden en gemeenten. Het museum verwijst verder al naar meer dan 500 fysieke en digitale erfgoedplekken over heel Vlaanderen. De bedoeling van FAAM is om de komende jaren, in samenwerking met erfgoedpartners, doorlopend verhalen te blijven toevoegen – en zo op termijn het grootste virtuele museum ter wereld te worden.

Joachim Deman

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met