Zwevegem krijgt uniek nieuwbouwproject voor inclusief wonen

ZUUD biedt antwoord op dringende vraag naar meer kwalitatieve woningen voor mensen met een beperking

In Zwevegem hebben de inclusieve netwerkonderneming Groep Ubuntu en projectontwikkelaar ION een gloednieuw project voorgesteld voor inclusief wonen aan de Vanhemmens Hoevestraat. “Door de krachten te bundelen zorgen we samen voor kwalitatieve huisvesting voor mensen met een beperking en verminderen we zo mee de huizenhoge wachtlijsten”, luidt het. De start van de bouw van ZUUD is voorzien begin 2025, de eerste bewoners worden in de loop van 2026 verwacht.

Inclusief wonen is voor mensen met een beperking allesbehalve vanzelfsprekend. Niet alleen is het bijzonder moeilijk om een budget bij elkaar te krijgen om zelf een aangepaste woning te bouwen, er is daarnaast ook een sterk tekort aan kwalitatieve huurwoningen die aangepast zijn aan de noden van de bewoners en begeleiding. De inclusieve netwerkonderneming Groep Ubuntu is dan ook tevreden dat het samen met projectontwikkelaar ION een nieuwbouwproject kan opstarten in Zwevegem dat tegemoet komt aan de dringende vraag. 

“Als alles goed gaat, starten we begin 2025 met de bouw van ZUUD. Concreet komen er 24 zogeheten zorgunits, woningen volledig op maat van mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld maar aan terrassen met drempelloze overstap of badkamers met brede toegang en schuifdeuren. Daarnaast voorzien we ook een kamer voor een wooncoach van Groep Ubuntu, die de bewoners 24/7 kan bijstaan, en enkele gemeenschappelijke ruimtes waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten.” ​
Gaëtan D’haeyere, Project Developer bij ION en projectverantwoordelijke voor ZUUD

Maatschappelijke meerwaarde

De bewoners van ZUUD zullen hun zorgunit huren van Groep Ubuntu, die de woningen op haar beurt huurt van investeerders. Voor die laatsten is het niet alleen financieel een interessante belegging. Bovenal is het een investering in mensen, met maatschappelijke meerwaarde. Groep Ubuntu, dat samen met een syndicus zal instaan voor het beheer van de zorgunits, benadrukt dat het ook de bedoeling is dat de bewoners en de eigenaars een duurzame relatie met elkaar opbouwen.

“Met Groep Ubuntu willen we het best mogelijke antwoord bieden op vragen, noden en wensen van onze cliënten en hun netwerk. Via een vastgoedinvestering in ZUUD draag je direct bij aan de levenskwaliteit van onze cliënten. Het is een investering die verder gaat dan louter financieel rendement. Door de krachten te bundelen zorgen we samen voor kwalitatieve huisvesting voor mensen met een beperking en verminderen we zo mee de huizenhoge wachtlijsten.”
Petra Vercruysse, CEO van Groep Ubuntu

Atelier Jules

Het is niet de eerste keer dat Groep Ubuntu en ION de handen in elkaar slaan. In 2022 realiseerden ze samen al ‘Atelier Jules’, in de buurt Overleie in Kortrijk. Daar ging het om een een expertisecentrum en woongelegenheid voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het project toont aan dat zulke projecten een écht verschil kunnen maken in het leven van mensen met een beperking.

“In Kortrijk transformeerden we met ‘Atelier Jules’ een voormalig politiecommissariaat in een dagcentrum en werkatelier. Daarboven werd inclusief wonen mogelijk gemaakt voor mensen met NAH. We geven deze initiatieven dan ook steevast een plaats in een woonproject waar ook ruimte is voor woningen voor mensen zonder beperking. Samen met Groep Ubuntu geloven wij sterk dat wanneer iedereen zijn plekje kan vinden in een buurt, die meteen een stuk socialer en levendiger wordt om te wonen.” ​
Kristof Vanfleteren, CEO van ION

De eerste bewoners van ZUUD worden verwacht in het voorjaar van 2026. 

 

Over Groep Ubuntu

Groep Ubuntu's filosofie, "Mens zijn doe je samen. Iedereen zorgt voor iedereen", staat centraal in hun aanpak. Sinds 1979 maakt deze gerenommeerde organisatie het verschil voor kwetsbare mensen en gezinnen in Zuid-West-Vlaanderen. Een gevarieerd, ruim en kwalitatief aanbod voor mensen met (een vermoeden van) een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt borgt dat Groep Ubuntu noden op maat kan invullen. Samen met anderen bouwen ze aan een warme samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat iedereen een gewaardeerde plek heeft. Met een sterke expertise, door te verbinden met de buurt en intersectoraal samen te werken, streven ze naar een solidaire leefomgeving waarin iedereen kan bijdragen. ​ ​ 

Over ION

* Opgericht in 2011 door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers
* 147 projecten verspreid over België, Nederland en Luxemburg
* 332.500 m2 ontwikkeld sinds oprichting
* € 2.967 miljoen marktwaarde van lopende projecten
*Kantoren in Waregem (HQ), Brussel en Antwerpen

TO DEVELOP DIFFERENT, YOU NEED TO THINK DIFFERENT

Als toonaangevende projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder staan we bij ION nooit stil. We verleggen grenzen voor een kwalitatieve leefomgeving, voor wonen en werken op de meest innovatieve manier. Altijd met hoogstaande architectuur, gedragen door een ambitieus concept dat alle verwachtingen voor een duurzame toekomst overtreft. Deze uitgesproken visie om ‘best in class’ te zijn op vlak van duurzaamheid en in te zetten op donkergroene projecten werd recent kracht bij gezet met de oprichting van een nieuw ontwikkelingsfonds, in samenwerking met Omnes Capital. Ons multidisciplinair team beschikt over de nodige commerciële, technische, financiële en juridische expertise om het maximum te halen uit elk project, voor elke belanghebbende.

Van iconische woonprojecten en baanbrekende kantoorgebouwen, tot grootschalige stadsvernieuwingsprojecten die een innovatieve mix van woon- en werkoplossingen bieden. Sinds het prille begin ontwikkelt ION prestigieuze vastgoedprojecten die onze samenhangende visie op duurzaamheid, innovatie en architectuur laten zien.

Gaëtan D’haeyere

Project Developer, ION

Anthony Dewaele

Communicatieverantwoordelijke, Groep Ubuntu

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met