Wallonië investeert kwart miljoen euro in Belgisch diamantpaspoort

Start-up iTraceiT mikt op wereldwijde expansie via V.S. en India met steun van investeringsfonds W.IN.G

De Belgische start-up iTraceiT, bedenker van ‘s werelds eerste digitale diamantpaspoort, ontvangt ruim 250.000 euro aan subsidies van de Waalse overheid. Met het extra kapitaal vanuit het investeringsfonds W.IN.G mikt het softwarebedrijf op een wereldwijde expansie via de Verenigde Staten en India, de twee belangrijkste diamantcentra ter wereld na Antwerpen. Verder helpt het extra kapitaal om een R&D-departement in België uit te bouwen en het paspoort niet alleen de herkomst van diamanten en goud, maar ook het levenspad van juwelen te laten traceren. “De extra middelen die we vanuit Wallonië investeren in iTraceiT zorgen ervoor dat het bedrijf internationaal kan doorbreken en Wallonië voorloper wordt in een sector in volle ontwikkeling,” aldus Waals minister van Economie, Buitenlandse Handel, Onderzoek en Innovatie Willy Borsus.

Begin 2023 zette het Belgische iTraceiT een nieuwe standaard voor het traceren van diamanten met zijn nieuw, slim digitaal paspoort op basis van blockchain en QR-codes. De voorbije maanden is gebleken dat het paspoort een gamechanger is in een sector die de sancties tegen onethische diamanten zal blijven opvoeren. De subsidies van het investeringsfonds Wallonia Innovation and Growth (W.IN.G) via Wallonie Entreprendre (ex-SRIW) zorgen ervoor dat de start-up zijn voorsprong op vlak van het traceren van edelstenen kan behouden.

“De diamantsector evolueert op dit moment razendsnel. Luxemerken in de diamant- en juwelenindustrie willen tegen 2025 de oorsprong en volledige levenswandel van hun diamanten in horloges, ringen en halskettingen kunnen aantonen aan de hand van een objectief rapport. We hebben dus zo’n 1,5 jaar om de hele sector die traceerbaarheid te geven. Met de subsidies en een sterke partner als W.IN.G kunnen we die ambitie waarmaken.”
Frederik Degryse, CEO van de Belgische start-up iTraceiT

Groeien in Europa, V.S. en India

Het gaat snel voor het Belgische iTraceiT, met kantoren in ’s Gravenbrakel en Antwerpen. In maart lanceerde het softwarebedrijf zijn allesomvattende diamantpaspoort. Vijf maanden later heeft de start-up zijn klantenbestand verdubbeld en ziet het bedrijf zijn omzet richting een half miljoen euro stijgen. Het bedrijf is klaar om verder te groeien in Europa en wereldwijd uit te breiden naar de Verenigde Staten en India, na Antwerpen de twee belangrijkste centra voor diamanten wereldwijd.

“Dit is uitstekend nieuws voor dit jonge, snelgroeiende bedrijf. Ik ben blij dat Wallonië, via structuren zoals Wallonie Entreprendre of W.IN.G, kan bijdragen tot de ontwikkeling van veelbelovende bedrijven zoals iTraceiT. Door te investeren in deze start-up positioneert Wallonië zich in de traceerbaarheid van diamanten, een sector die snel evolueert.”
Willy Borsus, Waals minister van Economie, Buitenlandse Handel, Onderzoek en Innovatie

R&D-unit in België 

iTraceiT zette met zijn diamantpaspoort, waarbij diamanthandelaars, slijpers en consumenten simpelweg een QR-code scannen om het hele levensverhaal van een edelsteen te lezen, ongeacht de grootte, waarde, ruw of geslepen en uit welk deel van de wereld het steentje komt, de standaard in het traceren van diamanten. Om die voorsprong te behouden zal de start-up met de steun van het investeringsfonds W.IN.G naast de wereldwijde expansie ook focussen op nieuwe ontwikkelingsprojecten. Daarvoor richt het een R&D-unit in België op. 

“We hebben onlangs een mobiele app van ons diamantpaspoort gelanceerd. Zo wordt het voor gebruikers nog eenvoudiger om de herkomst van edelstenen te raadplegen. Maar we hebben nog tal van andere ontwikkelingsprojecten op de planning. Zo werken we onder andere aan een uitbreiding van ons paspoort om ook juwelen te traceren en bekijken we extra toepassingen van Artificiële Intelligentie. Via het partnership met W.IN.G hebben we toegang tot technologische partners voor die ontwikkelingen, maar we zoeken zelf ook nog extra talent in België om ons R&D-team tegen eind 2023 te versterken.” ​
Guy De Smet, Chief Technology Officer van iTraceiT

Paspoort kan ook voeding en medicijnen traceren 

De software van iTraceiT is niet alleen inzetbaar voor de diamantsector. De technologie op basis van blockchain en QR-codes kan ook ingezet worden voor andere edelmetalen. Maar ook andere sectoren kunnen de Belgische software gebruiken. Denk maar aan de medische sector of de voedingsindustrie. Ook daar is het belangrijk om de herkomst van producten te kunnen traceren. De software van iTraceiT heeft het voordeel dat het verschillende systemen toelaat om met elkaar te communiceren en te combineren is met andere technologieën die bedrijven gebruiken om items te traceren. 

“Bedrijven kijken best naar onze technologie als de lijm tussen alle bestaande systemen die hun sector vandaag gebruikt. Onze technologie maakt het mogelijk om alle partijen te connecteren. Via blockchain voegen we een beveiligingsstempel toe zodat er geen data kan worden gewist. Dat vergroot de veiligheid en tegelijk ook de geloofwaardigheid van onze software. Denk aan de voedingssector waar voor verschillende ingrediënten reeds verschillende initiatieven bestaan. Met iTraceiT kunnen cateringbedrijven of supermarkten bijvoorbeeld voor een reeds klaargemaakte maaltijd alle informatie integreren in een beveiligd overzicht.” ​
Guy De Smet, Chief Technology Officer van iTraceiT

***

Over iTraceiT
iTraceiT is een Belgisch softwarebedrijf, opgericht door experts met meer dan 20 jaar ervaring in verschillende sectoren. De ambitie van het bedrijf is om industrieën in het algemeen, en de diamant- en juwelenindustrie in het bijzonder, een robuuste, gebruiksvriendelijke en zeer veilige traceerbaarheidsoplossing te bieden. De software combineert AI en blockchain om elk formaat diamant en elk ander product te traceren in alle stadia van de productieketen.Meer info op www.itraceit.io

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact