Voormalig kantoorcomplex in Woluwedal wordt omgetoverd tot nieuwe klimaatvriendelijke woonbuurt voor 199 gezinnen

  • 22.000 vierkante meter groot en divers parklandschap
  • slimme technieken zoals geothermie, groendaken, zonnepanelen en regenwaterrecuperatie
  • extra aandacht voor lokale fauna en flora
  • gedeeltelijke reconversie betekent besparing van meer dan 1.500 ton CO2

Het voormalige kantoorcomplex Woluwe Office Garden krijgt een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar ION heeft groen licht gekregen om de site van 30.000 m² binnenkort om te bouwen tot de klimaatvriendelijke woonbuurt ‘Wol U’, waar 199 gezinnen en alleenstaanden een nieuwe thuis vinden. Op de site komt ook ruimte voor handelszaken, horeca en kinderopvang. “Dé eyecatcher wordt zonder twijfel het 2 hectara grote parklandschap dat een perfecte overgang maakt naar het nabijgelegen bos en het landelijke karakter van Woluwedal herstelt”, luidt het. De eerste bewoners van ‘Wol U’ worden verwelkomd in 2026.

De Brusselse rand staat de komende jaren voor enkele stevige uitdagingen op het vlak van wonen en klimaat. De bevolking neemt er dan ook met rasse schreden toe. Naar alle verwachting zal het aantal inwoners in Zaventem alleen al de komende jaren stijgen van 36.408 naar 39.454 in 2035. De nood aan meer kwaliteitsvolle en duurzame huisvesting is groot. Een van de oplossingen is de (gedeeltelijke) reconversie van leegstaande kantoorgebouwen naar klimaatvriendelijke woningen. En dat is wat er precies gebeurt met ‘Wol U’ in Woluwedal. 

“In tegenstelling tot een klassieke reconversie, gaan we nog een stukje verder en is er extra aandacht voor de nabije omgeving. Zo gaan we meer dan de helft van de site ontharden en een groot parklandschap aanleggen met streekeigen planten, bloemen en bomen. Dat zorgt voor een ecosysteem waar ook de plaatselijke fauna zich thuis kan voelen. Op die manier zorgen we voor een natuurlijke overgang naar het nabijgelegen bos en herstellen we hier ook voor een stukje het landelijke karakter van Woluwedal.” Jérôme Herinckx, senior project developer bij ION

Een voorzichtige oefening waarvoor de ontwikkelaar ook de expertise heeft ingeroepen van Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij en Regionaal Landschap Brabantse Kouters. 

“De vallei van de zijrivier de Woluwe is een belangrijke ecologische overloop voor plant en dier. Aan de oever van de Woluwe bevindt zich een vleermuiskelder. Landschapsarchitect Erik Dhont heeft hier van bij het begin rekening mee gehouden: we hebben de vleermuiskelder volledig afgezonderd, onder andere dankzij doordachte beplantingen, om de rust van de vleermuizen en de bewoners volledig te vrijwaren.” Jérôme Herinckx, senior project developer bij ION 

Zeven klimaatvriendelijke gebouwen

Tussen het diverse parklandschap door verrijzen zeven moderne en duurzame gebouwen, met ook twee private binnentuinen. De architectenbureaus POLO, A1AR en BOB361 kozen ervoor om met kleinschalige gebouwen in groene en beige tinten te werken, van slechts vier tot vijf verdiepingen hoog. Zo nemen de woonunits niet de overhand in het landschap. Concreet zullen de gebouwen plaats bieden aan 199 appartementen. Van units met 1 tot 4 slaapkamers, tot cohousing mogelijkheden met gemeenschappelijke leefruimtes. 

“Dankzij een aanbod van verschillende woonmogelijkheden trekken we een divers publiek aan. Verder voorzien we ruimte voor enkele handelszaken, horeca, kinderopvang en vrije beroepen zoals een dokter, tandarts of opticien. Zo wordt ‘Wol U’ een levendige buurt waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen.” Jérôme Herinckx, senior project developer bij ION

De verschillende woongebouwen krijgen groendaken en slimme, klimaatvriendelijke systemen. Zo voorziet ION geothermie voor de verwarming en koeling van de appartementen, wordt regenwater hergebruikt, zorgen zonnepanelen voor elektriciteit en wordt hoogrenderende beglazing geïnstalleerd. 

“We beperken beton waar mogelijk. Zo behouden we in ‘Wol U’ de voormalige parkeergarage die zal worden gerenoveerd: een besparing van meer dan 1.500 ton CO2. Dankzij de twee verdiepingen grote ondergrondse garage houden we de site zelf ook autoluw.” Jérôme Herinckx, senior project developer bij ION

Opwaardering Woluwevallei

Het Woluwedal en de Woluwelaan kenden de voorbije jaren een flinke opwaardering met de aanleg van fietssnelwegen, wandelpaden, parken en een uitbreiding van het openbaar vervoer. ‘Wol U’ sluit naadloos aan op die realisaties en plannen. Door het hele landschap op de site toegankelijk te maken voor omwonenden, biedt het project ook een grote recreatieve meerwaarde voor de Woluwenaars.

Timing

De afbraak van de huidige immense kantoorgebouwen kan in 2024 starten. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners van ‘Wol U’ al in 2026 hun intrek nemen in hun nieuwe woonst. 

De verkoop is inmiddels gestart. De prijzen voor een appartement starten vanaf 275.000 euro (exclusief kosten). 

Kijkdag op 7 oktober

Op zaterdag 7 oktober organiseert ION een kijkmoment op de projectsite van Wol U. Daar maken toekomstige bewoners en investeerders kennis met het ontwikkelingsteam dat meer uitleg geeft over de inrichting van de zeven gebouwen langs Woluwedal, het parklandschap en het woonaanbod.

Jérôme Herinckx

Senior Project Developer, ION

Joost Freys

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Over ION

− ​ Opgericht in 2011
− ​ 143 projecten verspreid over België
− ​ 235.000 m2 ontwikkeld sinds de oprichting
− ​ 3.205 miljoen marktwaarde lopende projecten
− ​ Kantoren in Waregem, Antwerpen, Brussel en Luxemburg

TO DEVELOP DIFFERENT, YOU NEED TO THINK DIFFERENT
Als snelgroeiende projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder staan we bij ION nooit stil. We zijn groots in ons denken en vinden oplossingen voor de uitdagingen van morgen. We kiezen heel bewust voor hoogstaande architectuur, duurzaamheid en innovatie. Met trots zijn we dan ook de eerste CO2 -neutrale projectontwikkelaar in België.
Onze gedreven medewerkers denken out of the box en creëren ongeziene, toonaangevende concepten, maar steeds met oog voor realiteit. Zo slagen we erin het maximum te halen uit elk project voor zowel de klant, de investeerder als de omgeving.
Bij ION hebben we een heel brede expertise in huis. We zijn gespecialiseerd in gemengd complexe projecten en build-to-suit realisaties. Onze thuisbasis is Waregem, maar ook in Antwerpen, Brussel en Luxemburg hebben we vestigingen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact