Voetbal Vlaanderen investeert kwart miljoen euro voor meer meisjes en vrouwen in het voetbal

Sportfederatie rolt met subsidies van Vlaamse overheid vanaf september uniek project Futbalista Hattrick uit om voetbal volop te vervrouwelijken

Voetbal Vlaanderen schakelt vanaf september een versnelling hoger in haar missie om ons voetbal stevig te vervrouwelijken. Zo trekt de sportfederatie bij de start van het nieuwe schooljaar met een 15-tal enthousiaste coaches naar de Vlaamse scholen om er meisjes tussen 6 en 9 jaar warm te maken om de voetbalschoenen aan te trekken. Gelijklopend start het een traject om meer dames bij te scholen tot voetbalcoach of scheidsrechter. Het zogeheten Futbalista Hattrick-programma geniet alvast de steun van de Vlaamse overheid, dat - gespreid over twee jaar - een kwart miljoen euro investeert. “Samen willen we duizenden meisjes en dames aan het voetballen krijgen”, luidt het.

Vandaag telt Vlaanderen bijna 32.000 voetballende meisjes en vrouwen. Een mooie evolutie (+16%) ten opzichte van 2021, maar dat kan beter volgens Voetbal Vlaanderen. Zeker als je weet dat dames nog geen 10% van de actieve, Vlaamse voetbalpopulatie uitmaken. Bij meisjes tussen 5 en 8 jaar ligt dat percentage zelfs maar op 6%. Ook het aantal vrouwelijke scheidsrechters en coaches zitten in de lift, maar ook daar is er nood aan vers bloed. De sportfederatie pakt daarom uit met een gloednieuw programma om de vervrouwelijking van ons voetbal te versnellen: Futbalista Hattrick.

“We willen zoveel mogelijk Vlamingen aan het sporten krijgen en we doen extra inspanningen voor meisjes en vrouwen. Voetbal is geen mannenwereldje: het is voor iedereen en iedereen kan er ook zijn gading vinden. Op het veld, maar ook naast het veld als coach of als bestuurder. We investeren graag in dit project van Voetbal Vlaanderen en moedigen alle meisjes en vrouwen aan om een actieve rol op te nemen in onze voetbalclubs.” ​
Ben Weyts, Vlaams minister van Sport

Leeftijd waarop meisjes starten verlagen

Een aantal jaar geleden is Voetbal Vlaanderen samen met de Belgische voetbalbond een nieuw tijdperk ingestapt door meisjesvoetbal op de eerste plaats te zetten. Daar begint Vlaanderen de vruchten van te plukken. Voetbal Vlaanderen zet met Futbalista Hattrick de cultuurverandering van vervrouwelijking binnen het voetbal verder. Het doet dat door in te zetten op drie belangrijke doelgroepen uit haar beleidsplan. 

De eerste en belangrijkste focus van het programma ligt op meisjes tussen 6 en 9 jaar spelenderwijs onderdompelen in de magische sfeer van het voetbalspelletje. Voetbal Vlaanderen lanceert daarvoor een oproep naar alle lagere scholen in Vlaanderen om zich in te schrijven voor reeksen van vijf gratis voetbalinitiaties na de schooluren, tijdens de middagpauze of ter vervanging van enkele turnlessen. De sessies worden gegeven door eigen opgeleide instructeurs.

“De voorbije maand hebben we in acht scholen met succes proefgedraaid. We kunnen met vol vertrouwen vanaf september mikken op meisjes jonger dan 12 jaar. We merken namelijk dat de leeftijd waarop meisjes starten met voetbal de voorbije jaren gedaald is van 13 jaar naar net onder de 11 jaar. Dat is helaas nog altijd zo’n 2,5 jaar ouder dan de leeftijd waarop jongens meestal hun eerste stappen op een voetbalveld zetten. Door meisjes op jonge leeftijd te betoveren via speelse activiteiten op school hopen we de startleeftijd bij onze meisjes drastisch te verlagen. Op die manier kunnen we nog veel groei realiseren in het meisjesvoetbal.” ​
Niki De Cock, coördinator Futbalista bij Voetbal Vlaanderen ​ ​ ​ 

Zoektocht naar extra vrouwelijke coaches en scheidsrechters

Naast de oproep aan alle lagere scholen in Vlaanderen, zal Voetbal Vlaanderen de komende twee jaar binnen Futbalista Hattrick werk maken van meer vrouwelijke coaches en scheidsrechters. Vandaag telt ons voetbal zo’n 850 vrouwelijke coaches (zo’n 5% van alle trainers in Vlaanderen) en 65 vrouwelijke scheidsrechters (2,1% van het scheidsrechterskorps op de Vlaamse velden). De vervrouwelijking op deze drie fronten moet ervoor zorgen dat speelsters, vrouwelijke coaches, scheidsrechters en afgevaardigden zich echt welkom voelen in ons voetbal.

“Meer vrouwelijke coaches en meer vrouwelijke refs zijn binnen ons beleidsplan twee belangrijke topics. Ook die doelgroepen zullen we vanuit ons project Futbalista Hattrick laten groeien. Dat zullen we enerzijds doen door het kader voor de ontwikkeling van vrouwelijke coaches verder uit te werken. Aan de andere kant zullen we focussen om ons aantal vrouwelijke scheidsrechters in Vlaanderen stabiel te houden op een 70-tal en streven we ernaar om elk jaar 12 nieuwe vrouwelijke scheidsrechters te laten doorgroeien via ons talentenprogramma TOP-BCORE Women.”
Niki De Cock van Voetbal Vlaanderen

Voetbal Vlaanderen zoekt momenteel nog 5 extra instructeurs om voetbalinitiaties te geven aan lagere scholen vanaf september. Dames vanaf 18 jaar die interesse hebben, kunnen zich aanmelden bij Niki De Cock, coördinator Futbalista Hattrick via niki.de.cock@voetbalvlaanderen.be. Vrouwen die een opleiding tot coach of scheidsrechter willen volgen kunnen zich kandidaat stellen via opleidingen@voetbalvlaanderen.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact