Voetbal Vlaanderen en Vlaams minister van Sport zoeken club die zich het meest inzet voor onze samenleving

Vier amateurclubs maken kans op nieuwe voetbaltrofee: de ‘Voetbal Verbindt Award’

Voetbal Vlaanderen zoekt dit jaar onder impuls van Vlaams minister van Sport Ben Weyts voor het eerst in haar bestaan naar de voetbalclub die zich het meest inzet voor onze samenleving. Met die nieuwe prijs beloont de grootste sportfederatie van Vlaanderen voortaan na afloop van elk seizoen niet alleen de clubs met de beste sportieve prestaties. Ze zet de schijnwerpers elk jaar ook op clubs die hun rol in onze maatschappij meer dan naar behoren spelen. Uit een massa kandidaturen die Voetbal Vlaanderen de voorbije drie maanden ontving, selecteerde de jury vier amateurclubs. Zij dingen de komende drie weken via een publieke stemming mee naar de nieuwe voetbaltrofee.

De voorbije drie maanden stelden voetbalclubs uit heel Vlaanderen zich massaal kandidaat. De Voetbal Verbindt Award, zeg maar een prijs voor de club die zijn sociale rol in de maatschappij het best opneemt, gaat vanaf dinsdag 30 april de laatste rechte lijn in. Tot 17 mei kan iedereen zijn stem uitbrengen. De winnaar sleept een pakket voetbalmateriaal voor de hele club in de wacht en mag zich een jaar lang de meest sociale voetbalclub van Vlaanderen noemen. 

“Op het einde van elk voetbalseizoen huldigen we traditioneel alle kampioenen. Zij die op sportief vlak de meeste punten behaalden. Vanaf dit seizoen zullen we jaarlijks ook de extra-sportieve inspanningen van onze clubs bekronen. Voetbal is meer dan het spelletje. Het is een middel om onze maatschappij te verbeteren. Clubs die deze taak op zich nemen, willen we daarvoor belonen. Met de nieuwe prijs willen we bovendien al onze clubs aanmoedigen om de lokale gemeenschap dichter bij elkaar te brengen.” ​
Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen

Mensen samenbrengen via voetbal

De voorbije dagen heeft een jury van Voetbal Vlaanderen versterkt met mensen van het Netwerk Lokaal Sportbeleid, de Vlaamse Sportfederatie, de Belgische voetbalbond en vzw Demos de inzendingen geanalyseerd. Nog vier clubs dingen mee naar de allereerste ‘Voetbal Verbindt Award: de Vlaams-Brabantse clubs Football Girls Leuven en ZVC Los Frèros Rummen, het West-Vlaamse KSV Rumbeke en het Oost-Vlaamse KVV Zelzate. Elk hebben ze een eigen project dat de club tot een sociale ontmoetingsplaats maakt en zo het sociale weefsel in onze samenleving versterkt. 

“Sport – en zeker voetbal – is maïzena voor onze samenleving: bindmiddel tussen generaties en tussen bevolkingsgroepen. In de voetbalclub komen zoveel mensen samen en leven met elkaar mee. Onze clubs zijn zich daar ook goed van bewust en ze vullen hun rol vaak op geweldige wijze in. De ‘Voetbal Verbindt Award’ bekroont terecht clubs omdat ze jongeren weerbaar maken, verantwoordelijkheid geven en verbinden met de rest van onze gemeenschap.” ​
Ben Weyts, Vlaams minister van Sport

De vier genomineerden 

Vanaf vandaag kan er dus gestemd worden. Voetbal Vlaanderen sluit de stemming af op vrijdag 17 mei 2024 om 12 uur en maakt de winnaar bekend op vrijdag 24 mei tijdens het jaarlijkse slotgala in Tubeke, waar het kruim van het Vlaamse voetbal naar jaarlijkse gewoonte verzamelt.

Vlaams-Brabant

Football Girls Leuven is club die meisjes uit reguliere en kwetsbare gezinnen samen laat voetballen. Ze ondersteunen de meisjes door o.a. het lidgeld af te stemmen op de financiële ruimte van het gezin, het aanbieden van tweedehandskledij, carpoolouders te engageren om meer dan één spelertje naar trainingen en wedstrijden te kunnen brengen. Daarnaast organiseren ze weerbaarheidstrainingen om meisjes sterker in hun schoenen te laten staan en breiden ze dit verder uit door initiatietrainingen in heel Leuven te organiseren. 

ZVC Los Frèros uit Rummen heeft naast de ploegen die ze in competitie brengen, een eigen futsalliga op poten gezet. Hierbij richten ze zich op lokale verankering. De benefietdag en het belang van de derde helft spelen daarbij een cruciale rol. 

Oost-Vlaanderen

KVV Zelzate heeft het project "Diepgang" uitgewerkt samen met de sociale organisatie Saamo. Door middel van voetbal willen ze de club en lokale maatschappij samenbrengen en jongeren ondersteunen en maatschappelijk bewegen. Zo helpt de club met schoolondersteuning, teambuildings, sportief buurtwerk, etc. En organiseren ze regelmatig activiteiten voor de voltallige Zelzaatste jongerengemeenschap. 

West-Vlaanderen

KSV Rumbeke is een gedreven gemeenschap die zoekt naar verbinding. Ze willen hierbij jongeren triggeren om verantwoordelijkheden op te nemen en zich weerbaarder te maken in de samenleving. Dit doen ze door middel van acties rond de respectvolle speler en de fairplayouder. Op die manier wil de club het belang van respect en fair play binnen en buiten het voetbal stimuleren.

Nand De Klerck

Woordvoerder, Voetbal Vlaanderen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact