Virtual Reality en oefenvlucht helpen Belgen af van vliegangst

Brussels Airlines en gedragstherapeuten The Human Link organiseren nieuwe cursus ‘Fear of Flying’

Nu de reissector stilaan weer op volle toeren draait, zoeken ook Belgen met vliegangst vaker hulp. Daarom organiseren gedragstherapeuten van The Human Link en de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines voor het eerst in vier jaar opnieuw een ‘Fear of Flying’-cursus. Opvallend is dat cursisten voortaan begeleid kunnen worden met Virtual Reality, een primeur. “VR maakt de drempel nog een stuk lager om daarna ook op een begeleide vlucht te stappen en je angst een plaats te geven”, klinkt het. Ruim acht op de tien deelnemers is na een cursus in staat om zorgeloos met het vliegtuig te reizen.

Een Airbus A319 van Brussels Airlines op de luchthaven. Foto Brussels Airlines
Een Airbus A319 van Brussels Airlines op de luchthaven. Foto Brussels Airlines

Afgelopen zomer maakten de Belgen alweer evenveel reizen als vóór de covid-pandemie, zo blijkt uit recent onderzoek van Statbel. En ook het aantal vliegreizen van en naar Brussels Airport draait stilaan weer op volle toeren. “Bijna logischerwijze zijn er ook weer meer vragen om hulp van mensen met vliegangst”, zegt psychologe en gedragstherapeute Marieke Impens van The Human Link. “Het gaat om mensen uit alle lagen van de bevolking, van tieners tot zeventigers. En het zijn heus niet alleen zakenreizigers. Denk maar aan ouders van wie de kinderen op Erasmus gaan naar het buitenland, of mensen die een partner hebben gevonden van wie ze zielsveel houden en die de wereld wil zien. Sommigen werken zelfs in de vliegwereld en worden plots beperkt door angst.”

Om tegemoet te komen aan hun vraag, organiseert The Human Link einde maart opnieuw een cursus ‘Fear of Flying’, in samenwerking met Brussels Airlines. En dit voor het eerst in vier jaar. “De cursus werd in 2006 gecreëerd in samenwerking met de Universiteit Gent en is wetenschappelijk onderbouwd. De slaagkans lag steeds ver boven de 80 procent”, aldus Marieke Impens. “Door de Covid-pandemie hebben we de cursus een tijdlang ‘on hold’ gezet, maar sleutelden we wel verder aan onze aanpak. Zo hebben we inmiddels nog meer inzicht gekregen in hoe angst werkt en zijn we ervan overtuigd dat we mensen met vliegangst nog beter kunnen begeleiden.”

Virtual Reality

Concreet bestaat het programma uit drie delen. Eerst vindt een gesprek plaats met een van de therapeuten om goed in te schatten of de cursus wel de meest logische stap is voor iemand. Einde maart gaat dan de cursus zelf door. “Dan komen de deelnemers een volledige dag naar Brussels Airlines in Zaventem. Daar dompelen we je eerst onder in de wereld van de luchtvaart - hoe blijft een vliegtuig in de lucht, wat is turbulentie precies, enz.?”, zegt Luc Michiels, trainer en piloot bij Brussels Airlines. “De andere halve dag krijgen de cursisten concrete oefeningen met therapeuten om anders om te gaan met de gewaarwordingen die passagiers hebben wanneer ze angstig zijn.”

Nieuw is dat deelnemers ook de mogelijkheid krijgen om in Virtual Reality te oefenen in een vliegtuig. “Dat maakt alles een stukje realistischer en uiteindelijk de stap ook kleiner”, zegt Marieke Impens. “Op de tweede cursusdag stappen we dan ook een écht vliegtuig op. Per drie deelnemers vliegt een therapeut met hen mee. Hij begeleidt hen om op een correcte manier met hun angst om te gaan, waardoor ze hun brein anders zullen programmeren. Ze leren opnieuw zelf keuzes maken, in plaats van de keuzes te laten bepalen door de angst. Doordat ze kunnen ervaren dat vliegen - zonder alle ‘veiligheidsmiddeltjes’ die ze zichzelf hebben eigen gemaakt in de loop der jaren - toch wel goed afloopt, zakt angst vaak redelijk snel.”

Kant-en-klare tips die blijvend werken voor mensen met vliegangst, zijn er volgens de specialisten van The Human Link niet. “Op korte termijn kunnen tips als ‘drink geen cafeïne’ wel eens helpen, maar helaas doen ze op lange termijn meer kwaad dan goed. Je moet vooral beseffen dat het echt wel oké is om angstig te zijn. Je lichaam moet kunnen ondervinden dat je heelhuids uit een vliegtuig kan stappen, ook zonder trucjes.”

De eerste cursus wordt in het Nederlands aangeboden. In functie van de vraag zullen er ook Franstalige en eventueel Engelstalige sessies georganiseerd worden.

 

Meer info over de cursus:

Intakegesprek:

  • Het traject start met een gesprek van 1 uur
  • Locatie: In overleg te plannen op locatie in Antwerpen, West-Vlaanderen of online

Dag 1 - 25/03/2023

  • 9u30 tot 12u30: Theoretische uitleg over alle facetten van vliegen
  • 13u30 tot 16u30: Theoretische uitleg over angsten in combinatie met praktische, ervaringsgerichte oefeningen
  • Locatie: locatie Brussels Airlines, Zaventem

(Optioneel: Een individuele sessie van 90 minuten met praktische oefeningen aan de hand van Virtual Reality, in te plannen in overleg.)

Dag 2 - 27, 28 of 29/03/2023

  • Ervaringsgerichte oefeningen, tijdens een echte vlucht (timing afhankelijk van de vluchturen)
  • Locatie: Vliegveld Zaventem

Kostprijs: 1.099 euro (excl. btw)

https://www.thehumanlink.be/particulieren/opleidingen/vliegangst

 

Marieke Impens

Psychologue - Thérapeute comportementale, The Human Link

Joëlle Neeb

Porte-parole, Brussels Airlines

Joost Freys

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met