vdk bank roept samen met 70 andere banken financiële sector op om wapenindustrie niet langer te financieren

Conventie van Global Alliance for Banking on Values stuurt sterk signaal voor vrede en welvaart de wereld in

Tijdens een wereldwijde conventie in Italië hebben 70 internationale banken, waaronder vdk bank als enige Belgische bank, de financiële wereld opgeroepen om te stoppen met het financieren van de wapenindustrie. De oproep is een initiatief van de Global Alliance for Banking on Values (GABV), een netwerk van onafhankelijke banken van over heel de wereld die financiering gebruiken om duurzame economische, sociale en ecologische ontwikkeling te realiseren. De ‘Milan Declaration’ zoals de oproep heet, stelt dat duurzame vrede en welvaart alleen mogelijk is wanneer financiële instellingen stoppen met het financieren van de wapenindustrie.

De ‘Milan Declaration’ werd eerder deze week opgesteld en ondertekend tijdens een financiële top in Lombardije. De leden van de Global Alliance for Banking on Values lanceren zo een duidelijke oproep voor vrede. Zolang financiële instellingen de productie van en handel in wapens blijven financieren, kan er geen vrede en stabiliteit in de wereld zijn. Die twee basisvereisten zijn cruciaal voor menswaardige en duurzame economische ontwikkelingen. 

“We veroordelen vanuit de Global Alliance for Banking on Values krachtig elke vorm van geweld of oorlog, onder welke omstandigheden dan ook, waar dan ook. Conflicten raken finaal alleen opgelost dankzij open dialoog, vreedzame onderhandelingen en oprechte samenwerking. Daarom roepen we de andere banken in België op om net als vdk bank, in alle transparantie aan de buitenwereld te tonen dat ze volledig afstand nemen van de wapenindustrie.” ​
Wouter Van Besien, Coördinator duurzaam en ethisch bankieren bij vdk bank

Bijna 6 op de 10 spaarders vinden het niet okee dat hun bank wapenindustrie financiert

vdk bank riep eind 2023 de Belgische banken al op om uit fossiele brandstoffen te stappen en van fossielvrij sparen de norm te maken in België. Vandaag doet de duurzame bank een extra inspanning om de financiële sector te overtuigen om te stoppen met het financieren van de productie van wapens en de handel erin. 

“Uit een recente bevraging bij ruim 1.000 Belgische spaarders blijkt dat bijna 6 op de 10 het niet okee vinden dat banken met hun geld de wapenindustrie financieren. Helaas zijn er nog altijd bijna 1 op de 5 Belgen die er geen graten in zien dat banken de wereldvrede mee verstoren. Als pionier willen we de Belgische financiële sector vragen om de Belg te laten bankieren vanuit een menslievende en vredevolle gedachte. Het is namelijk niet de taak van een bank om met het geld van de Belgische spaarder winst te maken met wapentuig.”
Wouter Van Besien van vdk bank

***

Over vdk bank
​vdk bank is een ethische, duurzame bank in volle expansie. Al sinds 1926 kunnen individuen en gezinnen met een hart voor hun omgeving bij de bank ethisch verantwoord bankieren. Intussen telt de bank 61 buurtkantoren verspreid over België, want vdk bank blijft inzetten op bankieren van mens tot mens. ​
Voor meer info:
www.vdk.be

Over de Global Alliance for Banking on Values
De Global Alliance for Banking on Values (GABV) is een netwerk van onafhankelijke banken. Hun gezamenlijke doel is om het bankwezen te veranderen zodat het transparanter wordt, economische, sociale en economische, sociale en ecologische duurzaamheid ondersteunt en ten dienste staat van de echte economie. De GABV heeft meer dan 70 leden en is actief in 45 landen in Afrika, Azië-Pacific, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Europa. Gezamenlijk bedienen ze meer dan 60 miljoen klanten, hebben ze 80.000 medewerkers en hebben samen meer dan 210 miljard dollar aan activa.
Voor meer info:
gabv.org

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Wouter Van Besien

Coördinator duurzaam en ethisch bankieren, vdk bank

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met