vdk bank laat hogere renteopbrengsten van 2023 integraal terugvloeien naar spaarders

Jaarresultaten 2023 vdk bank

  • Spaarfondsen groeien met 2,68% tot 4,38 miljard euro ondanks de uitvloei naar de Staatsbon
  • Hogere renteopbrengsten vloeien volledig terug naar spaarders
  • Portefeuille kredietverlening blijft stabiel op 3,91 miljard euro
  • Bedrijfskosten blijven met 63,16 miljoen euro goed onder controle in een jaar met hoge inflatie en uitbreiding van de activiteiten naar Wallonië en Brussel 
  • NewB-klanten zien vdk bank als huisbankier
  • vdk bank is opnieuw de meest ethische en duurzame retailbank in België

vdk bank heeft er voor de 98ste keer op rij een winstgevend jaar opzitten. In 2023 boekte de grootste Belgische ethische en duurzame bank een nettowinst van 18,01 miljoen euro. Dat is een stijging met een kwart miljoen euro ten opzichte van 2022 (+1,40%). De hogere renteopbrengsten liet vdk bank het afgelopen boekjaar volledig doorstromen naar haar spaarders: in 2023 lagen die renteopbrengsten 22,27 miljoen euro hoger dan in 2022, de rentekosten die vdk bank aan haar klanten betaalt, lagen 22,67 miljoen hoger. Samen met de evolutie van de overige inkomsten vertoont het bankproduct hierdoor stabiliteit met 89,70 miljoen euro (+0,94%). De bedrijfskosten (+2,46%) bleven goed onder controle, in een jaar met uitbreiding van de activiteiten naar Brussel en Wallonië en extra investeringen in de dienstverlening. 

De robuuste resultaten van vdk bank zijn toe te schrijven aan een sterke commerciële werking, een transparant aanbod en een dienstverlening-op-maat. Zo konden de aangetrokken spaarfondsen stijgen met 2,68% tot 4,38 miljard euro. Opvallend hierbij: veel spaarders en beleggers toonden duidelijk meer interesse in ethisch en duurzame producten op termijn (+615,88 miljoen euro of +112,35%) dan in onmiddellijk opvraagbare tegoeden (-501,46 miljoen euro of -13,49%). De uitgifte van een Staatsbon gaf heel wat Belgische spaarders overigens een extra duw in die richting. 

Status quo op vlak van kredietverlening

Na het recordjaar 2022 op vlak van kredietverlening, waarin vdk bank de hoogste kredietproductie van de afgelopen 5 jaar boekte, hield de bank in 2023 de kredietportefeuille stabiel op 3,91 miljard euro. Eind 2023 bedraagt het totaal uitstaand saldo aan woonkredieten 3,13 miljard euro (-0,06%). Het totaal uitstaand volume ondernemingskredieten bedraagt 680 miljoen euro (+1,64%).

“We zien een lagere productie van nieuwe woonkredieten. Dit is een algemene markttendens door de hogere rentes. Belangrijk is dat we blijven zoeken hoe mensen toch kunnen blijven investeren in een eigen woning: nieuwbouw of renovatie. In de strijd tegen klimaatopwarming liggen er belangrijke werven voor ons Belgische vastgoedpatrimonium open.”
Leen Van den Neste, CEO van vdk bank

 

2019

2020

2021

2022

2023

Sparen

3,74 mld €

3,98 mld €

4,19 mld €

4,26 mld €

4,38 mld €

Kredieten

2,84 mld €

3,13 mld €

3,45 mld €

3,91 mld €

3,91 mld €

Beleggen

0,69 mld €

0,74 mld €

0,84 mld €

0,85 mld €

0,94 mld €

Bedrijfskosten onder controle

vdk bank heeft in 2023 sterk geïnvesteerd in de nationale uitbreiding van haar activiteiten met de overname van de klanten van NewB. Maar ook in haar dienstverlening heeft de bank fors geïnvesteerd. Al die investeringen hebben een beperkte impact op de bedrijfskosten. Die stijgen in 2023 met 2,46% tot 63,16 miljoen euro.

“We hebben het afgelopen jaar sterk geïnvesteerd om in heel België onze naamsbekendheid te doen groeien en een tweetalige bankservice op te zetten. Daarnaast zijn we ook in onze dienstverlening blijven investeren. Zo kan je in 7 minuten klant worden als je onze app downloadt, hebben we de weg naar het kantoor gemakkelijker gemaakt door via de app of via de website rechtstreeks een afspraak te kunnen boeken in de agenda van je vertrouwde adviseur en gaven we ons jongerenaanbod - onze You Count-rekeningen - een makeover: ze zijn gratis tot 30 jaar en geven hogere rentevergoedingen. Al die investeringen werpen hun vruchten af zonder dat ze onze werkingskosten onder druk zetten.”
Leen Van den Neste van vdk bank

NewB-klanten zien vdk bank steeds meer als huisbank

Op 1 april 2023 nam vdk bank bijna 25.000 van de goed 30.000 klanten van de coöperatieve bank NewB over. Voor het eerst in bijna een eeuw stak vdk bank de taalgrens over. NewB bedient sindsdien voor vdk bank de Franstalige markt als zelfstandig agentschap op afstand. Die stap draagt bij aan het positieve jaarresultaat van vdk bank. Het agentschap kon nieuwe klanten overtuigen, het totale volume op de zicht- en spaarrekeningen steeg, en ook de beleggingen groeiden het voorbije jaar aan. Maar ook andere signalen wijzen erop dat vdk bank in Franstalig België meer en meer bekend wordt.

NewB-klanten zien vdk bank steeds meer als hun huisbankier. Niet alleen het volume stijgt, de zichtrekeningen worden ook actiever gebruikt. Sinds de overname steeg het aantal verrichtingen op de zichtrekeningen met ongeveer de helft. Ook het aantal kredieten dat aangevraagd werd, steeg met de helft. vdk bank is in Franstalig België bekend geworden. Zo is vandaag één op de drie klanten die digitaal klant wordt bij vdk bank afkomstig uit Brussel of Wallonië.”
Leen Van den Neste

Positie als meest duurzame Belgische bank verstevigd

vdk bank heeft haar duurzame positie in het Belgische bankenlandschap het voorbije jaar fors verstevigd. De BankWijzer van de vzw FairFin beloont de extra inspanningen om meer sociale en ecologische impact te creëren met het geld van haar klanten met een score van 78%.

Ik ben fier op onze volledige ploeg en het werk dat we in 2023 hebben verzet om dit resultaat te bereiken. We werden tweetalig en dé referentie voor duurzaam en ethisch bankieren in heel het land. Ook in 2024 blijven we gestaag verder werken aan onze missie: we willen uw geld consequent goed doen werken voor het welzijn van onze samenleving en onze klanten. Met deskundig advies van mens tot mens streven we naar het meest faire evenwicht tussen rendement en gemoedsrust.” ​
Leen Van den Neste 

***

Over vdk bank
vdk bank is een ethische, duurzame bank in volle expansie. Al sinds 1926 kunnen individuen en gezinnen met een hart voor hun omgeving bij de bank ethisch verantwoord bankieren. Intussen telt de bank 61 buurtkantoren verspreid over Vlaanderen, want vdk bank blijft inzetten op persoonlijk bankieren. De bank heeft momenteel ongeveer 147.000 klanten in België.Voor meer info: www.vdk.be

Leen Van den Neste, CEO van vdk bank (fotocredits Wouter Van Vooren)
Leen Van den Neste, CEO van vdk bank (fotocredits Wouter Van Vooren)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact