Uniek nieuwbouwproject met betaalbaar wonen aan de kust biedt plaats aan liefst 47 gezinnen uit Knokke-Heist

‘Heistlaan 130’ ligt aan Vuurtorenweiden en telt in totaal 117 duurzame appartementen in rustig park met boomgaard en wadi’s

Vele gezinnen in Knokke-Heist zijn momenteel op zoek naar een betaalbare woning in hun eigen gemeente. Om op die grote vraag in te spelen, bouwt projectontwikkelaar ION vlakbij de Vuurtorenweiden in de Heistlaan een woonproject met 117 duurzame appartementen. Daarvan zijn liefst 47 woningen aan een lagere prijs gereserveerd voor jonge gezinnen met een directe band met de gemeente. “Het gaat om een uniek nieuwbouwproject met betaalbaar wonen aan de kust”, luidt het. ION heeft haar plannen voor het eerst toegelicht tijdens een buurtinfomoment.

Voor de ontwikkeling van de site aan de Heistlaan werden eind 2022 al eens plannen voorgelegd. Omdat een aantal buurtbewoners bezorgdheden uitte over de hoogte en densiteit van het toenmalige project, nam ION de plannen opnieuw onder de loep. “Het is niet eenvoudig om een bestaand ontwerp te herzien, maar met de aandachtspunten ingegeven door de buurt en stad, zijn we daar toch in geslaagd. Het nieuwe ontwerp is er een met minder bouwlagen en nog meer connectie met Heist”, aldus Boris Parmentier, Project Developer bij ION.

Concreet omvat ‘Heistlaan 130’ in totaal 117 appartementen met één, twee of drie slaapkamers, verdeeld over zes verschillende gebouwen, met maximaal drie verdiepingen met een dakvolume. De bewoonbare oppervlakte van de appartementen varieert van 60 tot 120 vierkante meter. Temidden van de gebouwen komt een park van 5.000 vierkante meter met veel groen en wadi’s. Op het akkerland tussen het bouwproject en de sashul - wordt een 1 hectare groot publiek toegankelijke boomgaard aangelegd, wat het uitzicht van de bewoners en de buurt nog aangenamer maakt en meteen aansluit op het aangrenzende natuurgebied, de Vuurtorenweiden. Door ruim 1 hectare groenzone af te staan aan het openbaar domein, wordt er een groene buffer gecreëerd van in totaal 2,5 hectare tussen de bebouwde zone van Heist en de Sashul. 

“Qua uitzicht hebben de appartementen de vorm van een huis, wat perfect aansluit bij het uitzicht van Heist. Zo krijgen de gebouwen hellende daken en worden witte muren afgewisseld met rode woningen. De typische historische zee-architectuur, zeg maar”, luidt het bij architect Conix RDBM Architects. “Alles bij elkaar krijg je bij ‘Heistlaan 130’ het gevoel van een hof, met bij elkaar passende woningen rondom een aangename binnentuin, waar buren elkaar kunnen ontmoeten.”

Betaalbaar wonen

Knokke-Heist wordt wel eens omschreven als een ‘eiland van onbetaalbaarheid’, vergelijkbaar met gemeenten uit de Brusselse rand en Sint-Martens-Latem. Dat is ook te zien aan de opvallende uitstroom naar naburige gemeenten. Voor heel wat jonge gezinnen is het omwille van de hoge vastgoedprijzen dan ook bijzonder moeilijk geworden om een geschikte woonst in eigen gemeente te vinden. 

Binnen het project aan de Heistlaan zijn daarom - in samenspraak met de gemeente – vier op de tien appartementen voorbehouden aan deze doelgroep. ION is een van de eerste vastgoedontwikkelaars die de handen in elkaar slaat met de gemeente en hier een specifiek programma voor opzet. Concreet kunnen jonge gezinnen die een directe band hebben met Knokke-Heist voorrang krijgen om een appartement aan te kopen, en dit aan een lagere prijs. In totaal zijn er zo 47 voorbehouden appartementen. 

Daarnaast voorziet ION in een klassieke verkoop met de andere gebouwen. Daarmee mikt ION vooral op mensen die compacter en groener willen wonen, zoals onder meer 50-plussers, die opnieuw wat kleiner willen wonen zonder in te boeten op comfort, en tweedeverblijvers.

“Inmiddels wachten vele gezinnen op een betaalbare woning in Knokke-Heist en kijken zij met ongeduld uit naar een nieuwbouwoplossing in de eigen gemeente”, weet Boris Parmentier. “Wij zijn ervan overtuigd dat ons project ervoor kan zorgen dat tientallen gezinnen hun woondroom in Heist kunnen waarmaken.”

Waterhuishouding

Niet alleen betaalbaar wonen is een belangrijk gegeven voor het nieuwe woonproject, ook een sterke waterhuishouding is prioritair. 

“‘Heistlaan 130’ ligt naast een natuurlijk overstroombaar gebied, maar ligt niet in recent overstroomde gebieden”, aldus nog Parmentier. “Door op de site een wadi te bouwen - een opslag- en infiltratievoorziening voor regen - wordt hemelwater zo lang mogelijk ter plaatse gehouden zodat het geleidelijk aan in de grond kan filteren. Zo dragen we ons steentje bij aan een sterke waterhuishouding, die de natuur en de buurt ten goede komt.”

De nieuwe plannen werden gisteren voor het eerst toegelicht tijdens een buurtinfomoment, waar al enkele buurtbewoners interesse toonden in de aankoop van een appartement. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in de zomer van 2027 hun intrek nemen in hun nieuwe woonst. 

Meer info over het project vind je op www.heistlaan130.be 

Meer info over de procedure voor ‘betaalbaar wonen’ in Knokke-Heist vind je hier: https://www.knokke-heist.be/wonen-en-energie/lokale-betaalbare-woonprojecten .

Boris Parmentier

Project Developer, ION

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact