Sirris wordt eerste bewoner Genkse hightechcampus FacThory

Verhuis industriële testomgeving naar gloednieuw ecosysteem laat innovatiecentrum toe concurrentiekracht Belgische maakindustrie nog te vergroten

Sirris, het innovatiecentrum voor de technologische industrie in België, verhuist zijn ultramoderne laboruimte van Diepenbeek naar het Genkse Thor Park. Het wordt daarmee de allereerste bewoner van het ecosysteem FacThory. De nieuwe locatie biedt Sirris de mogelijkheid om de komende jaren verder te investeren in zijn industriële testomgeving en die uit te breiden tot zo’n 1.300 m2. Dat moet het innovatiecentrum toelaten elk jaar zo’n 15% extra innovatietrajecten op het ​ vlak van productieprocessen te realiseren. Op die manier helpt Sirris de concurrentiekracht van de bedrijven in ons land te vergroten door hun fabricageprocessen verder te automatiseren, te digitaliseren en te robotiseren.

Sirris laat haar vertrouwde stek op het Wetenschapspark in Diepenbeek na 23 jaar achter zich. Het wordt vanaf 2024 officieel de allereerste bewoner van FacThory op het Genkse Thor Park, de campus voor bedrijven in de innovatieve energie- en slimme maakindustrie. Daarvoor heeft de organisatie een partnershipcontract ondertekend in aanwezigheid van Joris Merckx, CEO van Thor Park, Tom Vanham, CEO van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, Michaël De Blauwe, Business Development Manager KULeuven Leuven Research & Development, Noël Slangen, Algemeen Directeur POM Limburg, Tom Vandeput, Gedeputeerde van de Provincie Limburg en Wim Dries, burgemeester Stad Genk. De samenwerking is een belangrijke mijlpaal voor alle technologische bedrijven in Limburg en bij uitbreiding in België.

"De eerste bewoner worden van FacThory is een geweldige kans voor Sirris. We staan te popelen om samen te werken met andere gelijkgestemde organisaties en bedrijven die na ons zullen toetreden tot dit ecosysteem en gebruik zullen maken van de collectieve expertise die beschikbaar wordt in deze nieuwe moderne faciliteit. Dit partnership zal de uitwisseling van kennis bevorderen, toegang bieden tot hightechfaciliteiten en de samenwerking in het productie-ecosysteem vergemakkelijken. Samen zullen we zo werken aan het herdefiniëren van productieprocessen, het stimuleren van innovatie en het creëren van een duurzame toekomst voor de maakindustrie in Limburg en bij uitbreiding in België."
Herman Derache, Managing Director van Sirris

Precisie-onderdelen en pilootlijnen voor nieuwe productiesystemen

Sirris heeft tientallen jaren ervaring in geavanceerde productietechnologieën. De organisatie werkt nauw samen met bedrijven van alle groottes om hun concurrentievermogen te verbeteren en duurzame groei te stimuleren. Concreet zullen bedrijven op de nieuwe site van Sirris terecht kunnen voor het produceren van precisie-onderdelen, het opzetten van pilootlijnen voor nieuwe productiesystemen en een permanente ‘4.0 Made Real’-demonstrator. Die laatste laat bedrijven toe te leren over een gedigitaliseerd en energie-efficiënt productiesysteem.

"We zijn verheugd om Sirris te verwelkomen als onze eerste bewoner bij FacThory. Hun uitgebreide ervaring en expertise zullen van onschatbare waarde zijn bij het vormgeven van de toekomst van productie in Genk en daarbuiten. We geloven dat hun focus op productie van hoogwaardige componenten, digitalisering van productie en energie-efficiënte productie perfect aansluit bij onze visie op innovatie en duurzaamheid. Doel is om samen een 50-tal maakbedrijven aan te trekken op de campus en werk te creëren voor zo’n 400 mensen."
Joris Merckx, CEO van Thor Park
“Met zijn rijke ervaring als toonaangevend innovatiecentrum voor de technologische industrie schieten we meteen met een sterke kennispoot uit de startblokken op FacThory. Sirris realiseert samen met bedrijven zo’n 1.300 innovatieprojecten per jaar. Het is dus een zeer belangrijke speler en absoluut een verrijking voor de maakindustrie hier op deze Genkse campus. Met hun praktische ondersteuning, scherpe expertise, state-of-the-art infrastructuur en frisse vernieuwende ideeën sluit Sirris bovendien perfect aan bij de ambitie van Thor Park nv om voorsprong te nemen op het vlak van innovatie, creativiteit en duurzame projecten. We wensen Sirris veel succes op onze FacThory en kijken al uit naar de volgende boeiende bedrijven die zich hier op onze multifunctionele campus, gericht op slimme maakindustrie, zullen vestigen. FacThory zal immers een cruciale rol spelen in de transitie naar een duurzame economie en sterke Vlaamse maakindustrie.”
Tom Vanham, voorzitter van Thor Park nv en algemeen directeur van LRM

***

Marie-France Rousseau

Marketing & Communication Manager, Sirris

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact