Plannen Kortrijkse Kasteelstraat-site uit de doeken: groen project met 30 appartementen en een coworkingruimte

Voormalige site fietsfabriek Roode Leeuw wordt ‘smart living hub’: combinatie van private appartementen met gemeenschappelijke ruimtes

De plannen voor de voormalige site van de Kortrijkse fietsenfabriek Roode Leeuw/Lion Rouge zijn zonet bekendgemaakt. Op de hoek van de Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat komt binnenkort een nieuw woon- en werkproject, met onder meer 30 éénslaapkamer-appartementen en twee groene daktuinen van ongeveer 350 vierkante meter. De plannen voorzien ook verschillende gemeenschappelijke ruimtes, zoals een gedeelde coworkingplek met een (koffie)bar, een ontspanningsruimte en een wassalon. “Met ‘Arlys’ krijgt Kortrijk tegen de zomer van 2026 een eerste ‘smart living hub’: een combinatie van appartementen en tal van gemeenschappelijke voorzieningen”, aldus Wouter Vantornout, Managing Partner van projectontwikkelaar BYGG. “De vergunning is goedgekeurd en de voorbereidende werken starten tegen eind dit jaar.”

De site op de hoek van de Kasteelstraat en de Oude Kasteelstraat – waar 50 jaar lang de Roode Leeuw/Lion Rouge fietsfabriek gevestigd was – wordt momenteel als een kleine parking gebruikt. Maar daar komt binnenkort verandering in: tegen de zomer van 2026 bouwt projectontwikkelaar BYGG er een nieuw woon- en werkproject.

"Kortrijk krijgt een eerste ‘smart living hub’: een combinatie van 30 betaalbare éénslaapkamer-appartementen en verschillende gemeenschappelijke voorzieningen. De coworkingruimte met (koffie)bar is daarvan wellicht de meest opvallende, maar we voorzien bijvoorbeeld ook een ontspanningsruimte en een wassalon. Alle toekomstige bewoners zullen dus een volwaardig appartement hebben, maar krijgen tegelijk ook uitgebreide plekken om hun buren te ontmoeten: de bedoeling is dat er dus echt een sterk community-gevoel ontstaat. Het is een concept dat vooral aanslaat bij jonge starters: zij hechten vaak veel waarde aan een goede balans tussen privacy en een sociale sfeer – en ze vinden flexibiliteit ook heel belangrijk." ​
Wouter Vantornout, Managing Partner BYGG

(lees verder onder afbeelding)

Het project voorziet ook een grote fietsenstalling en een parking met de nodige voorzieningen voor laadpalen. Het nieuwe bouwwerk kreeg de naam Arlys: enerzijds een verwijzing naar de zogeheten “The Arley” fietsen van één van de voormalige fietsfabrieken in Kortrijk, anderzijds naar de ligging vlak aan de Leie.

"Kortrijk trekt opnieuw jonge mensen tussen 25 en 35 jaar aan. We kunnen spreken van een nieuwe stedelijke dynamiek. Kortrijk investeert veel in de publieke ruimte en profileert zich als een aantrekkelijke studentenstad. Met een toenemend aantal studenten als gevolg. Jonge mensen wensen ook na hun studies in de stad te blijven wonen. Een ideale uitvalsbasis voor hun eerste stappen op de woon- en werkladder. Het is dan ook speerpunt binnen ons Kortrijkse Woonplan. Met het project Arlys wordt ingespeeld op de behoefte van Young Professionals. Een kwalitatief compact appartement met een aantal gemeenschappelijke functies die met woongenoten gedeeld worden." ​
Wout Maddens, Kortrijks schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten

(lees verder onder afbeelding)

Groene daktuinen

Op het eerste verdiep komt er een heuse groene daktuin van zo’n 230 vierkante meter met terrasmeubels en een barbecue, centraal tussen de appartementen. En ook op het vierde verdiep staat een, weliswaar kleiner, dakterras met bijkomend groen ingetekend, waar je tevens een panoramisch zicht over Kortrijk krijgt. Ze zijn beide ontworpen door het Roeselaarse Buro Groen, die eerder al de groenruimtes van de One Broel site ontwikkelden.

"We zetten overigens niet alleen in op groene daktuinen, maar ook op groene energie. Elk appartement krijgt stroom van de zonnepanelen en wordt verwarmd via warmtepompen. Er komt dus geen fossiele brandstof meer aan te pas. Bovendien wordt ook al het regenwater op de daken opgevangen om het groen van water te voorzien – de daktuinen worden dus voor een stuk zelfvoorzienend." ​
Wouter Vantornout, Managing Partner BYGG

(lees verder onder afbeelding)

De vergunning van Arlys werd intussen goedgekeurd door de stad en als alles volgens plan verloopt, starten de voorbereidende werken eind dit jaar. De verkoop gaat vandaag officieel van start. 

Meer info over Arlys vind je op www.arlys.be.

***

Over BYGG ​
BYGG is een innovatieve vastgoedontwikkelaar die terug de nadruk wil leggen op vakmanschap in de sector van projectontwikkeling. De onderneming werd opgericht eind 2022 door Matthieu Pacco en Wouter Vantornout met het oog op het doorbreken van het status quo in de sector. Samen hebben ze zo’n 15 jaar ervaring opgedaan bij de ondertussen gevestigde waarde ION Develop Different. Na jaren nauwe samenwerking sloegen ze hun eigen weg in en ontwikkelen ze nu vastgoedprojecten met als rode draad “meerwaarde creëren op lange termijn voor alle betrokken partijen”. Arlys is daar het toonvoorbeeld van. De appartementen lenen zich als solide investering op lange termijn. Zij het als eerste investering in een doorgroeiwoning voor een jonge starter, of als diversificatie richting deze doelgroep op de verhuurmarkt voor een klassieke vastgoedinvesteerder. De focus op architectuur, het ingenieus concept en de toplocatie in een opkomende buurt zullen daarenboven zorgen voor een waardevaste investering.

Joachim Deman

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Website preview
Project developer | BYGG.
BYGG is a team of real estate experts determined on actively developing value for cities and citizens. Founded in 2022, ready to shape the future.
www.bygg.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact