Paralympiërs Tim Celen, Manon Claeys en Marc Ledoux tonen tijdens gezamenlijke training hoe je met een beperking voluit kan sporten

Originele groepstraining met amateursporters moedigt mensen aan meer te bewegen

In de Basic-Fit in Wemmel hebben drie topatleten van Paralympic Team Belgium uit heel uiteenlopende sporten vanochtend een uur lang samen getraind met zo’n 20 amateursporters. G-wielrenner Tim Celen, para-amazone Manon Claeys en G-tafeltennisser Marc Ledoux deelden tijdens de gezamenlijke work-out ​ hun persoonlijke verhalen als sporters met een fysieke beperking. Daarnaast gaven ze concrete tips voor mensen met en zonder beperking om te beginnen met sporten. De originele work-out kadert in de samenwerking tussen Basic-Fit en Paralympic Team Belgium om mensen met een fysieke beperking aan te moedigen om meer te bewegen.

Met G-wielrenner Tim Celen, para-amazone Manon Claeys en G-tafeltennisser Marc Ledoux kwamen Belgische toppers uit drie verschillende G-sporten langs in Wemmel. Samen met een twintigtal amateursporters ​ werkten ze zich tijdens een intensieve work-out in het zweet. Op het programma: specifieke kracht- en lenigheidsoefeningen voor G-sporters én een intensieve conditietraining op de spinningfiets. Met deze originele trainingssessie tonen de Belgische paralympiërs en fitnessketen Basic-Fit dat ook mensen met een fysieke beperking op een laagdrempelige manier kunnen bewegen. De atleten deelden hun persoonlijke verhalen als G-sporter en gaven tips en advies rond hoe je je met een beperking via sport zowel fysiek als mentaal beter in je vel kan voelen.

"Sport heeft me geholpen om mij als mens te ontwikkelen tot de persoon die ik vandaag ben en mijn plaats in de samenleving te vinden. Sporten heeft me in de eerste plaats meer zelfvertrouwen gegeven. Toen ik 16 jaar was, durfde ik nauwelijks met mijn driewieler buiten komen. Ik had schrik van wat de mensen - en vooral mijn leeftijdsgenoten - zouden zeggen en denken. Maar vanaf het moment dat ik begon deel te nemen aan internationale wedstrijden, kreeg ik een vertrouwensboost. Mijn advies aan mensen met of zonder een beperking die willen sporten, is: kijk vooral naar jezelf, stel je eigen doelen en doe het niet voor iemand anders. Met deze trainingssessie bij Basic-Fit hoop ik andere mensen met een fysieke beperking te inspireren om de eerste stap naar sport te zetten en het sporten ook een leven lang vol te houden.” - Tim Celen meervoudig medaillewinnaar op de Paralympische Spelen, WK’s en EK’s.

Aangepaste trainingsplannen voor G-sporters

De originele trainingssessie voor mensen met en zonder beperking kadert in de ​ samenwerking tussen Paralympic Team Belgium en Basic-Fit die intussen al 20 jaar loopt. Enkele maanden geleden lanceerde de grootste fitnessketen van het land in samenwerking met de Belgische paralympiërs al een online trainingsschema met oefeningen voor mensen in een rolstoel of voor mensen die een arm of been missen. Sinds de lancering van die aangepaste trainingsplannen hebben al bijna 7.000 mensen zo’n adaptive work out gedaan.

“We weten uit onderzoek dat meer dan driekwart van de mensen met een beperking niet of nauwelijks sport. Niet alleen het kostenplaatje speelt velen parten, ook het gebrek aan trainingsmaatjes is een veelvoorkomende reden waarom mensen met een beperking hun sportoutfit niet aantrekken. Of ze weten gewoon niet goed hoe ze ondanks hun fysieke beperking toch kunnen bewegen en sporten zonder blessures. Daar willen we hen op een eenvoudige manier bij helpen. Via het plan, waarvoor de Nederlandse paralympiër Robin Van Damme ​ mee de work-outs bedacht, bieden we oefeningen op maat voor mensen met een beperking. Zowel voor beginners als voor meer geoefende amateursporters.” - Kevin Ayeni, Marketing Manager van Basic-Fit

Basic-Fit merkt dat rolmodellen zoals de Belgische paralympiërs de interesse bij mensen met een beperking aanwakkeren om te bewegen. Daarom lanceerde de fitnessketen niet alleen de ‘adaptive work outs’ , maar ondersteunt ze ook de Belgische paralympiërs verder in hun ontwikkeling. Basic-Fit schenkt het Belgisch paralympisch team zo’n 20 smart bikes waarop ze zich thuis en op verplaatsing optimaal kunnen voorbereiden in hun Road to Paris. 

Kevin Ayeni

Marketing Manager, Basic-Fit

Training bij Basic-Fit met rechts Paralympiërs Tim Celen, Manon Claeys en Marc Ledoux
Training bij Basic-Fit met rechts Paralympiërs Tim Celen, Manon Claeys en Marc Ledoux
Work-out bij Basic-Fit met paralympisch atleten vooraan
Work-out bij Basic-Fit met paralympisch atleten vooraan

***

OVER BASIC-FIT ​
Basic-Fit is met meer dan 1.400 clubs de grootste fitnessketen in Europa. We zijn actief in zes landen en in onze clubs werken meer dan 3,75 miljoen onze leden aan het verbeteren van hun gezondheid en conditie. Basic-Fit heeft een transparant lidmaatschapsmodel en biedt een betaalbare hoge kwaliteit fitnesservaring die aansluit bij de fitnessbehoeften van actieve mensen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact