Nieuwe klimaatvriendelijke woonwijk krijgt eerste residentieel BEO-veld van Kruisem

‘Kruishove’ schiet begin 2024 uit de startblokken op site voormalig wzc Sint-Petrus

Op de site van het voormalige woonzorgcentrum Sint-Petrus komt straks de meest klimaatvriendelijke woonwijk van Kruishoutem. Zo zullen alle appartementen van ‘Kruishove’ verwarmd worden met het eerste residentieel BEO-veld van Kruisem, een erg duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. “We gaan de site daarnaast maximaal ontharden. Zo maakt de oude parking plaats voor een grote, publieke parktuin vol bomen en planten”, luidt het bij projectontwikkelaars Steenoven-Danilith. “Dankzij deze parktuin blijft ook het landelijke karakter van de buurt volledig bewaard.” De eerste opbouwwerken staan gepland begin 2024.

In mei vorig jaar verhuisden de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Petrus al van hun oude residentie aan de Brouwerijstraat naar een nieuwbouw in de Passionistenstraat. Inmiddels zijn de eerste afbraakwerken op de voormalige woonzorgsite gestart en is duidelijk welke nieuwe toekomst het precies krijgt. 

“Begin 2024 starten we met de bouw van ‘Kruishove’. Dat wordt een nieuwe woonbuurt waar we gefaseerd vijf nieuwe gebouwen neerzetten. Zij bieden straks plaats aan in totaal 60 appartementen voor gezinnen en singles en 22 assistentiewoningen voor ouderen. Bijzonder is dat het straks de meest klimaatvriendelijke woonwijk van Kruishoutem zal zijn.” Bart Vanderdonckt, CEO van Steenoven

‘Kruishove’ krijgt dan ook het eerste residentieel BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) van Kruisem. Dat is een erg duurzaam alternatief voor de klassieke verwarmingssystemen. Concreet wordt gebruikgemaakt van grondwarmte om de appartementen via warmtepompen te verwarmen in koude periodes én passief te verkoelen tijdens de zomermaanden. Naast het BEO-veld krijgen de gebouwen onder andere zonnepanelen en groendaken. Die laatste ogen niet alleen mooier in een landelijke omgeving, ze verbeteren ook de waterhuishouding.

Grote publieke parktuin

Dé eyecatcher van de ruim 10.200 vierkante meter grote site wordt zonder twijfel de grote publieke parktuin die tussen en rond de gebouwen wordt aangelegd. 

“We gaan de huidige site maximaal ontharden door groenzones en paden aan te leggen en nieuwe bomen en struiken te planten. De parktuin wordt volledig autoluw en zal enkel toegankelijk zijn met de fiets of te voet. Deze nieuwe ontmoetingsplek zal bovendien ook open staan voor het publiek, zodat iedereen uit de buurt ervan kan genieten. De parktuin zal ervoor zorgen dat het landelijke karakter van de omgeving bewaard blijft én dat de bewoners straks van een mooi uitzicht kunnen genieten.” Kürt Vanmarcke, CEO van Danilith

Vijf gebouwen

Voor het project ‘Kruishove’ slaan ontwikkelaars Steenoven-Danilith de handen in elkaar met het gerenommeerde Gentse architectenbureau Bontinck, samen goed voor 230 jaar ervaring. In totaal zet het team vijf kwaliteitsvolle gebouwen neer. 

Het eerste dat gebouwd wordt - begin volgend jaar - zal 21 appartementen tellen, met één, twee of drie slaapkamers, verdeeld over drie verdiepingen. De bewoonbare oppervlakte van de appartementen varieert van 75,5 tot 124,1 vierkante meter. De locatie van het gebouw zorgt er samen met de keuze voor grote ramen voor dat alle appartementen van veel daglicht genieten. Alle bieden ze ook plaats aan ruime, diepe terrassen, tot zelfs 25,8 vierkante meter. ​ 

Steenoven en Danilith voorzien in het complex een semi-ondergrondse parking met 21 parkeerplaatsen voor wagens, 44 fietsparkeerplaatsen en 21 bergingen.

Ook de 22 assistentiewoningen worden in de eerste fase gebouwd. De drie andere gebouwen worden in latere fases neergezet. Het gaat om een complex met 12 appartementen met twee of drie slaapkamers, een woonblok met negen één- en twee-slaapkamer appartementen, een complex met 18 appartementen.

“‘Kruishove’ bevindt zich op een toplocatie, op 5 minuten wandelen van de markt van Kruishoutem. Je kan er genieten van alle landelijke rust, maar je kan vlotjes supermarkten, bakker, huisarts, school of horeca bereiken. In amper vier minuten sta je aan de oprit van de E17. Er werd gekozen voor een tijdloze en hedendaagse architectuur, met een gevel in lichtgekleurd metselwerk en enkele accenten in hout. Het geheel valt op door de groene ​ inkleding en past tegelijk helemaal in het uitzicht van de buurt.” Sofie Beernaert, Project Developer Steenoven

Timing

Steenoven en Danilith starten begin 2024 met de eigenlijke bouwwerken van het eerste appartementsgebouw. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in de lente van 2026 hun intrek nemen. De eerste bewoners van de assistentiewoningen worden al verwacht tegen de zomer van 2025.

De verkoop van het eerste gebouw is inmiddels gestart. De prijzen voor een twee-slaapkamer appartement starten vanaf 295.000 euro (exclusief kosten). 

Meer informatie over het project vind je hier: https://www.kruishove.be

Sofie Beernaert

Project Developer, Steenoven

Joost Freys

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact