Nieuw Nekkersdal wordt warm en groen gemeenschapscentrum voor alle Lakenaars

Multifunctioneel project met plaats voor cultuur, sport, artistieke ontwikkeling en algemeen welzijn 

Aan de Emile Bockstaellaan in Laken verrijst binnenkort een nieuw, multifunctioneel gemeenschapscentrum, met plaats voor cultuur, sport, artistieke ontwikkeling en het algemeen welzijn van jong en oud. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en Stad Brussel hebben het licht op groen gezet voor een ambitieus renovatie-, vernieuwings- en uitbreidingsproject van Nekkersdal. Daarin spelen ook duurzaamheid en vergroening een belangrijke rol. Een gespecialiseerd Design & Build-team rond aannemer Democo won onlangs de openbare aanbesteding en start in mei de eerste werken. 

De gebouwen van Nekkersdal zijn momenteel in slechte staat. De voorbije jaren gebeurde er wel nog opknapwerk, maar een grondige renovatie dringt zich nu op. Samen met Stad Brussel schreef de VGC onlangs een wedstrijd uit voor een ambitieus Design & Build-project. Daarbij wordt één consortium van aannemer en architect aangesteld dat zal instaan voor zowel de uitvoering van het ontwerp, als de bouw van het nieuwe project. De plannen van het team rond aannemer Democo, OSK-AR architecten en ZAmpone architectuur samen met landschapsbureau Atelier Arne Deruyter, konden de jury uiteindelijk het beste overtuigen.

Herkenbaar en groen

Concreet wordt Nekkersdal een multifunctioneel project, met ruimte voor onder meer cultuur, sport, artistieke ontwikkeling en het algemeen welzijn van kinderen en jongeren. De site zal voortaan uit 6 gebouwen bestaan, die op een vloeiende manier bij elkaar aansluiten. 

Aan de Emile Bockstaellaan wordt alvast het herkenbare Herenhuis deels gerestaureerd en deels vernieuwd. Daarin komt ruimte voor het ontmoetingscafé, het onthaal en de kantoren van het gemeenschapscentrum. Achteraan het Herenhuis verdwijnen enkele loodsen. Die maken plaats voor veel groen op open terrein. Het gebouw van het huidige ‘Café Nekkersdal’, vlak naast het Herenhuis, gaat tegen de vlakte. Daardoor ontstaat een ruime doorgang, die aansluiting vindt met het groene terrein achter het Herenhuis. Voetgangers en fietsers zullen er kunnen doorsteken naar de Gustave Schildknechtstraat. 

In het midden van de site komen de vernieuwde thuishavens van Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) Laken, Huis van het Kind en een multifunctioneel gebouw te liggen. Aan de overkant is er ruimte blijft de bestaande sporthal behouden. Daarnaast komen dan de vernieuwde theaterzaal met ruimte tot 160 personen en een bibliotheek. Tussen de bib en het multifunctionele gebouw is opnieuw ruimte voorzien voor extra groen.

“Nekkersdal is een zeer dynamisch gemeenschapscentrum in een eveneens zeer levendige wijk. De nieuwe site en vooral de groene binnentuin verbinden het gemeenschapscentrum nog beter met de wijk. Het wordt een ontmoetingsplek voor iedereen. Dankzij de nieuwe theater -en feestzaal is cultuur weer binnen handbereik voor de scholen en verenigingen uit de buurt.”
Ans Persoons, VGC-Collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

 

Doordacht en duurzaam

De VGC en Stad Brussel verwachten dat het nieuwe project straks nog meer Lakenaars zal aantrekken en hen zal uitnodigen om het gemeenschapscentrum vaker te bezoeken.

“Met ons ontwerp geven we de site en de buurt letterlijk en figuurlijk extra ademruimte. Door alles logisch en uitnodigend te ordenen en er een stevige dosis groen aan toe te voegen, krijgen bezoekers het gevoel dat ze een centrum binnenstappen dat leeft, waar ze zichzelf kunnen zijn, nieuwe dingen kunnen ontdekken en waar ze de warmte van een hechte gemeenschap kunnen voelen.”
Peter Wyndaele, zaakvoerder van OSK-AR architecten en Bart Van Leeuw, zaakvoerder van ZAmpone architectuur

Het vernieuwde Nekkersdal wordt niet alleen goed doordacht neergezet, maar ook bijzonder duurzaam. Zo worden materialen hergebruikt en maken intelligente technieken zoals warmtepompen, vloerverwarming, passieve koeltechnieken en LED-verlichting hun intrede. Het toekomstige Nekkersdal zal ook een gasvrije site zijn, die voorzien is van hernieuwbare energie en regenwaterrecuperatie. 

“We werken met een zogeheten zelfvoorzienende werf. Dit wil zeggen dat we tijdens de bouw al zonnepanelen en regenwaterciternes opstellen. Die zorgen voor stroom en water op de werf. We verwachten dat we met de zelfopgewekte groene stroom circa 80% van het totale energieverbruik van de werf kunnen dekken. Met het verzamelde regenwater zullen we ​ goed de helft van ons watergebruik kunnen opvangen. Dankzij deze manier van werken is het project al vanaf de start een stuk klimaatvriendelijker.”
Pieter Broekaert, vestigingsdirecteur Brussel bij Democo 

Tijdelijke locaties

Tijdens de werf zal Nekkersdal uitwijken naar verschillende tijdelijke locaties. Zo verhuist de dagelijkse kinderopvang bijvoorbeeld naar één van de partnerscholen. Momenteel wordt er van uitgegaan dat de bibliotheek op de site kan blijven door een slimme fasering van de werf. ​ ​ 

Thomas Bijnens

Communicatie, Democo Group

Joost Freys

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact