Meest innovatieve oleochemie-installatie van Europa officieel geopend

Oleon, Europees marktleider in oleochemie, produceert er voortaan esters zonder gebruik van oplosmiddelen

  • Nieuwe installatie werkt met slimme technologie op basis van eiwitten met 100% natuurlijke oorsprong (enzymen)
  • Ruim 40% minder CO2-uitstoot en 60% minder afval
  • Investering van 17,4 miljoen euro, waaronder ook financiële steun van Europese Unie
  • Duurzame esters worden straks gebruikt in onder meer cosmetica, voeding en smeermiddelen 
Credit: Leyla Hesna
Credit: Leyla Hesna

In het Antwerpse Oelegem is de meest innovatieve installatie voor de productie van duurzame oleochemicaliën van Europa geopend. Oleon, de Europese marktleider in oleochemie, zal er voortaan gebruikmaken van de gloednieuwe installatie die dankzij slimme technologie puur op basis van eiwitten van volledig natuurlijke oorsprong (enzymen) kan werken. “Zo zijn we in staat om de CO2-uitstoot van de productie van enzymatische esters voor onder meer de voedings- en cosmetische sector sterk te verlagen, terwijl we veel minder afval produceren. Een échte ‘gamechanger’”, zegt Jeroen Dirckx, Managing Director Derivatives van Oleon. In totaal is 17,4 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe installatie, waarvan 13,3 miljoen euro aan Europese subsidies.

 

De voorbije jaren hebben ruim 100 Oleon-medewerkers en ingenieurs hard gewerkt aan de unieke installatie. Vanmiddag werd ze officieel geopend door de burgemeester van Ranst, Johan De Ryck, in het bijzijn van tal van genodigden uit binnen- en buitenland. De fabriek ligt langs het Albertkanaal en is op die manier rechtstreeks verbonden met de Haven van Antwerpen. Van daaruit zullen tal van bedrijven over de hele wereld straks voorzien worden van duurzaam geproduceerde esters uit België.

Concreet werkt de installatie op basis van zogeheten enzymatische verestering. Dat betekent dat de esters geproduceerd worden met zuiver natuurlijke bouwstenen: eiwitten of enzymen, dus. Dat is mogelijk dankzij een innovatieve technologie die Oleon samen met zeven andere bedrijven, onderzoeksorganisaties en academici heeft ontwikkeld, binnen het Europese onderzoeksprogramma INCITE. De voordelen ervan zijn op z’n zachtst gezegd groot. Zo komen er bijvoorbeeld geen oplosmiddelen meer aan te pas bij de productie. Daardoor daalt de werktemperatuur tijdens het proces drastisch, terwijl de productkwaliteit toeneemt.

Klimaatvriendelijkere industrie 

De gloednieuwe installatie zorgt er uiteindelijk voor dat de CO2-uitstoot van de productie ruim 40% lager ligt en de afvalproductie met 60% vermindert.

“We zijn ongelooflijk fier dat we met onze nieuwe installatie mee het pad effenen voor een klimaatvriendelijkere industrie in Europa. De voordelen van deze technologie zullen immers niet alleen de chemiesector ten goede komen. Ze hebben een impact op een koolstofarmere productie van onder andere voeding, cosmetica en smeermiddelen. We beschouwen dit vooral als een startpunt. Als we deze weg verder zetten, zijn we in staat om op lange termijn impactvolle veranderingen teweeg te brengen in de Europese industrie. En dit samen met onze partners van het INCITE-programma.” Moussa Naciri, CEO van Oleon

3.000 ton esters verschepen

Voortaan kan er vanuit Oelegem jaarlijks 3.000 ton aan duurzaam geproduceerde esters verscheept worden via de Haven van Antwerpen.

“Ik ben zeer blij dat Oleon zijn plant in Oelegem heeft uitgekozen voor een zeer belangrijke toekomstgerichte investering. Het milieu en de opwarming van de aarde zijn vandaag niet meer uit het nieuws te houden. Natuurlijke basisproducten, vermindering van de CO2-uitstoot en lagere verwerkingstemperaturen verrechtvaardigen deze investering. Via de haven van Antwerpen worden de producten van Oleon wereldwijd verdeeld. Niettegenstaande het feit dat Oleon een internationale speler is, wordt de binding met de lokale gemeenschap niet uit het oog verloren. En ook dat is van goudwaarde.” Johan De Ryck, burgemeester van Ranst

De productiesite van Oleon in het Antwerpse Oelegem.
De productiesite van Oleon in het Antwerpse Oelegem.

Verwachting van consument

Bij Oleon is duurzaamheid niet zomaar een slogan, het wordt elke dag in de praktijk gebracht. De marktleider in Oleochemie wil inspelen op de nieuwe generatie consumenten die gedurfde oplossingen eisen van industriële spelers. 

“De chemische industrie maakt enorme sprongen voorwaarts op het gebied van duurzaamheid en er wordt een fantastisch momentum opgebouwd. Als internationaal opererende onderneming erkennen we dat we de verantwoordelijkheid hebben om voorop te lopen en een voorbeeld te zijn van waar de industrie heen moet. Naast initiatieven op het vlak van productie en research, verhogen we dan ook onze inspanningen om onder meer grondstoffen op een klimaatvriendelijke manier te verzamelen en verpakkingen en distributie te verduurzamen.” Jeroen Dirckx, Managing Director Derivatives van Oleon

De installatie in Oelegem beschouwt Oleon als een testcase. Het bedrijf wil haar vergaarde kennis van de afgelopen jaren en komende periode gebruiken om in haar fabrieken wereldwijd investeringen te overwegen. 

Nathalie De Keyser

Marketing & Communication Manager, Oleon

Joost Freys

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Over Oleon

Natuurlijke chemie is overal. Natuurlijke moleculen zijn onmisbaar voor een duurzame samenleving. En bij Oleon brengen we ze in uw dagelijks leven. We vertrekken van natuurlijke oliën en vetten en maken er een scala aan functionele ingrediënten en bouwstenen van voor een oneindig scala aan producten.

Om ervoor te zorgen dat we onze internationale klanten kunnen beleveren, zijn we in alle belangrijke delen van de wereld aanwezig met productiefaciliteiten, kantoren en magazijnen. Dit geeft ons de voordelen om mondiaal te opereren, maar zonder het lokale karakter en de lokale cultuur uit het oog te verliezen. Onze klanten stimuleren ons continu om nog meer hoogwaardige en duurzame oplossingen te ontwikkelen. Bij Oleon geloven we dat onze natuurlijke chemie veel meer inhoudt dan de productie van hernieuwbare moleculen. Daarom hechten we veel belang aan alle mensen die belangrijk voor ons zijn. We investeren in onze medewerkers, gaan langdurige relaties aan met onze klanten en leveranciers en respecteren de bredere gemeenschap waarin we zaken doen.

Bedrijven moeten nu meer dan ooit hun verantwoordelijkheid nemen in het licht van de klimaatcrisis en de toenemende druk op de hulpbronnen van onze planeet. Voor ons is natuurlijke chemie meer dan de productie van hernieuwbare moleculen.

Als onderdeel van de Avril Group handelen we dagelijks om de aarde te dienen, in overeenstemming met het doel van onze Groep. Het is waarom we doen wat we doen. En daarom vertrouwt u ook op ons.

https://www.oleon.com

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact