Leuven maakt officieel deel uit van virtueel museum van Vlaanderen

Augmented reality beleving op Grote Markt brengt beeldengevel stadhuis tot leven

Leuven maakt nu officieel deel uit van het grootste museum van Vlaanderen. Burgemeester Mohamed Ridouani heeft daarvoor zonet de tweede ‘vierkante meter geschiedenis’ van FAAM, het virtuele museum van Vlaanderen, onthuld. Het gaat om een vierkante tegel die je op diverse plaatsen in de stad zal kunnen tegenkomen. Met behulp van de FAAM-app kan je bovendien vanaf vandaag – via augmented reality (AR) – de beeldengevel van het stadhuis tot leven zien komen op de Grote Markt. Volgende week komt daar ook een AR-beleving met de nooit afgewerkte torens van de Sint-Pieterskerk bij. Daarnaast laat de museumapp je nog meer dan 30 andere verhalen uit de Leuvense geschiedenis ontdekken in het stadscentrum.

Na het verhaal van Vlaanderen en de Vlaamse Canon, is er sinds 12 maart ook een virtueel museum van Vlaanderen, dat FAAM werd gedoopt. Het museum bestaat grotendeels uit belevingen die je via de FAAM-app kan ontdekken, maar krijgt daarnaast ook vijf fysieke tegels, verspreid over de provincies. Na de Oost-Vlaamse tegel, die bij de lancering in Dendermonde werd onthuld, heeft de provincie Vlaams-Brabant nu ook zijn ‘vierkante meter geschiedenis’, in Leuven. Je zal de tegel op diverse plaatsen in de stad kunnen tegenkomen.

Met behulp van de FAAM-app kan je bovendien vanaf vandaag – via augmented reality (AR) – de beeldengevel van het stadhuis tot leven zien komen op de Grote Markt. Volgende week komt daar ook een AR-beleving met de nooit afgewerkte torens van de Sint-Pieterskerk bij.

“Onze stad is vereerd om deel uit te maken van het virtuele museum van Vlaanderen en één van de vijf FAAM-tegels te ontvangen. Dit erkent niet alleen het rijke culturele erfgoed van Leuven, maar maakt ook de verhalen van onze stad en het stadhuis toegankelijk voor iedereen, waar ook ter wereld.”
Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven

(lees verder onder de video)

Vlaamse cultuur tot vlak aan je voordeur

Het doel van FAAM is om het Vlaamse gewest de komende jaren tot één groot, uitgestrekt museum om te toveren, met alle verhalen die de regio rijk is. Zo kunnen jong en oud, met behulp van moderne technologie, de levendige Vlaamse culturele geschiedenis ontdekken.

“Het virtueel museum heeft voor ieder wat wils: gaande van gekende verhalen, zoals de Guldensporenslag, tot minder gekende en verrassende verhalen, zoals deze nooit afgewerkte torens van de Leuvense Sint-Pieterskerk. De ene keer werkt het met augmented reality, waarbij het lijkt alsof een figuur recht voor je ogen het verhaal vertelt, de andere keer gaat het om een uitdaging of een game, of om animaties en verhalen vol beelden van ons erfgoed. Bovendien wijst de app je – naast de eigen verhalen en belevingen – ook de weg naar honderden erfgoedplekken en -evenementen. De bedoeling is dus om te laten zien dat geschiedenis en erfgoed niet alleen achter de muren van musea of in de kelders van archieven zitten, maar eigenlijk overal te vinden zijn, tot vlak aan je voordeur.”
Bart Temmerman, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Meer dan 30 Leuvense erfgoedbelevingen

De verhalen van het Leuvense stadhuis en de Sint-Pieterskerk zijn overigens maar twee van de meer dan 30 verhalen uit de Leuvense geschiedenis die je in het stadscentrum kan ontdekken. Via de FAAM-app kan je op een kaart zien waar ze zich precies bevinden. Zo zijn er nog twee andere plaatsen waar je via augmented reality de geschiedenis tot leven ziet komen: het 18de-eeuwse anatomische theater in de Minderbroederstraat en een meesterwerk van Andreas Vesalius op het Hogeschoolplein. En verder kan je er bijvoorbeeld ook nog verhalen ontdekken over de Leuvense beiaardcultuur, de strijd tegen de Vikingen in de 9de eeuw aan de Dijle of de prachtige wandversieringen in de lokettenzaal van het station van Leuven.

Om de inhoud van FAAM samen te stellen, bouwde het Departement Cultuur, Jeugd en Media verder op voorstellen vanuit de erfgoedsector. De input komt dus onder andere vanuit musea, archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoeddiensten van steden en gemeenten. Het museum verwijst zo al naar meer dan 500 fysieke en digitale erfgoedplekken over heel Vlaanderen. De bedoeling van FAAM is om de komende jaren, in samenwerking met erfgoedpartners, doorlopend verhalen te blijven toevoegen – en zo op termijn het grootste virtuele museum ter wereld te worden.

 

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact