KAA Gent en DELA organiseren moment voor overleden Buffalo’s aan gerenoveerde herdenkingsmuur

KAA Gent en de KAA Gent Foundation organiseren samen met uitvaartspecialist DELA een herdenkingsmoment voor de overleden supporters van de KAA Gent-familie. Dit doen ze naar aanleiding van de renovatie van de herdenkingsmuur in het stadion, waarop inmiddels 400 overleden supporters herinnerd worden. Het herdenkingsmoment wordt georganiseerd op zondag 25 februari, één uur voor de aftrap van de wedstrijd KAA Gent - R Antwerp FC. Met dit initiatief willen we de herinnering aan onze overleden supporters levend houden”, aldus de initiatiefnemers KAA Gent en DELA.

Sinds acht jaar kunnen overleden Buffalo-fans via de uitvaartcentra van uitvaartspecialist DELA een voetbaluitvaart krijgen, waarbij de kist of urne blauw-wit kleurt, net als de bloemen, de kaarsen en het drukwerk. Wie wil kan zelfs, indien beschikbaar, de spelersbus van KAA Gent huren en ermee achter de rouwwagen rijden. 

Sinds 2015 is er in de KAA Gent Arena ook een herdenkingsmuur voor de overleden Buffalo’s, waarop ondertussen meer dan 400 overleden supporters worden herinnerd. Boven hen staat de leuze ‘Niemand gaat verloren.’ uit het lied Mia van Gorki. Datzelfde lied wordt tijdens de 52ste minuut van elke competitiewedstrijd gespeeld ter nagedachtenis van overleden Buffalo’s. De herinneringsmuur en de 52ste minuut zijn ondertussen uitgegroeid tot een mooie, warme Buffalo-traditie.

“Voetbalsupporters vormen één grote vereniging, één grote familie. Elke week opnieuw delen we samen geluk en euforie, maar ook teleurstelling, verlies en gemis. Wanneer iemand van ons komt te overlijden, raakt dit elk van ons. Voor de aftrap van Gent-Antwerp op zondag 25 februari om 15u00 organiseren we daarom een ingetogen en sereen herdenkingsmoment, toegankelijk voor iedereen, met de verbindende kracht van KAA Gent.” ​
Wim Beelaert van KAA Gent Foundation

Mooie blijvende herinneringen

Dat persoonlijke afscheidsceremonies de nodige troost kunnen bieden, bleek in september 2023 nog maar eens toen een 17-jarige Gent-fan een afscheidsviering kreeg in de KAA Gent Arena. Dat is niet vreemd. Daar waar vroeger op een uitvaart de dood centraal stond, staan nu meer en meer het leven en de mooie herinneringen aan de overleden dierbare centraal. Voor een doorwinterde Buffalo-fan is het dan ook niet verwonderlijk dat de club een belangrijke rol krijgt tijdens de uitvaart.

“Dat KAA Gent mee haar schouders zet onder dit initiatief is van onschatbare waarde voor de vele supporters die samen met de overleden Buffalo ooit zo veel emotie rondom voetbal deelden. Een herdenkingsmoment met de kern van de Buffalo-familie zorgt er letterlijk voor dat niemand vergeten wordt of verloren gaat. Of, zoals iemand ooit zei: ‘Je bent pas echt dood als er niet meer aan jou gedacht wordt’.”
Marysia Kluppels van DELA

De tijd dat een afscheidsceremonie enkel kon plaatsvinden in een kerk of aula is trouwens voorbij. Ruim een kwart van de Belgen wil zelf liefst een uitvaart met de nodige persoonlijke accenten, blijkt uit cijfers van DELA. De keuze van de locatie is vandaag één van de manieren om een begrafenis of crematie persoonlijker te maken. Een plaats die voor de overledene speciaal was, ergens waar hij vaak kwam of waar hij een bijzondere herinnering aan heeft. 

KAA Gent, KAA Gent Foundation en DELA hebben alle informatie over hoe trouwe fans herdacht kunnen worden, gebundeld op hun website. Meer informatie vind je via deze link.

***

Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELA Fonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact