Gratis chatrobot helpt Vlaamse kiezers bewuste keuze te maken in stemhokje op 9 juni

Regeringsrobot van Leuvense Data Minded maakt tienduizenden overheidsdocumenten van voorbije regeerperiode vlot doorzoekbaar met AI

Het Leuvense Data Minded lanceert in aanloop naar de Vlaamse verkiezingen een nieuwe, gratis chatrobot. Het technologiebedrijf wil met de zogenaamde ‘Regeringsrobot’ de Vlamingen helpen om een weloverwogen keuze te maken in het stemhokje. Met de robot kan je dan ook alle regeringsbeslissingen van de afgelopen vijf jaar aftoetsen aan het regeerakkoord uit 2019. Dat is mogelijk dankzij Generatieve Artificiële Intelligentie (GenAI), die razendsnel tienduizenden overheidsdocumenten kan doorploegen. “In enkele seconden tijd geeft onze robot je een antwoord op vragen over allerhande beleidsgebieden, zoals Onderwijs, Economie, Sport of Energie”, zegt Kris Peeters, CEO van Data Minded. “Het is het ideale hulpmiddel om op een neutrale manier na te gaan in welke mate onze politici hun beloftes zijn nagekomen.”

Op 9 juni trekken de Vlamingen opnieuw massaal naar de stembus om een nieuwe Vlaamse regering te kiezen. Voor ze een bolletje kleuren, willen vele kiezers wel nagaan in hoeverre de huidige ministers hun beloftes uit 2019 zijn nagekomen. Wie dat op een doorgedreven, neutrale manier wil doen, staat voor een grote uitdaging om zelf informatie op te snorren in de tienduizenden overheidsdocumenten die online beschikbaar zijn. Via de innovatieve website regeringsrobot.be van het Leuvense technologiebedrijf Data Minded duurt die zoektocht slechts enkele seconden. 

ChatGPT voor regeringsbeslissingen

De gratis chatrobot speurt razendsnel door alle documenten en geeft je een antwoord op allerhande vragen, zoals bijvoorbeeld “Wat heeft de regering gedaan om het lerarentekort aan te pakken?” of “Hoe ziet het nieuwe stikstofdecreet eruit?”. De robot geeft je een feitelijk en bevattelijk antwoord en velt geen oordeel of dit nu een goed dan wel minder goed beleid is geweest. Daarnaast nodigt de Regeringsrobot je uit om zelf verder op onderzoek te gaan zonder dat je duizenden irrelevante beslissingen moet doorploegen. ​ 

“In een wereld waarin desinformatie zich razendsnel verspreidt en het politieke landschap steeds complexer wordt, ziet Data Minded dat er nood is aan instrumenten die elk van ons in staat stellen om overheidsbeslissingen terug te vinden en ze verstaanbaar te maken. Onze ‘Regeringsrobot’ dient als een gebruiksvriendelijke chatbot die vragen kan beantwoorden over de beslissingen van de Vlaamse regering tijdens de afgelopen regeerperiode. Wij geloven dat we, door de kracht van GenAI correct te benutten, overheidsbeslissingen transparanter kunnen maken en uiteindelijk burgers kunnen helpen om meer weloverwogen beslissingen te nemen.”
Rushil Daya, Data Engineer Data Minded en projectleider ‘Regeringsrobot’

Kracht van AI om politiek toegankelijk te maken

Data Minded biedt met de Regeringsrobot aan de ene kant Vlamingen een antwoord op slogans en korte flashes op sociale media. Het bedrijf dicht zo de kloof tussen burgers en overheidsbeslissingen. Aan de andere kant laat de chatbot zien dat Artificiële Intelligentie ten dienste kan staan van de verdere ontwikkeling van onze maatschappij, eerder dan dat AI functies overneemt of negatieve zaken zoals bijvoorbeeld plagiaat in de hand werkt. 

“De chatbot opent via zogeheten Retrieval Augmented Generation (RAG) de deur naar een diepgaande en transparante analyse van wat de regering echt heeft uitgevoerd. Alle overheidsbeslissingen worden eerst opgeslagen in een zogenaamde vector database. Dat is een technologie die het mogelijk maakt om gemakkelijk documenten met elkaar te vergelijken. Als een gebruiker dan aan de Regeringsrobot een vraag stelt over een onderwerp, zoekt die de overheidsbeslissingen op die het meest verwant zijn met dat onderwerp, en vat hij de beslissingen kort samen met behulp van een Large Language Model zoals GPT-4 van OpenAI. Ten slotte voegt de robot een bronverwijzing naar de originele documenten toe. Gebruikers kunnen zo ​ altijd zelf de antwoorden van de regereringsrobot verifiëren.”
Kris Peeters, CEO van Data Minded

Iedereen kan zelf verder bouwen aan de Regeringsrobot. Data Minded heeft alle broncode toegankelijk gemaakt via een GitHub-repository: https://github.com/datamindedbe/elections2024-website. Het bedrijf nodigt alle gebruikers uit om hun ervaringen met de tool te delen, zodat hij nog verder verbeterd kan worden. Wie interesse heeft om zelf een regeringsrobot te bouwen en een basiskennis heeft van Python en programmeren, kan deelnemen aan een hackaton op woensdag 24 april. ​ ​ Meer info via https://events.dataminded.com/hackathon-genai.

***

Over Data Minded
Data Minded is een toonaangevend adviesbureau voor data-engineering gevestigd in Leuven, België. Met een focus op innovatie en transparantie maakt Data Minded gebruik van geavanceerde technologieën om organisaties en individuen in staat te stellen datagestuurde beslissingen te nemen. Door een combinatie van expertise in data engineering, machine learning en kunstmatige intelligentie levert Data Minded oplossingen op maat voor de unieke uitdagingen van zijn klanten in verschillende sectoren. Meer info op: www.dataminded.com

Kris Peeters, CEO van Data Minded
Kris Peeters, CEO van Data Minded

Kris Peeters

CEO, Data Minded

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact