Eerste diamantpaspoort dat juridisch sluitend is, is van Belgische makelij

Start-up iTraceiT slaat handen in elkaar met baanbrekende blockchaintechnologie van Logion

De Belgische start-up iTraceiT, bedenker van ‘s werelds eerste digitale diamantpaspoort, heeft een nieuwe primeur beet. Het heeft aan zijn traceeroplossing voor diamanten een laag toegevoegd die, indien nodig, juridisch bewijs kan leveren in de rechtbank. Daarvoor heeft iTraceiT een partnership gesloten met Logion, een onafhankelijk internationaal blockchainnetwerk, gevestigd in Brussel en beheerd door juridische specialisten. 

De G7 wil een importverbod van Russische diamanten in de Verenigde Staten, Canada, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, en alle andere landen van de Europese Unie. Daarvoor tekent het een traceerbaarheidsprotocol uit dat iedereen in de diamantsector zal moeten volgen vanaf volgend jaar. Dat systeem moet tegen dan juridisch sluitend zijn, zodat diamanthandelaars ook sancties kunnen verwachten als ze het invoerverbod niet naleven. iTraceiT is het eerste bedrijf dat een dergelijke traceeroplossing op de markt brengt die aangepast is aan deze nieuwe realiteit.

“We waren het eerste bedrijf dat aan de hand van een diamantpaspoort elke fase in het leven van een diamant in kaart bracht. Met de publieke blockchaintechnologie van Logion voegen we nu de mogelijkheid toe om al die etapes ​ wettelijk vast te leggen en te documenteren. Belangrijk element daarin is dat we dit doen zonder spelers in de diamantsector te benadelen. De juridische stempel is neutraal, maar wel sluitend voor een rechtbank. Daarmee speelt ons paspoort in op de economische realiteit die de G7 vandaag schept in de diamantsector.”
Frederik Degryse, CEO van iTraceiT

Belgische knowhow ten dienste van traceerbaarheid wereldwijde toeleveringsketens

In 2022 lanceerde het Belgische iTraceiT zijn diamantpaspoort, het allereerste in zijn soort, dat de volledige weg die diamanten afleggen - van mijn tot juwelier - gedetailleerd weergeeft. Ongeacht de grootte van de diamant, de waarde, ruw of geslepen en ongeacht uit welk deel van de wereld ze vandaan komen. Eind augustus 2023 kondigde de start-up aan dat de Waalse overheid via het investeringsfonds Wallonie Entreprendre, het vroegere ‘W.IN.G’ een kwart miljoen euro in iTraceiT investeert. Het is via dat netwerk dat het in contact kwam met het team van Logion, ontwikkelaar van een baanbrekend blockchainplatform dat tokens omzet in legale digitale activa. 

“Via ons platform kan iedereen, of het nu particulieren of bedrijven zijn, Blockchain-certificaten krijgen die digitale activa garanderen. Die acties worden neutraal en onafhankelijk uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van gerechtsdeurwaarders, advocaten, notarissen, etc. Zij controleren of alles correct is uitgevoerd en valideren de certificaten, waarvoor zij de verantwoordelijkheid op zich nemen. Op die manier zorgen we ervoor dat alle documenten die in het diamantpaspoort van iTraceiT zitten, rechtsgeldig zijn en dat het certificaat en het beheer van de onderliggende gegevens voldoen aan de geldende wetten.” ​
David Schmitz, Executive Founder van Logion

De software van iTraceiT, in combinatie met de wettelijk geverifieerde certificaten van Logion, is niet alleen inzetbaar voor de diamantsector. De op Blockchain en QR-code gebaseerde technologie kan ook ingezet worden voor andere edelmetalen of in tal van andere sectoren. Denk maar aan de medische sector of de voedingsindustrie.

***

Over iTraceiT
iTraceiT is een Belgisch softwarebedrijf, opgericht door experts met meer dan 20 jaar ervaring in verschillende sectoren. De ambitie van het bedrijf is om industrieën in het algemeen, en de diamant- en juwelenindustrie in het bijzonder, een robuuste, gebruiksvriendelijke en zeer veilige traceerbaarheidsoplossing te bieden. De software combineert AI en blockchain om elk formaat diamant en elk ander product te traceren in alle stadia van de productieketen.
Meer info op
www.itraceit.io

Over Logion
Logion is een baanbrekend blockchainplatform dat tokens omzet in legale digitale activa. Door geavanceerde blockchaintechnologie te integreren met een robuust juridisch kader, zorgt Logion ervoor dat tokens worden ondersteund door verifieerbare rechten, verplichtingen en echte activa. Dankzij het unieke ‘Proof of Law’-concept garandeert het platform de legitimiteit en afdwingbaarheid van tokens en overbrugt het de kloof tussen het digitale en het fysieke domein. Logion wordt beheerd door een gedecentraliseerd netwerk van Europese juristen en is gebouwd op een veilige blockchaininfrastructuur. Het doel van Logion is om een revolutie teweeg te brengen in tokenization door het transparant, betrouwbaar en toegankelijk te maken voor iedereen.Meer info op https://logion.network/

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met