Crematorium van Brugge steunt MUG-Heli met 17.000 euro

Gift uitvaartspecialist DELA en Stad Brugge houdt levensreddende helikopter mee operationeel

De MUG-helikopter van het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening - het enige urgentietoestel in Vlaanderen - kan ook dit jaar blijven uitvliegen bij noodgevallen. Dit dankzij een donatie van 17.000 euro van het crematorium van Brugge, dat de stad en uitvaartspecialist DELA samen beheren. De levensreddende helikopter, gestationeerd bij het AZ Sint-Jan in Brugge, rukt overigens niet enkel uit bij noodgevallen in West-Vlaanderen. De MUG-Heli dekt ook Oost-Vlaanderen, en zelfs Zeeland. Vorig jaar vloog de helikopter zo’n 750 keer uit, waarmee minstens 40 levens werden gered.

Het crematorium van Brugge, dat door uitvaartspecialist DELA en de Stad Brugge samen beheerd wordt, verkoopt edelmetalen en andere waardevolle metalen (bv. titanium gebruikt in bepaalde protheses) die na een crematie overblijven telkens aan een gespecialiseerd recyclagebedrijf. Op die manier krijgen deze metalen een nieuwe toekomst in onder andere medische toepassingen. De volledige opbrengst van de verkoop wordt jaarlijks geschonken aan een lokaal goed doel. Ook dit jaar houden DELA en de Stad Brugge de traditie in ere: de vzw MUG-Heli krijgt opnieuw een donatie van 17.000 euro.

“We zijn enorm dankbaar voor dit soort giften, want dit geld is echt broodnodig om onze medische interventiehelikopter operationeel te houden. We betalen er immers een deel van onze brandstof mee - die er niet goedkoper op wordt - en hebben natuurlijk ook kosten om de medische apparatuur aan boord te onderhouden en nieuwe levensreddende therapieën aan boord te halen. Zo hebben we sinds eind 2023 bloedproducten aan boord, een unicum in België. Zelfs geen enkele rijdende MUG biedt dit aan. Bijdragen zoals die van DELA en Stad Brugge zijn dus van onschatbare waarde.”
Dokter Nicolas Müller, Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening

Minstens 40 mensenlevens gered in 2023

Gemiddeld krijgt de MUG-helikopter zo’n 700 noodoproepen per jaar. Soms gaat dat over een kwestie van leven of dood. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld om 750 oproepen, waarbij ze minstens 40 mensenlevens hebben gered. Qua impact kan dat wel tellen.De steunactie voor het IMDH vzw is dan ook een bewuste keuze van stad Brugge.

“Jaar na jaar toont de MUG-heli zijn noodzaak, maar de overheid voorziet er maar een beperkte subsidie voor. Zonder vrijwillige bijdrages van gemeentebesturen, burgers en bedrijven kan de heli niet in de lucht blijven. Maar de financiële steun laat de experten van de heli ook toe te innoveren zoals de bloedproducten die ze sinds kort aan boord hebben. Daarom was het voor ons een no-brainer om de vzw dit jaar opnieuw te steunen.” ​
Jasper Pillen, Schepen van Burgerzaken en Onderwijs van Brugge

Voor DELA draait het initiatief vooral om iets terug te kunnen geven aan de maatschappij en West-Vlaamse regio.

“Als deel van een coöperatie dragen we bij DELA maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel. We vinden het dan ook belangrijk om met deze gift iets terug te doen voor de inwoners van de regio en ver daarbuiten. Een crematorium wordt voornamelijk gelinkt aan de dood, maar door deze interventiehelikopter te steunen, zorgen we er onrechtstreeks voor dat er talloze mensenlevens gered kunnen worden. Zo maken we een direct verschil voor onze maatschappij.”
Alexandra Mazzarella, manager crematorium Brugge (DELA)

***

Over de vzw MUG-Heli
De MUG-Helikopter van West-Vlaanderen, onderdeel van het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening (IMDH), is de vijfde grootste MUG-dienst in een provincie die ongeveer 10 MUG-diensten via de weg kent. De MUG-Helikopter is 7 dagen of 7 permanent beschikbaar tussen zonsopgang en zonsondergang en redt jaarlijks gemiddeld 40 extra levens. vzw IMDH en MUG-Helikopter redt al ruim 30 jaar levens.

Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELAfonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

Jasper Pillen

Schepen van Burgerzaken en Onderwijs van Brugge, Stad Brugge

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact