Cardiologen trekken aan alarmbel over slagaderverkalking in aanloop verkiezingen: “Hoeveel 50-plussers moeten er nog sterven voor screening verplicht wordt?”

Nieuwe campagne Belgische Cardiologische Liga verspreidt ‘dreigbrieven’ ondertekend door sluipmoordenaar atherosclerose

Voor de Belgische Cardiologische Liga moet de enorme hoeveelheid overlijdens gelinkt aan slagaderverkalking, waarbij de wand van slagaders verdikt en de bloedvaten vernauwen, dringend een halt toe geroepen worden. De Liga pleit daarom in aanloop naar de verkiezingen voor een verplichte vijfjaarlijkse screening naar cardiovasculaire risicofactoren die leiden tot slagaderverkalking (atherosclerose), voor alle 50-plussers. “Dit kan je niet meer blijven negeren: 23.000 doden per jaar, dat zijn er meer dan het aantal overlijdens door corona tijdens het piekjaar 2020. Maar dat dus elk jaar opnieuw”, aldus Rik Vanhoof, Algemeen Directeur van de Belgische Cardiologische Liga. Met een opmerkelijke campagne waarbij ze ‘dreigbrieven’ verspreiden, ondertekend door sluipmoordenaar atherosclerose, wil de organisatie het fenomeen deze maand extra onder de aandacht brengen.

“Denk maar niet dat ik geen bedreiging ben”, geschreven met uit kranten geknipte letters, alsof het een echte dreigbrief is. Of nog: “Ben jij het volgende slachtoffer op mijn lijstje?” en “Je ziet me niet en toch ben ik nooit ver weg”. Deze dreigbrieven, die vanaf vandaag in het straatbeeld en op social media circuleren, zijn ondertekend door ‘atherosclerose’, de sluipmoordenaar. Ze maken deel uit van een nieuwe campagne van de Belgische Cardiologische Liga, voor wie de boodschap duidelijk is: dat er jaarlijks meer dan 23.000 mensen in ons land sterven door slagaderverkalking (atherosclerose), moet nù aangepakt worden. De Liga pleit daarom in aanloop naar de verkiezingen voor een verplichte vijfjaarlijkse screening bij 50-plussers naar cardiovasculaire risicofactoren: diabetes, een te hoge bloeddruk, een verhoogde cholesterol, obesitas, een gebrek aan fysieke activiteit, ... Allemaal factoren die een bepalende rol spelen in het ontwikkelen van atherosclerose.

“We benoemen atherosclerose heel bewust als een “sluipmoordenaar”: je kan er jarenlang onbewust mee rondlopen, zonder dat je er ook maar iets van merkt, want er zijn nauwelijks symptomen. Totdat het opeens te laat is en het noodlot toeslaat. Net daarom is screening op cardiovasculaire risicofactoren en preventie hiervan zo belangrijk. Want als we er vroeg genoeg bij zijn, kunnen we het risico op een hartinfarct of beroerte drastisch verlagen. Onze boodschap aan de nieuwe minister van Volksgezondheid is dus duidelijk: maak meteen werk van een verplichte vijfjaarlijkse screening bij 50-plussers. En zorg ervoor dat die gratis is. Het budget dat de overheid moet vrijmaken voor preventie, wordt meteen dubbel en dik terugverdiend. Want atherosclerose kost onze gezondheidszorg momenteel vijf miljard euro per jaar. We horen veel politici naar aanleiding van de verkiezingen roepen dat het geld op is en dat we moeten besparen. Wel, beste politici, dit is alvast een no-brainer.” Rik Vanhoof, Algemeen Directeur van de Belgische Cardiologische Liga

Fastfood-pandemie

Er lijden naar schatting minstens 750.000 Belgen aan atherosclerose. Om dat aantal de kop in te drukken, is naast screening ook preventie cruciaal. Het gaat om de typische factoren die bij een gezonde levensstijl horen: niet roken, genoeg bewegen, overgewicht vermijden en tout court gezond eten. Vooral op ​ dat laatste vlak moet ons land nog grote stappen zetten.

“In 2020 en 2021 hebben we als maatschappij, zeer terecht, alle registers opengetrokken om weerwerk te bieden aan de coronapandemie. Nu is het tijd om ook die andere grote bedreiging voor onze bevolking aan te pakken: de fastfood-pandemie. Die wordt steevast onderschat. Niet alleen leidt dit tot meer overgewicht, ook de impact van verzadigde, ongezonde vetten op de LDL-cholesterol – beter bekend als de ‘slechte’ cholesterol – en op de bloeddruk is nefast. Om je een idee te geven: in het piekjaar 2020 telde België iets minder dan 20.000 coronadoden. Slagaderverkalking zorgt met 23.000 doden per jaar dus voor nòg meer overlijdens, elk jaar opnieuw. Het feit dat fastfood-restaurants in ons land al jarenlang als paddenstoelen uit de grond schieten, terwijl de gezonde alternatieven niet even snel volgen, helpt uiteraard niet. We moeten die laatste veel meer stimuleren, ook dat is een taak van de overheid.” Rik Vanhoof, Algemeen Directeur van de Belgische Cardiologische Liga

Daarnaast moet er voor de Belgische Cardiologische Liga ook voldoende aandacht gaan naar stoppen met roken en bijhorende begeleiding. Want ook roken blijft een enorm belangrijke risicofactor van atherosclerose, waarbij de kans op een hartinfarct tot wel drie keer hoger ligt dan bij een niet-roker. Een goede multidisciplinaire begeleiding, gecombineerd met gerichte opvolging van cardiovasculaire risicofactoren, is dus cruciaal.

Tot slot roepen de Belgische cardiologen risicogroepen op om niet te wachten op de verplichte screening en sowieso jaarlijks een bezoek aan de huisarts te brengen voor een preventief onderzoek. Naast 50-plussers en rokers, gaat het ook om andere mensen die een hoger risico op hart- en vaatziekten lopen zoals diabetespatiënten of mensen met overgewicht.

 

Bekijk hier de getuigenis van patiënte Carla:

Meer info over atherosclerose vind je hier:

https://liguecardioliga.be/bescherm-jezelf-tegen-de-grootste-sluipmoordenaar/

Joachim Deman

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

 

 

***

 

Over de Belgische Cardiologische Liga

De Belgische Cardiologische Liga, opgericht in 1968, is een informatie- en uitwisselingsplatform rond cardiovasculaire ziektes in België ten behoeve van patiënten. De Liga zet al meer dan 50 jaar in op de preventie van hart- en vaatziekten, zowel op het vlak van primaire preventie (naar het grote publiek en al wie met de aandoeningen geconfronteerd kan worden) als op het vlak van secundaire preventie (naar patiënten die een hart- of vaatziekte hebben gehad). Naast deze belangrijke preventieve opdracht wil de Belgische Cardiologische Liga eveneens een grootschalige informatiecampagne opzetten met betrekking tot enerzijds de problematiek van preventie en cardiovasculaire aandoeningen in het algemeen, en anderzijds de opsporing en “screening” van deze ziektes. Ten slotte helpt de Liga elke dag hartpatiënten om zich opnieuw te integreren in het sociaal, familiaal en professioneel leven, in samenwerking met patiëntenorganisaties verspreid over heel België.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact