Buggenhout heeft mooiste koesterplaats van België voor stilgeboren kindjes

Uitvaartspecialist DELA en vzw Boven De Wolken inspireren steden en gemeenten om jaarlijks meer dan 1.000 sterrenkindjes in ons land een warme plaats te geven

Elk jaar worden er in ons land meer dan 1.000 gezinnen getroffen door het verlies van een stilgeboren kindje. Voor sterrenouders en hun familie is het belangrijk om de herinnering aan hun kind een warme plaats te kunnen geven. Daarom hebben uitvaartspecialist DELA en vzw Boven De Wolken goed een jaar geleden steden en gemeenten opgeroepen om een troostrijke sterrenweide aan te leggen op hun begraafplaats. Al enkele tientallen besturen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel gaven hier inmiddels gehoor aan. Vandaag zijn de grote inspanningen van de gemeente Buggenhout beloond met de titel van “Mooiste koesterplaats van België” en felicitaties van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. ​ ​ ​ 

Eind 2021 lanceerde uitvaartspecialist DELA een wedstrijd voor alle steden en gemeenten in België om een koesterplaats voor sterrenkindjes en hun ouders aan te leggen of heraan te leggen. Daar is duidelijk nood aan. Zo’n 4 op de 10 gemeenten in Vlaanderen zouden nog geen plaatsje hebben waar ouders, broers en zussen troost kunnen vinden bij het verlies van een stilgeboren kindje. Maar liefst 27 gemeenten dienden een dossier in om mee te dingen naar de titel van ‘Mooiste koesterplaats van België’. 

“Vandaag hebben nog lang niet alle gemeenten een bijzonder plekje voorzien op hun begraafplaats waar alle sterrenouders troost kunnen vinden. Daarom namen we een jaar geleden het initiatief om ervoor te zorgen dat meer gemeenten een troostrijke koesterplaats creëren. Een koesterplaats die inclusief is – voor alle sterrenkinderen – kindvriendelijk en die voor verbinding kan zorgen. Het doet ons dan ook plezier dat onze wedstrijd heel wat gemeenten heeft aangezet om na te denken over hoe zij een troostplekje kunnen creëren voor alle sterrenkindjes.”
Lien Verfaillie van uitvaartspecialist DELA

Troosthut op kindermaat te midden van bloemen en vlinders

Uitvaartspecialist DELA werkte samen met vzw Boven De Wolken een jaar geleden een brochure en wedstrijd uit om Belgische steden en gemeenten te inspireren en te begeleiden in de aanleg van een troostrijke sterrenweide. Een jury van onafhankelijke experten boog zich de voorbije maanden over de 27 ingediende dossiers en heeft de gloednieuwe koesterplaats van de gemeente Buggenhout unaniem uitgeroepen tot mooiste van het land. 

Buggenhout heeft haar politiereglement aangepast om ervoor te zorgen dat elk sterrenkindje, ongeacht de duur van de zwangerschap, op de begraafplaats terecht kan. Inspiratie voor de vormgeving van de troostplaats heeft de gemeente bij de kinderen van de lokale scholen gehaald. Op 24 maart werd de nieuwe koesterplaats officieel ingehuldigd en kreeg de gemeente samen met de titel van ‘Mooiste koesterplaats van België’ een cheque overhandigd van 10.000 euro ter ondersteuning van het project.

“Het doet ons enorm veel plezier dat de jury onze schommelbank, natuurhuisje en boekenkoffer appreciëren. Op onze vlinderweide met witte, blauwe en paarse bloemen kunnen kinderen spelenderwijs rouwen. Het inclusieve karakter waarbij onze koesterplaats open staat voor alle sterrenkindjes heeft de doorslag gegeven. Maar ook onze boekenkoffer die broertjes en zusjes helpen te rouwen is een extra troef.”
Joyce De Leeuw, zelf sterrenouder en medebezielster van de koesterplaats bij de gemeente Buggenhout
“Ouders die hun kindje al zo vroeg moeten afgeven, blijven achter met een enorme leegte en een groot verdriet dat vaak nog versterkt wordt door een gevoel van gebrek aan voldoende erkenning door de maatschappij. Koesterplaatsen, zoals deze in Buggenhout, geven, naast stilte, verbinding en troost tegelijk ook die broodnodige erkenning dat álle vroeg overleden kindjes er echt geweest zijn en altijd iemands zoontje, dochtertje, broertje of zusje zullen blijven. Ik ben blij te zien dat zoveel gemeenten werk willen maken van mooie koesterplaatsen waar gezinnen en families troost kunnen vinden dichtbij. Proficiat Buggenhout en dank je wel voor jullie warm engagement.”
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits

Koesterplaatsen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel ​ 

De steden en gemeenten in ons land leveren steeds vaker inspanningen voor sterrenkindjes en hun familie. Dat blijkt ook uit de dossiers die uitvaartspecialist DELA mocht ontvangen voor haar initiatief de ‘Mooiste koesterplaats van België’. Gemeenten uit alle regio’s van het land schreven zich in. Toch is er nog werk aan de winkel.

“Ik hoop dat elke gemeente in ons land net als Buggenhout op haar begraafplaats een ruimte inricht waar gezinnen met een stilgeboren baby plaats krijgen om troost te vinden. Dus ook sterrenkindjes die na minder dan 140 dagen zwangerschap ter wereld kwamen. Het doet ons dan ook plezier dat ons initiatief al heel wat gemeenten heeft kunnen inspireren.”
Anneleen Fransen, oprichtster van Boven De Wolken met wie DELA het initiatief opzette

Een overzicht van de steden en gemeenten die naar aanleiding van de wedstrijd een dossier hebben ingediend.

Vlaanderen (19)

 • Antwerpen (3)
  Kalmthout, Mol, Sint-Katelijne-Waver
 • Limburg (2)
  Genk, Zonhoven
 • Oost-Vlaanderen (8)
  Buggenhout, Geraardsbergen, Herzele, Moerbeke, Oudenaarde, Sint-Gillis-Bij-Dendermonde, Temse, Zulte
 • Vlaams-Brabant (1)
  Huldenberg
 • West-Vlaanderen (5)
  Kortrijk, Oostende, Oostkamp, Roeselare, Tielt

Wallonië (7)

 • Luik (2)
  Bassenge, Sankt Vith 
 • Luxemburg (2)
  Léglise, Saint-Ode
 • Namen (2)
  Celles, Fosses-La-Ville
 • Waals-Brabant (1)
  Waterloo

Brussel (1)

 • Sint-Gillis

***

Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELA Fonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

Over Boven De Wolken ​
Wanneer ouders hun baby verliezen voor, tijdens of kort na de geboorte stort hun wereld in. Ze moeten afscheid nemen van hun kindje nog voor ze de kans hebben gekregen het te leren kennen. Tegelijk zijn ze heel fier. Ze willen alles voor eeuwig en altijd vastleggen. Met foto’s van hun baby, van hun nieuwe gezin. Foto’s die helpen bij het leren leven met dit verlies. Foto’s die ze met veel trots aan iedereen willen laten zien. Boven De Wolken helpt sterrenouders om dit grote verdriet te dragen door hen een professionele fotoreportage van hun overleden baby aan te bieden. De fotografen van Boven De Wolken komen binnen de 24 uur na de geboorte langs. Ze doen dit gratis, met hart en ziel en met respect voor het gezin en de baby. De foto’s kunnen voor de ouders een groot verschil maken in het verwerkingsproces en zijn een tastbare, prachtige herinnering aan hun sterrenkindje.

Carmen De Rudder

Woordvoerder, Kabinet Hilde Crevits

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact