Bewoners en begeleiders van vzw Ten Anker huldigen in Waregem unieke herdenkingsplek in

DELA Fonds steunt project waar mensen met beperking kunnen stilstaan bij overleden geliefden

De bewoners en begeleiders van vzw Ten Anker, een voorziening voor mensen met een beperking, hebben vandaag hun unieke herdenkingsplek ingehuldigd. De zithoek in de tuin kreeg de naam ‘Voor Altijd’ en werd met de steun van het DELA Fonds zo ingericht dat de bewoners er in alle rust en op eigen tempo kunnen rouwen of stilstaan bij het verlies van een geliefde. “Iedereen rouwt op zijn eigen manier, dat is ook zo bij mensen met een beperking. In onze maatschappij staan we daar soms te weinig bij stil”, klinkt het bij vzw Ten Anker en uitvaartspecialist DELA.

Mensen met een beperking tot rust laten komen om het verlies van een geliefde te verwerken: dat is het belangrijkste doel van de herdenkingsplek ‘Voor Altijd’ in de tuin van de vzw Ten Anker in Waregem. Ten Anker ondersteunt 94 volwassenen met een licht tot matig verstandelijke beperking op verschillende domeinen van het leven: van wonen en werken over algemene vorming tot vrijetijdsbesteding. De realisatie van de herdenkingsplek werd gefinancierd met steun van het DELA Fonds, waarmee uitvaartspecialist DELA projecten steunt die dat moeilijke moment rondom overlijden draaglijker willen maken. Verschillende bewoners en begeleiders huldigden de herdenkingsplek vandaag voor het eerst feestelijk in.

“Als samenleving staan we er nog te weinig bij stil dat ook mensen met een beperking rouwen, elk op hun eigen unieke manier. Naar de begraafplaats gaan of een opgebaard overleden familielid groeten, is voor hen soms al een stapje te ver. Daarom zijn initiatieven zoals hier bij vzw Ten Anker heel belangrijk om hen in alle rust de kans te geven hun verlies en rouw te beleven. Bovendien toont deze plek dat een herdenkingsplaats geen droevige plaats hoeft te zijn. Integendeel: door de rust en het zicht op het groen is het juist een fijne plaats om te vertoeven. Rouwen draait niet alleen om gemis, maar ook om het koesteren van de mooie herinneringen aan een persoon die je moet missen.” - Lien Verfaillie van DELA

Afgescheiden herdenkingshoek

De herdenkingsplek is mee bedacht en op poten gezet door de werkgroep ‘De Zandloper’ met bewoners van Ten Anker en is opvallend in zijn eenvoud. De naam ‘Voor Altijd’ werd gekozen door de bewoners zelf. De plek bestaat uit bankjes en steentjes waar de bewoners tot rust kunnen komen. Een houten afsluiting creëert de nodige privacy. Daaraan kunnen houten bordjes worden bevestigd, gemaakt in het eigen houtatelier van vzw Ten Anker, met daarop de namen van wie we moeten missen. 

“Ook mensen met een beperking zijn er mee bezig wanneer ze geconfronteerd worden met een verlies. De voorbije jaren zijn enkele bewoners en familieleden van bewoners overleden. Door samen erover te praten en de verloren geliefden te herdenken, nemen we onze bewoners bij de hand en maken we ook deze moeilijke thema’s bespreekbaar voor hen.” - Emilie Vandeputte van vzw Ten Anker

 

 

***

Over Ten Anker vzw

Ten Anker vzw ondersteunt volwassen personen met een verstandelijke beperking om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Wij bieden ondersteuning op alle domeinen van het leven: wonen, werken, vorming en vrije tijd. 

Vanuit de hulpvraag van elke cliënt gaan we op een creatieve en dynamische manier de uitdaging aan om een ankerplaats te zijn doorheen de verschillende levensfasen. We willen dat iedereen volwaardig en vanzelfsprekend deel uitmaakt van de maatschappij. Op basis van zelfbepaling, ontplooiing en maximale sociale solidariteit.

Over DELA en DELA Fonds

DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 85 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook een 70-tal hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan een 30-tal consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELAfonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

https://www.dela.be/nl/over-dela/cooperatie/dela-fonds/dela-fonds-projecten 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met