Belgische start-up Matvision wint internationale wedstrijd voor Europese innovators

De Belgische start-up Matvision, specialist in slimme sorteersystemen voor de recyclage-industrie, heeft de hoofdprijs gewonnen in de categorie EIT Raw Materials op EIT Jumpstarter 2023. Dat is een internationale wedstrijd van het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT). Jaarlijks bekroont het de beste ideeën die een impact hebben op de waardeketens van grondstoffen. 

Meer dan honderd onderzoekers, professionals en start-ups bliezen onlangs verzamelen in het Griekse Athene voor de Grote Finale van EIT Jumpstarter 2023. In totaal 52 teams van over heel Europa ​ presenteerden er hun ‘deep-tech’-innovaties in negen verschillende categorieën: digitaal, voeding, gezondheid, energie, productie, grondstoffen, stedelijke mobiliteit, New European Bauhaus en Rebuild Ukraine.

Een deskundige jury kende na rijp beraad Matvision de eerste prijs toe in de categorie ‘EIT Raw Materials’. Die categorie is gericht op het ondersteunen van nieuwe oplossingen op het gebied van onderzoek, mijnbouw en verwerking van grondstoffen, productie, recyclage en integratie in een circulaire economie. Dankzij de innovatieve technologie van Matvision kunnen gebruikers afval sorteren met behulp van een mix van hoge snelheidssensoren, kunstmatige intelligentie (AI) en robotica. 

“We zijn enorm vereerd dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen. Het is een erkenning van ons harde werk om nieuwe oplossingen op de markt te introduceren. Daarnaast moedigt het ons ook aan om ​ te volharden in onze missie en een revolutie teweeg te brengen in de recyclage-industrie. Tijdens het EIT Jumpstarter-programma vonden we het bovendien geweldig om in contact te komen met gelijkgestemde ondernemers. De komende maanden willen we de nodige financiering veiligstellen om ons eerste product succesvol te lanceren. Dat zal specifiek gericht zijn op de verwerking van metaalafval”, luidt het bij het team van Matvision.
Iliana Ivanova, Europees commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Het EIT Jumpstarter-programma helpt startende innovatoren om hun zakelijke ideeën te ontwikkelen en nieuwe producten op de markt te lanceren. Graag feliciteer ik alle winnaars met hun prijs, maar ook alle deelnemers. Hun ideeën zullen ons helpen om een betere, groenere toekomst op te bouwen. Het is ​ bijzonder bemoedigend om de opmerkelijke inzet van veel vernieuwers uit Oekraïne te zien. De toenemende betrokkenheid van de Westelijke Balkan is ook bemoedigend, omdat dit aansluit bij ons doel om het Europese innovatie-ecosysteem te versterken en te verenigen.”

Alle winnaars is een bedrag van 10.000 euro toegekend.

Dit zijn alle winnaars op een rijtje:

Categorie

Team

Plaats

Land

EIT Digital

WatchBuilt

1

Letland

 

Syntro

2

Polen

 

Sonixspace

3

Turkije/VK

EIT Food

Noxatest

1

Servië

 

NONSTOP

2

Slovenië

 

DRONEQUBE

3

Turkije

EIT Health

Neo Pill

1

Servië

 

Lightly Technologies

2

Tsjechië

 

Well Bioprints

3

Polen

EIT Raw Materials

Matvision

1

België

 

DeepWaves

2

Réunion (Frankrijk)

 

AccessEARTH_Geology

3

Hongarije

EIT Urban Mobility

MeGoElectric

1

Oekraïne

 

RECHARGE RECYCLING TO PROTECT

2

Spanje

 

Mobilib Tech

3

Turkije

Rebuild Ukraine

GAPPO

1

Oekraïne

 

ULI (Ukrainian Laboratory Instruments)

2

Oekraïne

 

Solar Optic

3

Oekraïne

InnoEnergy

Powea

1

Turkije

 

RumiTechEnergy

2

Turkije

 

Unrinenergy

3

Polen

EIT Manufacturing

Fibereuse Tech

1

Italië

 

Galochrom

2

Tsjechië

 

Slow Painting Studio

3

Polen

The New European Bauhaus

Seenergy

1

Portugal

 

CircuTech

2

Turkije

 

Lattice Shelter

3

Hongarije

Speciale prijs voor het beste Westelijke Balkan Team

Neo Pill

1

Servië

EIT Digital: WatchBuilt uit Letland ontwikkelt een uitgebreide tool voor het vastleggen, verwerken en rapporteren van informatie.

EIT Food: Noxatest uit Servië bevordert een diagnostisch panel voor bacteriële diagnose bij vee.

EIT Health: een ander Servisch team, Neo Pill, innoveert met een nieuwe reinigingsmethode voor beugels. Daarnaast won Neo Pill een speciale prijs van 5000 euro als beste team uit de Westelijke Balkan.

Urban Mobility: MeGoElectric uit Oekraïne produceert betaalbare lichte en middelzware elektrische vrachtwagens voor bedrijven.

InnoEnergy: Powea uit Turkije ontwikkelt een slimme oplaadtechnologie op basis van AI dat de laadtijden van elektrische voertuigen buiten de spitsuren plant, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd.

New European Bauhaus: Seenergy uit Portugal creëert innovatieve producten die generatieve energiesystemen integreren in alledaagse meubels en huishoudartikelen.

EIT Manufacturing: Fibereuse Tech uit Italië zet afval om in nieuwe, hoogwaardige producten en elimineert afvalstorten.

In een nieuwe categorie op EIT Jumpstarter, 'Rebuild Ukraine', ging de hoofdprijs naar het Oekraïense team GAPPO. Ze bieden een AgriTech B2B SaaS-oplossing, afgestemd op Global G.A.P. standaarden, die helpen bij het digitaliseren van operationele rapportage- en compliance procedures.

Pre-registratie voor de EIT Jumpstarter programma van 2024 is nu mogelijk via https://eitjumpstarter.eu/pre-register-for-eit-jumpstater-2024. Deelname aan het programma is kosteloos.

Joost Freys

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Contact
Let’s connect! Whether you have a sorting challenge to conquer, want to discuss our cutting-edge algorithms, or have a new project idea in mind, we’re all ears and ready to collaborate.
MATVISION - Smart sorting solutions

Over EIT Jumpstarter

De missie van EIT Jumpstarter is het versterken van de ondernemerscultuur, het ondersteunen van de oprichting van start-ups en het bijdragen aan het opbouwen van een divers en inclusief innovatie-ecosysteem met regelmatige, thematische en regio-overschrijdende samenwerking. Het programma wordt mogelijk gemaakt door zeven kennis- en innovatiegemeenschappen van EIT: EIT Digital, EIT Food, EIT Health, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing, EIT RawMaterials en EIT Urban Mobility. In wezen is het programma erop gericht om jonge innovators uit te rusten met de instrumenten en kennis om hun ideeën in een vroeg stadium te transformeren, de noodzakelijke financiering veilig te stellen en uiteindelijk zelfvoorzienende en winstgevende ondernemingen op te bouwen.
Sinds het ontstaan van het programma in 2017 heeft het de opkomst van een nieuwe generatie Europese innovators bevorderd. Tegenwoordig hebben start-ups die uit EIT Jumpstarter zijn voortgekomen en zich verder hebben ontwikkeld ongeveer 1.000 mensen in dienst.
Van 2017 tot 2022 hebben start-ups die het EIT Jumpstarter programma hebben doorlopen met succes een indrukwekkende 56 miljoen euro aan prijzen, subsidies en investeringen binnengehaald.
Beginnend met een eerste gezamenlijke oproep, gingen 210 teams dit jaar door naar de eerste fase van het programma: de Online Bootcamps. Dit omvatte online cursussen, mentorschap en coaching. Vervolgens zijn 90 teams doorgegaan naar de lokale gezamenlijke training, zijn ze bezig met het opstellen van hun eerste bedrijfsplannen en gaan 54 teams door naar de grote finale. Er wordt verwacht dat minstens de helft van de finalistenteams een bedrijf opricht.

Over EIT CommunityDe EIT Community is een samenwerkingsnetwerk dat de partnerships van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) op lange termijn omvat, ook bekend als kennis- en innovatiegemeenschappen (KIC's). ​

Deze KIC’s richten zich op het stimuleren van systemische veranderingen in Europa en daarbuiten, waarbij ze de nadruk leggen op kernthema’s zoals klimaatverandering, energie, gezondheid, voedsel, productie, grondstoffen, digitalisering, stedelijke mobiliteit, cultuur en creativiteit. Door de collectieve expertise van de KIC's te benutten, stimuleren de gemeenschapsinitiatieven van het EIT innovatie, ondernemerschap en creativiteit doorheen Europa. Wij geloven dat we samen een concurrerende, inclusieve en duurzame Europese economie kunnen bevorderen voor de komende generaties.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact