Al één op de zes kopers van miljoenenpanden aan Belgisch-Nederlandse kust komt uit Duitsland

Kapitaalkrachtige Duitsers zoeken steeds exclusievere panden boven 5 miljoen euro 

Al één op de zes kopers van exclusieve miljoenenpanden aan de Belgisch-Nederlandse kust (15 procent) zijn vermogende Duitsers. Dat blijkt uit een analyse van de gespecialiseerde vastgoedkantoren Cambier-De Nil in Knokke-Heist en Verhage-Lemahieu uit Cadzand. “De voorbije vijf jaar is het aandeel Duitse klanten - veelal uit de regio Noordrijn-Westfalen - opvallend toegenomen. Naast de nabijheid van onze kust, trekken vooral de netheid, rust, veiligheid en het aanbod aan gastronomie hen aan”, klinkt het. Opvallend ook is dat kapitaalkrachtige Duitsers intussen steeds vaker op zoek zijn naar nog exclusievere panden van boven de 5 miljoen euro.

De Belgische kust is al enige tijd populair bij Duitse tweedeverblijvers, maar sinds corona is het aandeel vermogende oosterburen dat luxevastgoed koopt in de regio rond Knokke-Heist opvallend toegenomen. Ze maken bij gespecialiseerde vastgoedmakelaars nu al 15% uit van het cliënteel.

“Het gaat hoofdzakelijk om welgestelde ondernemers uit de buurt van Keulen, Dortmund en Düsseldorf, die vaak over een vermogen beschikken van 100 miljoen euro en meer. Ze vinden hun weg via mond-aan-mondreclame of ontdekken de regio wanneer ze door vrienden worden uitgenodigd voor een weekend. De netheid, veiligheid, rust en gastronomie trekken hen aan. Het feit dat onze kust in slechts 2,5 à 3 uurtjes rijden bereikbaar is én dat het een waardevaste belegging is, trekt hen vaak snel over de streep. Treuzelaars zijn het allerminst.” ​
Stéphanie Cambier van vastgoedkantoor Cambier-De Nil

De panden die de Duitse tweedeverblijvers aan de Belgische oostkust beogen, behoren meestal tot de prijsklasse van circa 5 miljoen euro. En een aantal onder hen zijn steeds vaker bereid om wat meer op tafel te leggen voor nóg exclusievere panden.

Zeeuws-Vlaanderen

Deze welgestelde oosterburen kijken, naast Knokke-Heist, tegenwoordig ook over de Belgische grens, in het Nederlandse Cadzand. Daar is er minder hoogbouw en zijn er geen brede, betonnen wandeldijken.

“Ze volgen daarmee de Luxemburgers en Belgen die Cadzand al enige tijd geleden hebben ontdekt. Wij hebben er de laatste jaren dan ook een spectaculaire prijsstijging gezien. Panden tussen 1 en 2 miljoen euro komen nu veel meer voor. Aan de duinen van Cadzand-Bad wordt al vaak tussen 2 en 3 miljoen euro betaald. Toch zoekt het échte high-end cliënteel naar nog meer exclusieve, instapklare nieuwbouw.”
Valentijn Lemahieu van vastgoedkantoor Verhage-Lemahieu uit Cadzand

Privacy

Weldra verrijst er in de Tienhonderdpolder, dat wordt omgevormd tot natuurgrond met tien landgoedkavels, zo een project van 16 hectare.

“Dit nieuwbouwproject, ‘Catsand Island’, speelt helemaal in op die vraag. De exclusieve landhuizen - die volledig weggedoken in de natuur liggen - hebben een bewoonbare oppervlakte van maar liefst 1.017 vierkante meter. Dat is ‘du jamais vu’ in deze regio.”
Valentijn Lemahieu van vastgoedkantoor Verhage-Lemahieu uit Cadzand

Ook in De Blanke Top, waar een bekende Vlaamse ondernemer recent nog voor een recordbedrag zijn penthouse verkocht, gaan de exclusieve panden voor een veel hogere prijs de deur uit wanneer ze in herverkoop gaan. 

“En in het Zoute (Knokke-Heist) had je een tijdje geleden het ‘Finis Terrae’ project, waar de hoogste vermogens neerstreken. Recenter was er ook de One Carlton aan het Albertplein, dat intussen nagenoeg uitverkocht is. Maar ook wij merken sinds enkele jaren een sterke toename in de vraag naar panden in Cadzand. Instapklare woningen, waardevaste belegging en vooral rust zijn dé belangrijkste vereisten. De nabijheid van Knokke-Heist blijft cruciaal, om op tien minuutjes rijden lekker te kunnen eten, te shoppen of te flaneren. Maar te pas en te onpas aangeklampt worden door bestaande of potentiële zakenrelaties, daar wil een aanzienlijk deel van het high-end publiek van af. Ze zijn op zoek naar privacy.” ​
Stéphanie Cambier van vastgoedkantoor Cambier-De Nil

Stéphanie Cambier

Cambier-De Nil

Valentijn Lemahieu

Verhage-Lemahieu

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met