Al 3.000 kinderen bouwen digitale herinneringswereld voor overleden familielid, vriendje of huisdier

DELA breidt rouwapp voor kinderen uit met tips voor ouders en leerkrachten

Sinds de lancering van de eerste rouwapp voor kinderen eind 2018, hebben al ruim 3.000 kinderen in ons land een digitale herinneringswereld gebouwd voor een overleden familielid, vriendje of huisdier. Aan die app voegt DELA nu een ‘grotemensenkrant’ toe met tips voor ouders en leerkrachten om het gesprek met kinderen over verlies en rouw makkelijker aan te gaan. Want zeven op de tien Belgen vinden dat scholen meer aandacht moeten hebben voor rouwen in de klas, blijkt uit een bevraging door DELA bij 2.000 Belgen. “Kinderen hebben vaak een helpende hand nodig bij hun rouwproces, maar volwassenen weten niet altijd hoe ze dat best aanpakken. De tips van onze rouwexperts helpen ouders, juffen en meesters om kinderen bij hun rouwproces beter te begeleiden,” zegt Marysia Kluppels, woordvoerster van uitvaartspecialist DELA.

Wanneer we een dierbare verliezen, rouwen we allemaal op onze eigen manier. Ook kinderen. Maar we hebben wel minstens één iets gemeen: zelfs in het diepste van onze rouw doet het goed om herinneringen te kunnen ophalen. Uitvaartspecialist DELA ontwikkelde daarom, in samenwerking met rouwtherapeuten en aan de hand van talrijke tips van kinderen ‘Mijn herinnering aan jou’. Dat is een webapplicatie waar kinderen van 6 tot ± 12 jaar een digitale herinneringswereld kunnen bouwen rond een overleden dierbare.

Marysia Kluppels, woordvoerster van uitvaartspecialist DELA: “De leefwereld van onze kinderen speelt zich meer en meer online af. Er is nood om ook daar hun verdriet een plaats te kunnen geven. We merken dat de kleintjes echt waarde hechten aan de rouwapp. Vandaag gebruiken elke week gemiddeld 13 kinderen de gratis app om een digitale herinneringsboom te planten. Ze hangen foto’s, video’s en liedjes in de boom en kunnen via een sterrenhemel persoonlijke boodschappen sturen naar hun overleden familielid, vriendje of huisdier om hun verdriet een plaats te geven. En niet onbelangrijk: dat doen ze in een veilig afgeschermde digitale omgeving.”

‘Grotemensenkrant’ helpt leerkrachten gesprek te starten 

Uit de vele positieve reacties die DELA de afgelopen jaren op de rouwapp mocht ontvangen, blijkt dat de app echt ervaren wordt als een hulpmiddel in het rouwproces van kinderen. Ouders en ook leerkrachten weten soms echter niet hoe ze kinderen nog verder kunnen bijstaan. Bijna zeven op de tien Belgen (67%) vinden bovendien dat scholen kinderen moeten leren omgaan met het verlies van een dierbare. Daarom voegt de uitvaartspecialist nu een ‘grotemensenkrant’ toe aan de app die ook in de les kan gebruikt worden.

“Rouwende kinderen hebben behoefte aan eerlijke en duidelijke informatie. Als volwassene speel je dus een belangrijke rol in hun rouwproces. Onze ‘grotemensenkrant’ biedt een houvast in de zoektocht naar de juiste antwoorden. Concreet vind je er tips en vlot geschreven blogs terug die verschillende thema’s aansnijden, zoals rouwen in de klas, praten over rouw met je kind tot zelfs omgaan met het verlies van een huisdier,” zegt Marysia Kluppels van DELA.

Naast de ‘grotemensenkrant’ staan er ook educatieve filmpjes in de app. Die leggen op kindermaat uit wat een uitvaart en afscheid nemen precies inhouden. De app biedt zo welkome handvaten voor volwassenen om een kind uit te leggen wat er concreet staat te gebeuren: van het uitbrengen van een laatste groet over de uitvaartceremonie tot het graf op de begraafplaats. 

Marysia Kluppels: “Kinderen hebben een levendige fantasie, en beschikken niet altijd over een volledig of juist beeld van wat bij een uitvaart komt kijken. Met onze ‘grotemensenkrant’ verlagen we de drempel voor ouders en leerkrachten om in gesprek te gaan met kinderen over verlies en rouw. Zo beginnen kinderen voorbereid en met de juiste verwachtingen aan het rouwproces.”

Ondertussen wordt de rouwapp ook gebruikt door talrijke rouwspecialisten en -therapeuten. Wie zelf aan de slag wil met de rouwapp, surft naar: https://mijnherinneringaanjou.be 

 

Kinderen in het zesde leerjaar van De Pupil in Buggenhout bouwden een digitale herinneringswereld voor hun overleden geliefden.
Kinderen in het zesde leerjaar van De Pupil in Buggenhout bouwden een digitale herinneringswereld voor hun overleden geliefden.
Kinderen in het zesde leerjaar van De Pupil in Buggenhout bouwen een digitale herinneringswereld voor hun overleden geliefden
Kinderen in het zesde leerjaar van De Pupil in Buggenhout bouwen een digitale herinneringswereld voor hun overleden geliefden
Rouwapp waar kinderen digitale herinneringswereld kunnen bouwen
Rouwapp waar kinderen digitale herinneringswereld kunnen bouwen
Screenshot van de rouwapp van DELA waar kinderen een digitale herinneringswereld kunnen bouwen.
Screenshot van de rouwapp van DELA waar kinderen een digitale herinneringswereld kunnen bouwen.

Arno Creve

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

 

 


Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 80 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELA Fonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact