Afgebrande directeurswoning Beringen-Mijn opnieuw in volle glorie te bewonderen dankzij augmented reality

Bezoekers in het Park van de Directeur in Beringen-Mijn kunnen vanaf nu ontdekken hoe de geruïneerde villa er oorspronkelijk uitzag. In de jaren 80 sloeg een pyromaan toe en vandaag komt de woning via augmented reality (AR) weer tot leven. Deze beleving maakt deel uit van FAAM, het virtuele museum van Vlaanderen. Een QR-code brengt je naar de FAAM-app, waar je zeven belevingen over het Beringse mijnverleden kan vinden.

Na het verhaal van Vlaanderen en de Vlaamse Canon, is er sinds 12 maart ook FAAM, het virtuele museum van Vlaanderen. Het museum bestaat grotendeels uit belevingen die je via de FAAM-app kan ontdekken en krijgt daarnaast vijf fysieke tegels, in elke provincie één. Burgemeester Thomas Vints en schepen van Cultuur en Erfgoed An Moons hebben zonet in Beringen de vierde tegel onthuld. Het doel van FAAM is om Vlaanderen de komende jaren tot één groot, uitgestrekt museum om te toveren, met alle verhalen die de regio rijk is. Zo kunnen jong en oud, met behulp van moderne technologie, de levendige Vlaamse culturele geschiedenis ontdekken.

“Als stad zijn we heel tevreden dat Beringen één van de vijf FAAM-tegels mag ontvangen. Die keuze benadrukt namelijk hoe belangrijk de Limburgse mijnsites geweest zijn doorheen de Vlaamse geschiedenis. Via de QR-code op de tegel kun je met de app van het virtuele museum de Directeurswoning in het park – dankzij virtual reality – tot leven zien komen.”
Thomas Vints, burgemeester van Beringen

(lees verder onder de video)

“Het virtuele museum heeft voor ieder wat wils: gaande van de bekende Vlaamse geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de Guldensporenslag, tot minder bekende en verrassende verhalen, zoals deze Directeurswoning. De ene keer werkt het met augmented reality, waarbij het lijkt alsof een figuur recht voor je ogen het verhaal vertelt, de andere keer gaat het om een uitdaging of een game, of om animaties en verhalen vol beelden van ons erfgoed. Bovendien wijst de app je – naast de eigen verhalen en belevingen – ook de weg naar honderden erfgoedplekken en -evenementen. De bedoeling is dus om te laten zien dat geschiedenis en erfgoed niet alleen achter de muren van musea of in de kelders van archieven zitten, maar eigenlijk overal te vinden zijn, tot vlak aan je voordeur.”
Bart Temmerman, secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Zeven belevingen over de Beringse mijngeschiedenis

“Als lokaal bestuur spelen we – ook in samenwerking met onze bovenlokale cultuur- en erfgoedwerking ECRU – een belangrijke rol in het bewaren van het mijnverleden in de mijnstreek. Zo verrijken we ​ het erfgoedaanbod in de regio en de schat aan verhalen over de mijn. Via de app van het virtuele museum kan je zeven belevingen uit het Beringse mijnverleden ontdekken: twee fysieke plaatsen, be-MINE en Barak 15, en vijf virtuele verhalen over de directeurswoning, de mijnsite, de krijgsgevangenen in Barak 15, de mijncités en over de gevaren als mijnwerker.” ​
An Moons, schepen van Cultuur en Erfgoed Beringen

Om de inhoud van FAAM samen te stellen, bouwde het Departement Cultuur, Jeugd en Media verder op voorstellen vanuit de erfgoedsector. De input komt dus onder andere vanuit musea, archieven, erfgoedbibliotheken en erfgoeddiensten van steden en gemeenten. Het museum verwijst zo al naar meer dan 500 fysieke en digitale erfgoedplekken over heel Vlaanderen. De bedoeling van FAAM is om de komende jaren, in samenwerking met erfgoedpartners, doorlopend verhalen te blijven toevoegen – en zo op termijn het grootste virtuele museum ter wereld te worden.

 

 

Joachim Deman

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Neem contact op met