300 medewerkers vdk bank leggen als eerste in België bankierseed af

Vertrouwen versterken in bankensector: kwart Belgen voelt zich niet meer welkom bij de bank

De bijna 300 werknemers van vdk bank hebben als eerste bankmedewerkers in België een bankierseed afgelegd. Dat is een beroepseed, zoals advocaten en dokters die kennen, die hen verplicht integer, zorgvuldig en duurzaam te handelen. Wie ze niet naleeft, wacht mogelijk een tuchtsanctie van de financiële waakhond FSMA. De regering wil met de eed het vertrouwen van de consument in de bankensector versterken. “We juichen het initiatief toe, maar we roepen de regering op om in de toekomstige officiële bankierseed naast economische verantwoordelijkheden ook de nadruk te leggen op de ethische, sociale en ecologische rol van banken vandaag,” aldus Leen Van den Neste, CEO van vdk bank. 

Eerder dit jaar kondigde Minister van Financiën Vincent Van Peteghem aan dat hij een bankierseed voor de hele bankensector zal verplichten. Er wordt momenteel aan een tekst gewerkt, maar vdk bank schakelt nu al naar een hogere versnelling.

“We zijn blij dat er een bankierseed komt voor de ruim 50.000 bankmedewerkers in ons land. Maar we vragen Minister Van Peteghem om in de eed niet louter de nadruk te leggen op klassieke waarden als eerlijkheid, vertrouwen en discretie. Dat mag en moet iedereen verwachten van zijn bankier. Banken moeten ook ethische, sociale en ecologische verantwoording afleggen. Dat betekent in de eerste plaats niet langer in fossiele brandstoffen investeren en rekening houden met mensen- en arbeidsrechten. Maar ook, meer inzetten op persoonlijk bankieren. Die aspecten mogen niet ontbreken in een moderne, Belgische bankierseed.” ​
Leen Van den Neste, CEO van vdk bank

Kwart Belgen voelt zich niet welkom

De bankierseed is meer dan ooit nodig, vindt vdk bank, in een sector die steeds meer digitaliseert en zo ongewild het contact met consumenten uit het oog dreigt te verliezen. Dat kan op termijn tot minder vertrouwen in banken leiden. Een kwart van de Belgen voelt zich vandaag al niet meer welkom bij de bank en is op zoek naar menselijk contact: een vaste contactpersoon en persoonlijk advies. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging bij meer dan 1.000 Belgen in opdracht van vdk bank. 

“De digitale alternatieven om bankzaken van mens tot mens te bespreken, zijn voor veel Belgen onvoldoende. Ruim de helft vindt het problematisch om alles telefonisch of online te moeten regelen. De bankierseed is een momentum om de bankensector meer bij de les te brengen en de maatschappelijke functie van een bankier weer centraal te stellen. Iedereen moet een goede band kunnen opbouwen met zijn bankier. Ongeacht je afkomst, geaardheid of hoeveel geld je op je rekening hebt staan.”
Leen Van den Neste van vdk bank

Buurland Nederland heeft op 1 april 2015 een bankierseed ingevoerd. Met succes. Het aantal klachten over bankiers die zich misdragen daalde vorig jaar naar het laagste punt in zes jaar. 

De bankierseed van vdk bank is na te lezen op ‘De bankierseed’ en krijgt een prominente plaats in alle 61 kantoren van de bank. 

***

Over vdk bank
vdk bank is een ethische, duurzame bank in volle expansie. Al sinds 1926 kunnen individuen en gezinnen met een hart voor hun omgeving bij de bank ethisch verantwoord bankieren. Intussen telt de bank 61 buurtkantoren. Sinds 1 april 2023 is vdk bank actief in heel België. De bank zet in op bankieren van mens tot mens en heeft momenteel ongeveer 160.000 klanten verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel.Voor meer info: www.vdk.be

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact