10% meer overleden Belgen gerepatrieerd vanop zomervakantie

Hitte speelt Belgische toeristen parten

De voorbije weken zijn er 10% meer overleden Belgen gerepatrieerd vanuit het buitenland dan tijdens dezelfde zomerperiode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van uitvaartspecialist DELA, die ongeveer 80% van alle repatriëringen van overleden Belgen verzorgt. Vooral de hitte in het zuiden van Europa, vaak in combinatie met een grote fysieke inspanning, speelt een grote rol bij de overlijdens op vakantie dit jaar. 

De Belgen hebben hun reislust teruggevonden en dat weerspiegelt zich deze zomer jammer genoeg ook in het aantal overlijdens op vakantie. Dat stelt uitvaartspecialist DELA vast op basis van het aantal gerepatrieerde Belgen tijdens de zomervakantie. Sinds eind juni bracht haar repatriëringscentrum op Brussels Airport zo’n 10% meer overleden Belgische toeristen terug naar ons land dan in dezelfde periode een jaar eerder.

“Hartfalen blijkt de belangrijkste doodsoorzaak, en daar speelt de hoge hitte in combinatie met fysieke inspanning zeker een rol. Daarnaast liggen vooral ernstige ongevallen, zoals een ongelukkige val tijdens een bergwandeling of andere sportieve activiteiten aan de basis van de meeste andere overlijdens.”
Greta Plas, manager DELA Repatriations 

Meeste repatriëringen vanuit Frankrijk, Spanje en Italië 

In tegenstelling tot wat we doorgaans denken, overlijden Belgen niet meer op exotische bestemmingen dan elders. Tijdens de zomer van 2023 merkt de uitvaartspecialist op dat de meeste Belgen het leven lieten op vakantie in Frankrijk, gevolgd door Spanje en Italië. Dit zijn ook nog steeds de populairste vakantiebestemmingen. Ook het feit dat meer Belgen naar het noorden trokken in juni, juli en augustus ​ - om de warmte te ontvluchten -, ​ wordt weerspiegeld in de overlijdenscijfers. Tijdens deze zomer heeft DELA meer overleden Belgen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken gerepatrieerd dan andere jaren. 

“Vorig jaar hebben we Belgen uit IJsland moeten repatriëren. De trek naar het noorden onder de Belgische toeristen heeft zich deze zomer duidelijk verder gezet. Voor het eerst hebben we tijdens de zomer Belgen gerepatrieerd vanuit Noorwegen, Zweden en Denemarken.”
Greta Plas

***

Over DELA
DELA staat voor “Draagt Elkanders Lasten” en maakt deel uit van een coöperatie. DELA is gespecialiseerd in alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met afscheid en ontzorgt mensen op één van de moeilijkste momenten van hun leven: het afscheid van een dierbare. Onze organisatie bestaat reeds meer dan 85 jaar en is sinds 1989 aanwezig in België, waar ze bijna 800 medewerkers telt die helpen vóór, tijdens en na een uitvaart. DELA is vooral gekend als uitvaartverzekeraar, maar heeft ook 65 hooggekwalificeerde uitvaartcentra op meer dan 120 locaties in België, 3 crematoria en een repatriëringscentrum op de luchthaven van Zaventem. Bovendien staan 26 consulenten nabestaandenzorg dagelijks klaar om de nabestaanden na de uitvaart te helpen met praktische en administratieve beslommeringen. DELA doet ongeveer 80% van de repatriëringen en begraaft 1 op de 10 Belgen. DELA staat er dan ook om gekend dé uitvaartspecialist van België te zijn. Vanuit haar sociale betrokkenheid richtte DELA het DELA Fonds op, dat initiatieven steunt die het moeilijke moment rondom het afscheid draaglijker willen maken.

Bert Bouserie

Partner - Senior PR Consultant, Comm2You

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Comm2You

Comm2You brengt PR terug naar de essentie. Het boutique PR- en communicatiebureau, gespecialiseerd in journalistieke PR, komt tegemoet aan de vraag van bedrijven en organisaties naar een persoonlijkere aanpak en meer nieuwswaardige communicaties. Het bureau werkt bewust kleinschalig, met één-op-één aandacht voor de klant en doordacht advies op maat. Het team van doorwinterde communicatieprofessionals en ex-journalisten helpt bedrijven, organisaties en opinieleiders hun maatschappelijke verhalen op een nieuwswaardige en waarheidsgetrouwe manier te vertellen. Zowel in de media  - van krant over podcast en LinkedIn tot debatten - als voor verschillende stakeholders.
Maak kennis met de uitdagers van de Belgische PR-sector via www.comm2you.be

Contact